Za posledných niekolko slnovratov sa nám velmi rozmohla vášeň niektorých poslucháčov alternatívnej rockovej hudby, prípadne metalu či iných vymožeností, kydať na hudbu skrývajúcu sa pod všeobecným názvom hip-hop. Pankáčov tam nerátam, ich svätou povinnosťou je nadávať na všetko v okolitom vesmíre.

Tak sa na to pozrime. Z undergroundového podhubia nám do súčasnej hudobnej scény vyrašilo množstvo rapových formácií, ktoré predtým skrývali svoju hudbu do pivníc. Väčšine z nich by prospelo, keby sa tam vrátia. Respektíve by to prospelo nám.

Na uliciach sa začali pohybovať škaredo oblečené indivíduá, zväčša pubertalni obmedzenci, ktorí žrali "drsné rýmy z ulíc geta" Je na slovensku niekde geto? Nerómske a schopné produkovať hudbu? Alebo že by dokonca dosahovalo veľkosť ulice? Podla mňa slovenské getá majú rozmer približne jedného panelákového vchodu, aj to len za predpokladu, že žiaden postarší sused nemá vzduchovku.

Uznávam, títo ludia hip-hopu nerobia velmi dobrú reklamu. Prečo však celý jeden hudobný metažáner (ťažko to pre jeho rôznorodosť pomenovať inak) zatracujú ludia, ktorí o ňom nič nevedia? Hovoria, že vôbec nejde o hudbu, prípadne, že je výlučne pre primitívov a podobne.

Ja mám rád hip-hop a do pol litra vodky nie som primitívom. Dúfam.

Hiphopová hudba má približne 30 ročnú históriu. Kedysi znela úplne inak, bola silne ovplyvnená funkom, z ktorého vlastne štylisticky vzišla. Pozri tu. Mimochodom jeden z prvých hip-hopových singlov. Musíte uznať, že tá hudba má niečo do seba, aj keď nie zrovna pre vás. Ale zatancovať sa na to dá.

Pokračujeme z old-school hip-hopu k tzv. new school. I keď, z dnešného pohľadu je dosť old school. Myslím, že s týmtosongom od Run-D.M.C. môžu byť spokojní aj priaznivci klasického hard rocku.

Počúvatelnosť nie je tým jediným, na čo pri výbere kvalitnej hudby dávam dôraz. Istá dávka originality je tiež veľmi dôležitá. Počul som koncerty nespočetne veľa zúfalo neoriginálnych alternatívne rockových, grungeových, alebo jednoducho rockových kapiel. Myslím, že hudobná originalita Cypress Hillu im všetkým vytrie zrak.

Iste, dôležitou časťou hudby je aj zložka literárna. V hip-hope to platí dvojnásobne. Ako príklad kvalitného textovania by mohli slúžiť predchádzajúce skupiny a zoskupenia, ale pridávam aj týchto politicky orientovaných chalanov. Odporúčam si najskôr prečítať text , následne si vypočuť pieseň a ešte raz si prečítať text.

Aby ste mi nevyčítali, že sem dávam len černochov, pridám aj Beastie Boys. Páni hrajú od prvej polovice 80. rokov a sú bieli Židia z NYC.

Aby nevznikol dojem, že u nás nič kvalitné nevzniká: Vecko. I keď si sem-tam trošku zahreší, ťažko mu vyčítať úprimnosť či zaujímavý hudobný podklad.

Aj na západ od rieky Moravy sa niečo nájde. Týmto chalanom sa vcelku darí reflektovať súčastnosť. Možno to nie je vysoké umenie, ale koniec koncov, Pearl Jam tiež len ťažko porovnávať so Šostakovičom. BTW: Pearl Jam. Čo na ňom všetci vidíte? Strašne preceňovaná kapela. Nikdy ma nezaujala a to som bol odchovaný na Seattleskej scéne.

Ďalej má hip-hop ďalekosiahle dôsledky a presahy do inej hudby. Ťažko by bez neho vznikla táto, či táto pesnička. Obe moje srdcovky. Tá druhá mimochodom coververzia tohto.

Ďalšie zaujímavé: Toto, toto, dokonca aj toto.

Takže to by bola moja argumentácia, voči vám, ktorí zovšeobecňujete a všetok hip-hop hádžete do jedného (odpadkového) vreca. Ako vidíte, argumentoval som hudbou. Páči sa mi pátos predchádzajúcej vety. Ďakujem za pozornosť.

 Blog
Komentuj
 fotka
nemysliacitvor  16. 12. 2009 07:50
Screenshot




Pre priaznvcov humoru a komična.
 fotka
hajzelodkosti  16. 12. 2009 08:53
Dobry blog, lenze bohuzial deti, ktore tu chodia to nikdy nepochopia. Hip-hop je zly a ich je dobre. Nevedia ani len zakladne veci o hip-hope a nadavaju nanho ako keby z neho mali statnice. Je to cista obmedzenost mladeze. Neikomu nebriem jeho styl hudby, ale aby nanho nadaval niekto kto o hip-hope pocul jedine v spojitosti s rytmusom tak to je chore. A argumenty, ze ja poznam to a to a to neobstoja pretoze mam napocuvane miliony hodin od slovenskeho, ceskeho, americkeho, anglickeho, francuzskeho, chorvatskeho, polskeho, ruskeho aj tureckeho či pocul som uz aj cinsky a myslim, ze ja a par dalsich mame na hip-hop objektivny nazor nez decka co vedia sklonovat rytmusa vo vsetkych padoch. Tomu sa hovori objektivita na sk hip-hop? Vzdy som hovoril, ze tu ludia (nie vsetci) videli akurat tak hovno v zivote a to dokazuju taketo nazory. Dokazuje to, ze maju nulovy rozhlad. Skryvat sa za netom a hovorit ako by povedali rytmusovi do oci co si o nom myslia to vedia, to im ide, ale povedat: Rytmus ma aj nema dobre veci, sice nadava, ale ide prikladom ostatnym ciganom, ze pracovat treba, ze nepije a nedroguje to uz nevidia. Kazdy nadava nato co sa mu hodi, ale uz nevidi druhu stranu mince. Preto pokladam sk mladez za tupu a neuvedomuelu (nie len pre nazory na hip-hop a urcite nie vsetkych). A mimochodom rytmusa pocuvam minimalne.
 fotka
nemysliacitvor  16. 12. 2009 09:01
@hajzelodkosti

Vďaka za priaznivé ohodnotenie.



Rytmus je téma, ktorej sa budem venovať určite v nejakom blogu obšírnejšie. Tiež sa mi nepáči, ako ho všetci ostro odsudzujú.



Dúfam však, že ak si to nejaký doterajší zaslepenec prečíta (a možno vypočuje), aminimálne skúsi prehodnotiť svoj prístup. Predsa len, ja som tiež musel vyrásť z nadávania na rôzne žánre, ktoré sa mi nepáčili.



V súčastnosti nadávam už len na reggaeton, ktorý je podla mňa vskutku príšerný.
 fotka
hajzelodkosti  16. 12. 2009 09:13
Nechcem ti kazit radost a ani ti nechcem brat motivaciu, ale presviedcat ostatnych sa ti nepodari. Takych tu bolo (vratane mna). Predstav si, ze mas vysvetlit 80 rocnej babke co je to internet. Tak tu je to to iste s hip-hopom. Ja im ich nazor neberiem, nech hip-hop nenavidia a aj celu jeho subkulturu, len by si mali uvedomit, ze mladez je v kazdom style tupa a obmedzena ci je to metal, punk, rock a atd... Ked uz sa bavia o hudbe tie adolescentne hlavy tak ako napisala @grietusha nech pocuvaju vaznu hudbu (aspon myslim, ze to napisala ona . O hudbe to vie kazdy velke hovno, ale kazdy sa hra na odbornika. Ja sa budem hrat na odbornika, ale iba na hip-hop, ale samozrejme kazdy nech si povie svoje.
 fotka
nemysliacitvor  16. 12. 2009 09:23
Ja nie som odborník, počúvam toho mnoho, vrátane vážnej hudby (aj keď tento názov nie je presný). A keď sa mi nepodarí ich presvedčiť, stále o nich môžem pohrdlivo písať, čo mi poskytuje značné uspokojenie. Nie, nerobí mi to dobre na pipíku, len na egu.



Na vážnu hudbu človek potrebuje istý výcvik, aby sa naučil jej rozumieť. Ale pri tej populárnejšej mu stačí len pootvoriť vnímanie a prípadne pustiť cez prívodové ventilčeky aj niečo cudzie. Isto, filtrovať treba.
 fotka
tikalok  16. 12. 2009 10:08
posledný odsek o zovšeobecňovaní v kombinácii so zovšeobecňujúcim prvým odsekom ma veľmi pobavili.
 fotka
nemysliacitvor  16. 12. 2009 10:11
Pardon, "všetkých" sa tam dostalo omylom. Opravím.
 fotka
nemysliacitvor  16. 12. 2009 10:13
Odpustite drobný, ale významný lapsus. Chytanie sa za slovíčka ludia odsudzujú, ale sú aj miesta, kde to je nutné.
 fotka
idea  16. 12. 2009 14:30
Velmi dobry blog Nepocuvam hip hop, ale paci sa mi, ze si kazde svoje tvrdenie zdokumentoval hudobnou ukazkou. Nemam rada ak niekto skatulkuje ...



Len nesuhlasim, ze Pearl Jam je precenovana kapla
10 
 fotka
nemysliacitvor  16. 12. 2009 14:52
@idea



Iste, vkus je výsostne individuálny. Mňa jednoducho nezaujali, vypočul som si dve CD ich výberovky a nič.
11 
 fotka
mrcionka  16. 12. 2009 14:55
hned na zaciatok... hiphop pocuvam malo, takze nemam az taky dokonaly prehlad, ale k rytmusovi sa chcem vyjadrit... on sam povedal ze hiphop je prenho viacmenej len prostriedok na zarabanie a v sukromi pocuva jazz a podobne a aj ked v pesnickach pourazal uz kopec ludi, jedna vec co sa mi nanom paci je to, ze teraz ked uz ma zarobene na cely zivot aspon nevykrikuje v textoch ze je z ulice a ako velmi trpi chudobou a nedostatkom... to je pre mna jedno velke plus, aj ked su veci ktore sa mi nanom nepacia
12 
 fotka
nemysliacitvor  16. 12. 2009 14:58
@mrcionka



Ako vravím, Rytmus je pre mňa velmi široká téma, niekedy vyjadrím sa obšírnejšie. Celkovo mám naňho skôr pozitívny ako negatívny pohlad. Niekedy by som sa s ním ale velmi rád porozprával... Aj Mišo Kaščák povedal, že to nie je primitív.
13 
 fotka
elwinko  16. 12. 2009 15:04
Ja som len rád, že si takéto niečo napísal.
14 
 fotka
fragile.  16. 12. 2009 15:15
5 hviezdiciek, hned si bezim pustit Rockbox
15 
 fotka
laciskoo  16. 12. 2009 15:44
Veľmi dobrý článok, veľmi dobre vybraté ukážky, mne je sympatický old-school ako Africa bambaata, Man Parrish . Inak v podstate súhlasím, myslím že hiphopu škodí často pózerstvo jeho poslúcháčov tak ako v podstate každému štýlu.
16 
 fotka
nemysliacitvor  16. 12. 2009 15:56
@elwinko @fragile.



Díky, aspoň viem, že má zmysel pokračovať v písaní...



@laciskoo



Určite na tom niečo bude.
17 
 fotka
saddath  16. 12. 2009 16:38
presne tak
18 
 fotka
siss  16. 12. 2009 17:04
pravda pravda
19 
 fotka
ritchie  16. 12. 2009 17:08
pre mňa najvačši pani su jednoznačne eNeS a rytmus čo sa slovenska týka rytmus vie odkial je eNeS takisto maju toho dosť za sebou pený blog určite ano aj keď škoda že si eNes nespomenul...
20 
 fotka
n0win0u  17. 12. 2009 01:59
pre mna je rytmus debil, uz len koli tomu, ze sa ako debil prezentuje, aby zarobil ( lebo tie decka vygumovane mu to zeru ), inak som tiez pocul, ze vygumovany nebude ( podla mna dobre vie, co robi ) ale hnusi sa mi jeho tvorba, uplne vsetkym..

osobne rap moc nemusim ( neviem preco pouzivas slovo hip-hop ako slovo hudby v tomto zanri, pokial ja viem tak hiphop je subkultura, ktorej jedna zlozka je rap [poulicna hudba] , ale mam pocit, ze v tomto ma nejasno takmer kazdy, ale nepodstatne - netreba slovickarcit), o co mi tu ide, ale je nieco ine.

Predpokladam, ze 80% ( hruby/nerozumny ) odhad ludi na slovensku pocuvajucich rap ( ci uz kvalitny/nekvalitny/cross-over/iny sub-styl ) nema ani potuchy co rap bol kedysi, a cim je dnes..rap presiel nehoraznou evoluciou ( asi ako maloktory styl ) od jazzu/soulu a funku ako cernosskej hudbe pocas obdobia apartheidu v USA..dnesny rap je absolutne o niecom inom, velka vacsina textov su o absolutnych srackach ako tu uz bolo spomenute ( mam vela penazi, mam popici auto, v nom vela kuriev, som komercny a mam pici - a druhy song je o tom ako vyrasta na ulici a je mu zle [ ??? ] ) tu sa smejem, na tych ludoch pretoze sa hraju na ciernych, oni nemozu vediet ( logicky ani ja nie ) ake to bolo pre ciernych ludi vtedy tazke, a ako sa mohli s tou situaciou vyrovnavat, aka bola. Samozrejme, podla tvojej vety nehadzme vsetko do jedneho vreca, by som urcite nemal pisat, ze vsetok rap je odpad..ale ak by som to mal generalizovat tak by ten vyrok bol spravny..

Narovinu, kolko ludi pozna umelcov ( ano, tychto ludi skutocne povazujem za umelcov, a nie nejake priblble babky v teplakoch ) akymi boli/su Afrika Bambaataa, Dj Premier, Public Enemy, Kurtis Blow, a z novsich spominani Run DMC, Cypress Hill alebo The Streets z anglicka.

Ale to co sa zvacsa pocuva u nas, stoji tak za hovno, len ludia su prilis hlupi na to, aby sa zaujimali o samotnu hudbu hlbsie, vsetko je to o mainstreame a podla mna prejde, cely tento rap/hip-hop boom tak ako kedysi bol grunge a nirvana. Vtedy si ludia ako ja vydychnu, pretoze nebudem musiet v autobuse cestou do skoly pocuvat 16 rocnych teplakovych panov ako pocuvaju na telefone Fifty Centa a podobnych pseudoumelcov. Asi tolkoto, inac tiez by som vazil slova smerom ku kapelam ako su Pearl Jam, alebo by som nevyzdvihol nejako extra dosledky a ovplyvnenie rap-u na ine zanre, to je relativne, kazdy zaner je ovplyvneny niecim inym, rap ani iny nie je vynimkou ani tym, ze ovplyvnil zaner iny. Nehadzem to do jedneho vreca, ale bohuzial, s tym, s cim sa stretavam je - na zaplakanie. Dufam, ze takuto kritiku ( dufam, ze konstruktivnu ) prijmes v pohode, myslim, ze je na mieste ( rychlym okom som si nevsimol ani jeden proti-koment, co ma [ne]zaskocilo ). Koniec mojmu dlhemu komentu



PS: Autor komentu je clovek pocuvajuci a aktivne hrajuci Melodicky Death Metal a Folk/Death, Melodic MetalCore, taktiez Ex-hrac a posluchac klasickej hudby,jazz-u, blues-u a ambientnej hudby.
21 
 fotka
nemysliacitvor  17. 12. 2009 04:25
@n0win0u



Iste, kritiku si cením, ale od teba sa mi jej podla mňa velmi nedostalo. Vela vecí, čo som ja naznačil (lebo kritizovať slovenskú hip-hopovú subkultúru nebolo úmyslom), si tu zopakoval. Kritizoval si primitívhip-hop. S tým sa plne stotožňujem. Skutočne, ludia produkujúci, čí počúvajúci žumpu spravili hip-hopu velké škody. Ale ja som sa v tomto blogu venoval úplne inej téme.



Nie som žiaden hoper, nosím úzke levisky a košielky na svetríku, počúvam kvantá úplne odlišnej hudby, len ma štvalo, ako sa na mňa podivne ludia pozerali, keď som medzi svoje žánre zaradil hip-hop. Niektorí mi dokonca okamžite zakontrovali, že prečo počúvam sračky, keď som im pripadal ako inteligentný človek.



Generalizácia, ktorou si tam argumentoval je mimoriadne škodlivá nielen pre túto hudbu, ale aj pre každého potencionálneho poslucháča. Presne proti nej som sa ohradil. Sám priznávaš, že v hip-hope sú aj kvalitné veci, o ktoré by si bol apriórnym odmietaním celého žánru pripravený. Práve toto som chcel dosiahnuť, pretože ludia sa až úzkostlivo bránia proti hudbe, ktorú poznajú len velmi okrajovo a povrchne.



Každá umelecká, či kultúrna skúsenosť ťa rozvíja. Iné to nie je ani pri hip-hope. Minimálne si pri mimoriadne zlom hip-hope trochu vyhraníš svoj vkus.



K Pearl Jamu: Nezaujal ma. Skutočne. Prepáčte.



V terminológii tu ja mám naopak dosť jasno, keďže som išiel ad fontes, k prameňom. V angličtine je rapping spôsob podávania textu, teda v podstate vokálna zložka hip-hopovej hudby. Hip-hop je hnutie, subkultúra, ja som to v hudobnom kontexte použil ako náhradu pojmu hip-hopová hudba.



Iste svet je plný idiotov. Ale nie všetci sú odsúdení na intelektuánu skazu. Stále sa môžme my, ktorí máme možno bohatšie skúsenosti, alebo sme sa dostali do otvorenejšieho prostredia, snažiť aspoň po kúskoch otvárať luďom oči. Možno tak raz celé kultúrne na Slovensku nebude vecou pár vyvolených intelektuálov. A začať sa môže aj od hip-hopu.



P.S. Autorove najoblúbenejšie skupiny v čase písania tohto blogu sú Zabranjeno Pušenje (folk-rock s kusom punkového srdiečka zo Sarajeva) a Parov Stelar (neviem zaradiť, nejaké downtempo so samplami z ranného jazzu a celkovo nejaká zmeska). Pri odoslaní tohto komentu mu hrala druhá veta Beethovenovej Deviatej.
22 
 fotka
n0win0u  17. 12. 2009 05:02
neviem, osobne si myslim, ze mozem povedat, ze rap ako hudba, mi nie je znama nejako okrajovo a generalizovat to takto budem aj nadalej, stale s tym, ze su urcite veci, ktore u mna nie su zatracovane ( ako ten ostatok odpadovy - pricom moj ostatok je asi ovela vacsie kvantum ako u teba ), ale pustat si ich nebudem



hudbu mam rad, akukolvek a v akejkolvek forme..ak vsak niekto pouziva hudbu na to, aby niekomu inemu ( casto dalsiemu "z oboru" ) vynadal tak vtedy to pre mna nie je hudba, pretoze pre mna to potom strati hudobneho "ducha".



uplne chapem, preco myslis, ze prave ta moja generalizacia je to, proti comu tu "bojujes" lenze ako vidis, viem ocenit kvalitu aj v tomto zanrovom orientovani a stale to tak budem generalizovat, pre mna je jednoducho rap o stupienok nizsie ( cest vynimkam ) od ostatnej hudby a tak to zostane. nebranim sa novym moznostiam, som otvoreny clovek, ale mne sa to jednoducho nepaci, tak ako tebe pearl jam, pripadne este viac.



ale som rad, ze viem aj o tomto zanre, a ze disponujem mozno vacsimi znalostami ako ludia, ktori "nim ziju", osobne nemam rad presne tie zumpove postavicky, ktore pocuvaju narovinu sracky a kazdy normalny clovek jednoducho musi usudit, ze na tom nie je dobre vobec nic, ale mam vela kamaratov a znamych, ktori rap pocuvaju, len prave oni pocuvaju skutocne tu kvalitu, nepocuvaju to na telefone, nehraju sa na gengstrov a pod ( skutocne tvoj popis sedi asi na 2och z nich [ uzke levisky a svetrik ], lenze oni to pocuvali, ked si tu ostatni pocuvali lucku vondrackovu..



a to neznasam, ze to je mainstreamova zalezitost, je taky boom, tak to podme pocuvat, bezduche texty plne vulgarizmov, uraziek aj na samotnych posluchacov a ti do toho len kricia jou jou..ja neviem toto by som si nedokazal predstavit asi na ziadnej hudbe, ktoru pocuvam ja, ze by som to zniesol..



celkovo sa mi ta hudba zda uplne nekompletna ako po hudobnej/spevovej tak aj textovej stranke a nema ma cim zaujat, sam si kladiem otazku cim zaujima ludi okolo...ak nie samotnou podstatou... odpoved si najst neviem, pretoze sa mi bude zdat tak ci onak absurdna..



dovolim si odporovat tvrdeniu, ze mozme ludom otvorit oci.. o tom pochybujem, odporuje si to s prvou vetou z toho odstavca -> iste, svet je plny idiotov. viem, ze to znie ako riadny skepticizmus, ale skutocne mam pocit, ze toto dokaze zmenit iba nejaka dalsia "vlna" nieco nepopisatelne hudobne a kulturne irelevantneho, len rozsireneho a masovo popularizovaneho..len teraz to nebude metal,rock,punk ani hiphop, ale techno ( priklad )..



ak sa smiem spytat, ak ta "trapi" to, ze ludia odsudzuju hiphop, predpokladam, ze ta to zaujalo hlavne koli tomu, ze ta za to zacali odsudzovat znami.. neviem, ci vies, ze podobne odsudzovanie predpokladame aj s inymi stylmi, tak isto to mas s metalom, aj ked asi nie v takej miere, ale narovinu, je to logicke, pri tomto mainstreame hiphopu nemozes cakat, ze bude nieco ine tolko kritizovane ( zaroven aj tolko reklamovane a kladene na oci ).



Toto by bolo asi na dlhu debatu, kazdopadne ja uz musim spat, pripadne tu nechaj odkaz a ja si to precitam ked vstanem Ale som rad, ze sa stale da s niekym bavit o hudbe, ako takej, a argumentacii aj napriek polo-odmietavemu postoju jedneho zo zainteresovanych.



PS: tvoje kapelky ma potesili, pretoze folk v akejkolvek forme mam rad

PPS:mne prave hra 20minutovy skvost z dielne Opeth - Black Rose Immortal, kapela, ktora by sa ti mohla pozdavat ako fusion stylov Progressive + Death Metal + Jazz Fusions
23 
 fotka
n0win0u  17. 12. 2009 05:09
pohlad na rap je cez oci hudobnika, ktory 8rokov hral klasicku hudbu, a od svojich 13tich rokov pocuva metal ( ako prenho druhu najvyssie postavenu hudbu v hierarchii [pseudo] ), ktora je Classicka hudba + Ambient [pre mna tzv. nadcasovky] -> metal + rock ( pre mna styly technicko-muzikalne najviac priblizujuce sa klasickej hudbe, kralovnej hudby ) a potom ostatok ( uz nemam hierarchiu )

pohlad na socialno-kulturne bytie na pode svk je cisto empiricky, s cim sa stretavam, co vidim ( hlbsie sa v tom vrat ani nemienim )

Prajem dobru noc / Prijemne rano
24 
 fotka
nemysliacitvor  17. 12. 2009 05:43
@n0win0u

No, samozrejme, neboli to blízki známi, ich výberu venujem velmi vela času na to, aby mohli niečo len tak odsúdiť. Skôr také krčmové známosti.



Neviem, či som vyrozumel správne, ale nadobúdam pocit, že si nadobudol pocit môjho odmietania metalu. Vskutku, nie je to tak. Počúval som relatívne dosť metalu, na to, že nie som metalista.



Nemôžem súhlasiť s akoukolvek hierarchizáciou hudby. Každá má voje špecifiká a odlišovať "vyššiu" od "nižšej" formy je podla mna nemožné, alebo aspoň nie objektívne. Tvoj pocit nekompletnosti hip-hopu je podla mňa spôsobený skôr tvojim vkusom a možno aj potrebou nadradenosti. Tým trpíme všetci. Aj ja si kladiem niektoré štýly či smery nižšie, snažím sa s tým ale bojovať.



K idiotom: Iste, existujú ludia prirodzene hlúpi, ale z niektorých idiotov spravil len ten zlý, tupý, okolitý svet. Tí nie sú odsúdení na zatratenie, aspoň podla mňa. Treba sa aspoň pokúšať o osvetu, aj keď to je na dlhé lakte, možno dokonca zbytočné.



P.S.: Polo-odmietavý postoj tu máme asi obaja, ale podla mňa to prispieva dišpute. Veď isté odmietanie cudzieho názoru je základom sporu.



P.P.S.: O 4 a pol hodiny konám skúšku z estetiky hudby, ale bohužial, mojej argumentácii to nepomôže, idem sa len pozrieť, čo bude na opraváku.
25 
 fotka
n0win0u  17. 12. 2009 05:56
Hehe to iste ma caka o 13.00 dnes, len trosku na inu notu ( databazove systemy )



Nie, pocit, ze odmietas metal som nemal v umysle nijako prejavit ( bol to len priklad, a kedze ja som zamerany na metal, tak som ako priklad pouzil zrovna to ). Hierarchizacia hudby je dost atypicka a neobjektivna, ale presne o to ide, je to moj subjektivny pohlad, viacmenej nemenny ( cest vynimkam ). Specifika o ktorych hovoris, si samozrejme vsimam bez toho aby som si kazil moju hierarchiu, resp do nej nejako zasahoval. Mozne to je, rozhodne ano, ja si vypocujem akukolvek hudbu, ak ma zaujme, nech sa paci, moze byt aj niekde naspodu mojej hierarchie, ale taka hudba pre mna musi byt napadita, kompozicne spracovana na hudobnych nastrojoch a to stare,zname : napadita..



Klasicka hudba, ktoru som hral, alebo aj pocuval..vdaka nej som zacal hudbu chapat uplne nejako inak, nadnesene - bral som ju ako prostriedok vyjadrit pocity, nalady, kus svojej duse a nieco co je skutocne az priam sakralne.. a vtedy jednoducho vsetka hudba, ktoru som poznal ( alebo ktoru som este len mal spoznat ) presla vyberom a selekciou do mojej hierarchie, chtiac ci nechtiac.. [ir]racionalne som si to organizoval, na zaklade mojho subjektivneho pohladu na hudbu ako taku. Myslim si, ze na tom nie je nic zle..ak mam "suflik", z ktoreho viem, ze ak vytiahnem hocaku stranku bude sa mi pacit, mozno nie az tak, ale pacit. Nevravim, ze to nejako potrebujem, alebo, ze to mam nejako striktne organizovane, ale mam to asi tak ako som pisal...je to ovplyvnene mojim vkusom, a rozhodne je to potrebou nadradenosti, co je prirodzene a popriet to, by bola hlupost ( ak ti nechuti citron tak ako pomaranc, nebudes tvrdit, ze citron aj pomaranc su super )



Ako pises, treba sa o to aspon pokusat, mno velakrat clovek ani nezacne a dostane sa mu "pekneho" slova, ludom jednoducho toto vyhovuje, uplne skvele to zapada do konzumnej, nekulturnej spolocnosti a ako sa hovori, sadne to tam ako rit na serbel Ale pravdu mas, ze treba sa o to aspon pokusat, nech aspon pocit z nasej strany bol taky, ze snaha bola, hoc nevyhovela, bola
26 
 fotka
ceresienka  17. 12. 2009 18:01
No, ja si myslim, ze na vsetkom sa da najst nieco dobre a nieco zle, ako ty nic nevidis na Pearl Jam, niekto nic nevidi na hip-hope. To, ze sa nam nieco paci alebo nepaci vznika z nasho vedomia, z toho, co je v nas skryte.

Niektore hip-hopove piesne mam rada, od Falbot, alebo Rappers Delight. Na tomto zanri sa mi paci to, ze spaja vysoke a nizke, teda poeziu s hudbou ulice alebo v niektorych sa objavuje aj spojenie s jazzom.

Mnohi hip-hop odsudzuju prave pre tu protikladnost, ze je tam na jednej strane citit egocentrizmus, materializmus(hrube retaze, auta...), vulgarizmy, neuznavaju inu hudbu, nez tu svoju...Na druhej strane, je to uprimne, autenticke, vdaka tym vulgarizmom (ved co keby taky politici nadavali v telke, hned by sme im to co hovoria, aj uverili), neprikraslene...

Hip-hop je hudba.Uz len preto, ze ma svoju historiu, tak ako aj ostatne zanre.
Napíš svoj komentár