Štát a jeho systém zákonov má v prvom rade chrániť práva a slobody občanov. Medzi takéto práva patrí napr. prísť domov z krčmy živý a s nerozbitou hubou, nájsť ráno svoje auto neukradnuté, prípadne nebyť odrbaný o 90 miliárd slovenských korún v podobe verejných financií. V paródii na reklamnú kampaň jedného rádia si teraz prosím všetci povedzte „ja som verejnosť“.

Isteže, štát tieto slobody negarantuje dokonale, so 100 percentnou úspešnosťou. Toto však nie je jadro pudla dnešného príspevku. Štát ako garant slobôd musí obetovať niektoré „nie až tak pekné slobody“, ako napríklad právo udrieť niekoho do tváre, vypáčiť zámok a odpojiť alarm, prípadne dohodiť známemu kšeftík.

Som preto velmi rád, že ste mi ako začínajúcemu alkoholikovi dovolili do seba liať rôzne škodlivé nápoje a vyčarili aspoň na chvílu úsmev na mojej tvári. Snažím sa nesklamať vašu dôveru a pre nikoho z vás nebyť ťažkosťou i obmedzením. Rád by som sa ospravedlnil za svoje zlyhania všetkým, ktorých som otravoval svojimi opileckými otravnosťami.

Chápem tiež, že fajčenie marihuany vám spôsobuje také obrovské obmedzenia, že je neprijatelné, aby niektorí vťahovali do plúc splodiny horenia vybranej rastliny. Som rád, že ste ochotní obetovať slobodu mnohých mojich kamarátov, ktorí by marihuanu radi fajčili. A tí, ktorí by vás chceli obťažovať, či nebodaj obmedzovať vaše práva inhaláciou dymu, nech si posedia.

 Blog
Komentuj
 fotka
alpynus  26. 4. 2010 15:42
Lapidárne si to vystihou.
 fotka
nemysliacitvor  26. 4. 2010 15:45
@alpynus



Lapidárne? To je pozitívne?
 fotka
alpynus  26. 4. 2010 15:49
 fotka
saddath  26. 4. 2010 19:33
Napíš svoj komentár