Ráno. Ako bolí. Neskonale reže. Zarýva sa mi do kostí nasiaknutých pachom jazernej soli. Bývali sme ľuďmi, kedysi, dočítala som sa v memoároch tých slizkých hávedí vďaka ktorým sa svet ešte neprestal krútiť. Bývali sme lovcami, milovníkmi, pekármi, vinármi a vrahmi záhradníkmi. Bývali sme posolstvom. Bývali sme predurčením. Teraz sa nám každé ráno snaží tupým nožom otvoriť mokvajúce oči zalepené od šťavy z malín, ktoré sme ako deti tak strašne milovali. Keď sme ich zberali aj napriek zákazom, aj napriek nástrahám, tŕňom, kliešťom, motýľom a susedom. Ochotní urobiť všetko len pre ten moment rozplynutia dokonale sladkokyslej chuti na jazyku. Jedna jediná milióntina sekundy a predsa tak nezabudnuteľná. Navždy večná. A teraz nám každé ráno uťahuje kravatu tak silno aby sme celý deň, minútu čo minútu stále viac fialoveli, až kým neodbije polnoc a my umrieme. Konečne, vravíte si. Konečne, vraví si boh.

Ach sladká retrospektíva. Najvzácnejší dar básnika. Nebyť toho čo sa stalo pred minútou, nestane sa to, čo sa stane o chvíľu. Prisadne si ku mne ten sympatický chlapec, čo sedí pri vedľajšom stole? Poprosí ma čašníčka aby som zaplatila víno a pobrala sa kade ľahšie, pretože tu zaberám stôl už celú večnosť? Príde kritik a pošle všetkých moderných umelcov do prdele? Zazvoní mi telefón? Zazvonil mi telefón. Na druhej strane sa ozval transparentný hlas. Povedal mi len, píš ďalej, dievča, píš, ži, umieraj, ži, umieraj, ži a umieraj, tak ako si to robila doteraz. Lebo tak je to správe, to je tvoje posolstvo. To je tvoje predurčenie.

 Blog
Komentuj
 fotka
purenarcissism  2. 6. 2011 19:27
mám otázku...to má byť báseň? a ak áno, to je teraz moderné nepísať báseň vo veršoch, ale ako text, ako sa to kedysi dávno robilo?

ale inak sa mi to páčilo, len som zvedavá
 fotka
onedisunity  2. 6. 2011 19:30
neviem, čo je moderné. neviem čo je báseň. neviem ako sa to kedysi robilo. je mi to jedno.



ale inak ďakujem.
 fotka
paperdoll  2. 6. 2011 20:26
jeden môj kámoš, ktorý vyhral teraz Zelenú zebru v kat. próza - tak píše i poéziu a jeho heslo znie: "SERME NA PRAVIDLÁ!"... je členom Terra Litera, jeho poezia je obcas dost plna vulgarizmov... ale.. je úspešný... čiže.. čo je moderné? ... no to, čo tu bývavalo doteraz... ke´d si neičo spravíš proste po svojom... toto je krásne, plynulé, čitateľné a motivujúce... myšlienku to má .. teda aj kritike by sa to určite páčilo
 fotka
purenarcissism  2. 6. 2011 20:28
aha dobre, len som sa pýtala
 fotka
malykubo  3. 6. 2011 02:10
jedine co ti na toto mozem ... Sandra je spat! a v plnej sile
Napíš svoj komentár