Mám kamaráta ktorý napisal jeden blog,velmi ma zaujal a dovolil mi že ho sem možem dať tak tu ho máte.....


Iste ste si už mnohí všimli, že v dnešnej dobe veľa ľudí kladie priveľký dôraz na image - fenomén , ktorý pletie ľudí (najmä deti) a stavia ich výzorovú stránku na popredné miesto. Problém nastáva, keď ľudia začnú experimentovať a rôznymi spôsobmi kombinovať tzv. "imagové" prvky/ozdoby

Kauza prvá: Desmod
Kto by nepoznal túto slovenskú pop-rockovú kapelu? Názory na ich hudbu sa líšia, ale nedá sa poprieť ich prechod z niečoho, čo by sa dalo nazvať ako kresťanský rock do sladkého rádiového pop-rocku. Takmer určite ste ich už videli naživo.
Nepozastavili ste sa nikdy nad ich výzorom?
Všetci kapelníci poobliekaní do temných vecí, špeciálne rytmický gitarista v black metalovej sukni, black metalovej košeli s odtrhnutými rukávmi a lebkou na chrbte, brutal deathové gitary B.C.Rich (s gitarami spravili pokrok, tohto roku už koncertovali s LesPaulami) a príval popových akordov?
Osobne som nevedel, či sa mám na nich smiať, alebo plakať. A keby spravili takýto prešľap raz... avšak videl som ich 5 krát a vždy (prízvukujem slovko "vždy") mali ultra temný image páchnuci black metalom (a vlani aj brutal deathové gitary Warlock) skombinované s nechutným sladkým rádiovým popom... hnus


Kauza druhá: EMO
Nikomu asi netreba bližšie predstavovať tento pseudo štýl. Diskofili prezlečení za post/neo/skate-punkerov (post/neo/skate-punk = diskofili prezlečení za punkerov), ktorí trpia psychickými poruchami, s nutkaním ťahať na seba pozornosť rezaním sa a rozkrikovať každému bludy o tom, akí sú deprimovaní a frustrovaní... ehm, no hnus.


Kauza tretia: trjú pjúr norvegian bleck mejdl
"Sme UG a nikoho medzi nás nepustíme! Poprípade sa vyzabíjame na zvýšenie predajnosti!"
Aj tak nejak by sa dalo označiť správanie tzv. true pure norwegian black metal kapiel. Každý už hádam počul historky o tom, ako si spevák z Mayhem vystrelil mozog z hlavy a jeho spoluhráči si ho nafotili a použili fotku na cover albumu, či o tom, ako Varg (burzum) zabil Euronyma (nie že by mi chýbal) či vypálil pár kostolov (vraj kvôli tomu, že sú kresťanské, i keď mnoho z tých kostolov tam stálo dávno pred tým, ako kresťanstvo do Nórska dorazilo, čím vlastne zničil pohanské symboly, ktoré vraj sám vyznával). Ultra temný ultra zlý pošahaný image, ktorý je však viac na smiech, než strašidelný - vždy mám strach najviac o nositeľa všetkých tých vybíjaných záležitostí, aby si neublížil, keby sa náhodou potkol

Kauza štvrtá: ShitKnoT, Lordi, GWAR, The Berzerker a pod.
Kategória, ktorá má v sebe asi najviac logiky a dá sa označiť ako opodstatnená - maskovanie sa kvôli ochrane súkromia a zároveň celkom slušne zlepšuje image kapely - veď zamyslime sa: čo také ponúka napríklad SlipKnoT oproti iným kapelám? Okrem masiek a celkom slušnej stage-show prakticky nič, hudobne je to čistý mallcore (mall - obchoďák typu Tesco, Billa, Hypernova; mallcore - hudba, ktorú môžeš dostať za pár korún v každom supermarkete (u nás napríklad Robko Kazík, Senzi Senzus, rôzne neautorizované kompilačky a CD Superstar), invencia nulová, hráčskami schopnosťami dokáže zaujať jedine tak bubeník. Masky zohrávajú kľúčovú rolu v ich predajnosti, to je jasné bez debaty.
Lordi sú na tom podobne, tuctový hard-rock/heavy-metal nemá šancu zaujať - jedine striktné maskovanie a klipy podobajúce sa na hudobné videá goregrindových kapiel im yaručili slušnú predajnosť a do značnej miery aj úspech na Eurovision. Avšak - počuli ste ešte odvtedy o nich niečo? Ja veru nie.
GWAR a Berzerker sú špecifické prípady. U GWAR hrá hudba vyslovene bočnú úlohu, na koncerty každý chodí s cieľom zažiť šialenú show a skončiť pokrytý rôznymi tekutinami. Berzerkeri masky zložili počas turné po druhom albume, keď im začali hniť na hlavách. U nich však aspoň korešpondovali s hudbou - brutálny masakrálny nášup, ktorý na prvý posluch len málokto znesie.

Kauza piata: finále
Kam som vlastne smeroval s celým svojim článkom? Reku, na našu školu prišli noví prváčikovia, medzi nimi samozrejme aj dosť metalistov. Jeden ma však dorazil.
Predstavte si cca 180cm chlapca, trochu vyžratého, oháknutého v šuštiakoch, tričku System of a Down, SlipKnoT či Marilyn Manson (nie som si istý pozíciou mäkkého a tvrdého "i", ale on to má na tričku v tomto poradí), so zapúšťajúcimi vlasmi pripomínajúcimi prilbu, ktorý sa "dozdobí" obojkom vybíjaným black metalovými hrotmi a na každú ruku si zabije 4 radový náramok vybíjaný obdobnými hrotmi.
Veru, smeje na sa ňom celá škola (minimálne štvrtina našich študentov počúva metal a polovica pozná tieto symboly a ich významy), keďže propaguje na sebe rádiové pseudo-metal kapely, ktoré by však ako tvrdý black metalista (viď náramky a obojok) mal mať tendencie vyvražďovať. Okrem toho to celé vyzerá smiešne



niečo natom bude............

 Blog
Komentuj
 fotka
sakul  19. 10. 2007 22:36
Desmooood, dnes som na nich bol dobrí su

Ako oni su docela čudne poobliekaný, kuli či jak sa hen ten vola mal ´kožuch´ zatial čo druhý mal tričko s kratkymi rukavmi a vonku už boli 3° ... to nepochopím ale neva.. ako obliekaju sa tak noo... čo už s nimi, ale pesničky maju dobre.. to je najhlavnejšie
 fotka
schizofrenik  19. 10. 2007 22:57
Desmod bola len chvíľková komerčná záležitosť, čo sa týka Slepých gatí páš úplnú pravdu mňa serie aj to že sa tá skupina z ničoho nič objavila a je tu po riť metalistov čo tu sračku počúvajú, nenmám nič proti vybíjaným veciam (a uznávam ich nosenie ale nie ako metalista či vyznávač nejakého hudobného štýlu ale zas ani nie ako neaký módny trend) ale keď si to dá nejaký šušťakový vymetenec tak ďakujem pekne,(nosenie tričiek kapiel no ďakujem pekne) teší ma že nebola spomenutá ani jedna kapela ktoru poznam fuuuf
 fotka
seximelisa  19. 10. 2007 23:12
kua..........akoze sedsakra dobry blog.....myslim ze dotycny pekne zhodnotil sucasnu situaciu
 fotka
simonkaaaa  19. 10. 2007 23:18
Každý má svoj názor na hudbu, každému sa páči niečo iné ale tiež sa mi nepáči keď zo seba robí každí metláka punkáča emo a ešte neviem aký je taký vychytaný štýl práve v móde. Mne sa páči SlipKnoT a páči sa mi aj System of a down a mám aj tričká ale nikdy som sa za metláčku nepovažovala lebo to je o niečom inom...Stále sa každý každého pýta čo je či metlák alebo punkáč? čo takto byť sám sebou?
 fotka
vincent_vega  20. 10. 2007 00:12
takého blbečka ako opísal v závere vídavam v meste to písal bystričan????
 fotka
monymony  20. 10. 2007 07:49
Vincent vega,hej on je bystričan
 fotka
jukka  20. 10. 2007 09:39
to Sakul: Asi teda ked mali kratke tricka mal na to dovod bo ak chodis na koncerty pravidelnejsie alebo pozeras zaznamy tak si vsimni ako tecie z tych hudobnikov a je jedno ci gytarista alebo bubenik proste on to tricko mal preto ze mu bolo akurat a isto nie zima. Ako nezastavam kapelu Desmod bo ju nepocuvam iba ak mam zapate nejake to radio ale hociktora kapela proste ich clenovia na podiu ak hraju nazivo tak sa potia. A dokonca jeden zivy priklad kapely Kodsmack ktora hrala niekde v Rusku kde bubenik iba kratkych nohavaciah a vonku kemra jak hovado maaam dojem ze to bolo z roku 1999 nepamatam sa presne pretoze mi to vravel spoluziak este niekedy na ZS a ja som zo ZS vonku cca 4 roky takze dovod ich kratkych triciek bol prave tento.
 fotka
anzu  20. 10. 2007 11:00
uf, tak ten vas sustakovy znamy musi byt narez ja sa takto uchechtavam na superskackovych, co sa nam teraz objavili v blave aj ked v istom slova zmysle mi je do placu..
 fotka
saddath  20. 10. 2007 11:18
mne sa to nepacilo, akoby sa ten chalan co to pisal snazil dokazat ako sa vo vsetkom on vyzna

ved ked si niekto chce nosit take tricka nech si ich nosi, ked chce mat na sebe milion vybijanych obojkov nech ich ma
10 
 fotka
leniny7  20. 10. 2007 13:35
viac menej s tebou súhlasím.

Desmod je mi vyslovene odporný.

A neznášam škatulkovanie.

Prečo sa musia všetci deliť na hip-hoperov,metalistov,punkerov,diskofilov??

Ja som ja a nepotrebujem za každú cenu niekam patriť.
11 
 fotka
black_soul  20. 10. 2007 17:05
taki lordi nemaju zlu hudbu aj ked by som ich viac brala bez tych masiek..

inak v poho blogis..
12 
 fotka
lilithka666  20. 10. 2007 19:27
System of a down su sice komercni, ale hudbu zlu nemaju, myslim starsie albumy, napr. Toxicity je celkom fajn
13 
 fotka
mixelle  1. 11. 2007 12:07
heh moj pieskomil sa mal volať Zion.. ale dobre.. Chlapec sa síce snažil ,ale v podstate spravil to isté ,čo robí každý. Chcel nás presvedčiť o tom, že je stráááášne dobrý ale pominul fakt,že tie kapely chcú len zarobiť, čo sa im darí a ak to dáky blbeček bere, je to jeho vec free rulez...
14 
 fotka
liverish  9. 12. 2007 12:45
trosku off topic ale kto povie na system ze je komercny o tom si clovek znaly veci musi mysliet svoje...
15 
 fotka
corvin  23. 2. 2008 11:39
V podstate mas pravdu... len si myslim ze do kauzy c.3 nevidis trochu hlbsie skus si precitat nejaku recenziu na Burzum a vsetko okolo norskeho black metalu napr. na » metalirium.com/... fajn berem tvoj nazor na black metal. Taktiez zastavam nazor nech si kazdy pocuva co chce ale nevyhlasuje o sebe ja som to a ja som to... a snazit sa to dat vsemozne najavo vid sustakovy chlapec.
Napíš svoj komentár