Dnes (ani zajtra) som nemusel ísť do školy, pretože sme oslavovali tradičný americký sviatok - vďakyvzdanie.
Pôvod vďakyvzdania sa spája s mestom Plymouth, Massachusetts, kde indiáni pomohli pútnikom po krutej zime v roku 1621. Indiáni ich naučili chytať ryby a vypestovať vlastnú úrodu, a tak im prakticky zachránili životy. Na jeseň toho roka sa všetci stretli, zabudli na nepriateľstvo voči indiánom a tri dni oslavovali a ďakovali Bohu za dobrú úrodu.


Americké rodiny sa teda každoročne stretávajú za jedným stolom a vzdávajú vďaku. Tradičné pokrmy podávané počas vďakvzdania sú moriak s plnkou (plnka - stuffing - pomletá zelenina, korenia, oriešky, cereálie atď - celkom dobré), zemiaková kaša s omáčkou (gravy, hustá hnedá omáčka zo šťavy z mäsa, pozn. google translator mi gravy preložil ako "manna nebeská", pre tých čo vedia, čo je manna , sladké zemiaky (zapekané zemiaky s roztopenými marshmallows - priveľmi sladké pre mňa), biscuits (málo sladké buchty, ktoré chutia ako vnútro z čerstvých teplých rožkov - dobrota) a tekvicový koláč (ten som tu videl už asi dvakrát, ale vždy som už bol plný a nechcel som jesť iba pre chuť, aby som nepribral .

Karen dnes nevarila, i keď varí celkom dobre (ale hovorí o sebe, že vo varení nejak nevyniká), necítila sa na varenie večere pre 10 ľudí. A tak sme sa (ja, Karen, Rob, hosťovskí bratia, Robova sestra s manželom a grandma - babka) vydali do reštaurácie, kde sme si každý za $10 mohli nabrať na tanier, čo sme chceli, koľkokrát sme len chceli. 

Inak bol deň vďakyvzdania deň ako každý iný. Americký a plný jedla. 

Od 1. decembra blogujem na svojom krásnom novom webe, na » murcatko.tumblr.com!

 Blog
Komentuj
 fotka
zeriavka  26. 11. 2010 09:14
morku mám rada aj tú gravy omáčku je to dobré hlavne keď si to zmiešaš s tou kašou a na mäsko naleješ
 fotka
gracee  26. 11. 2010 13:10
paráda už sa aspon nemusím spoliehať na " vždy fungujúci" birdz
 fotka
pucikzlaty  26. 11. 2010 16:49
Aj ja som mala super Thanksgiving day Len som nebola tak presne oboznámená s tradičnými jedlami, na to sme privela kecali o všetkom možnom inom
 fotka
saddath  26. 11. 2010 18:29
a zas jak sa smejem. mi to pripomina strasne chlapcenske denniky,co som citala ako mala. zlate

a viem co je manna



nechcel som jesť iba pre chuť, aby som nepribral .
 fotka
tomick  1. 1. 2011 21:44
pises to tak ako keby si pribral zo vsetkeho co zjes inak ak americania tolko jedia a nezdravo tak kolko z nich je ich tucnych?
Napíš svoj komentár