Miro777
37-ročný muž
najnedávnejšie lognutie
dnes 19:22
6014 dní na BIRDZi
regnutý od 28. apríla 2008
Gruzinske restauracie su uplne ze najviac. Su o dost vzacnejsie ako talianske ci japonske ale je to fantasticka kuchyna s jedinecnymi jedlami. Vzdy ma prekvapi ako vedia netradicnr pripravit a dochutit v podstate jednoduche jedlo.
8 komentov
2
ánooo v Prahe gruzínske reštaurácie nie sú také vzácne, tu máš všetky možné koncepty od fine dining po niečo ako fastfood, kde ti spravia chačapuri na počkanie a dáš si ho niekde v hospode na stojáka cením aj ich minerálky a limošky
@lejla32 my sme boli v Gruzínsku teda z jedla nadšení, chutili nám aj pečivové jedlá typu chačapari a lobiani, ale zamilovali sme sa aj lobio, čo je jedlo na báze fazulí, ktoré sa podáva v takej hlinenej nádobke s pickles a fermentovanou zeleninou a takým kukuričným chlebom, to si dodnes robievame aj doma alebo khinkali, čo sú také knedlíčky (niečo ako gruzínske varenyky alebo pelmene) naplnené vývarom a buď mäsom alebo hubami a na tom sme si fičali dosť
a bola som príjemne prekvapená tým, ako vege friendly je ich kuchyňa a že aj v horských dedinkách odrezaných od sveta sa naješ vegetariánsky. a bola som nadšená, že sa tam dá luxusne najesť za 10 lari v Prahe je to tak štvornásobok
@lejla32 my sme boli v Gruzínsku teda z jedla nadšení, chutili nám aj pečivové jedlá typu chačapari a lobiani, ale zamilovali sme sa aj lobio, čo je jedlo na báze fazulí, ktoré sa podáva v takej hlinenej nádobke s pickles a fermentovanou zeleninou a takým kukuričným chlebom, to si dodnes robievame aj doma alebo khinkali, čo sú také knedlíčky (niečo ako gruzínske varenyky alebo pelmene) naplnené vývarom a buď mäsom alebo hubami a na tom sme si fičali dosť
a bola som príjemne prekvapená tým, ako vege friendly je ich kuchyňa a že aj v horských dedinkách odrezaných od sveta sa naješ vegetariánsky. a bola som nadšená, že sa tam dá luxusne najesť za 10 lari v Prahe je to tak štvornásobok
3
Z tradicnych:
Khinkali plnene mäsom je podla mna uplne najviac. Vedia to super doladit bylinkami , i ked su ludia co chcu len mäsovu plnku bez byliniek. Hubova vie byt tiez dobra ale to uz je trosku zavisle od restiky.
Khachapuri Adjaruli je pre mna tiez dost highlight.
To su take klasiky co mne chutia. Potom uz zvykne ma kazda restika nejake svoje variacie vegetarianskych/ mäsovych jedal. Mna na tej kuchyni bavi ze vedia urobit masove gulky tak ze je to top jedlo s top omackou a nie daka skolska jedalen. Alebo kacku tak ze inde to neochutnas s takymi koreninami.
Khinkali plnene mäsom je podla mna uplne najviac. Vedia to super doladit bylinkami , i ked su ludia co chcu len mäsovu plnku bez byliniek. Hubova vie byt tiez dobra ale to uz je trosku zavisle od restiky.
Khachapuri Adjaruli je pre mna tiez dost highlight.
To su take klasiky co mne chutia. Potom uz zvykne ma kazda restika nejake svoje variacie vegetarianskych/ mäsovych jedal. Mna na tej kuchyni bavi ze vedia urobit masove gulky tak ze je to top jedlo s top omackou a nie daka skolska jedalen. Alebo kacku tak ze inde to neochutnas s takymi koreninami.
4
@thunderstorm @2 no my sme uz mali dost toho chleba... ich jedla za mna dost tazke boli a sam chleba, pecivo..nechutilo mi ani chacapuri, ani khinkali jedine co som milovala boli ich paradajky a uhorky + ta medova torta.
Mne strasne chybala ryza a zemiaky a nejaky dobry vyvar...
A boli sme sklamani, ze tie syry tam mali dost o nicom v obchodoch... take korbace uplne suche a priserne slane..na to koľko tam maju krav.. usudili sme, ze kazdy ma svoju kravu takze nenakupuje syr v obchodoch a preto tam ani nie su dobre syry v obchodoch
To lobiani znie dobre, ale neviem ci sme skusali...
Mne strasne chybala ryza a zemiaky a nejaky dobry vyvar...
A boli sme sklamani, ze tie syry tam mali dost o nicom v obchodoch... take korbace uplne suche a priserne slane..na to koľko tam maju krav.. usudili sme, ze kazdy ma svoju kravu takze nenakupuje syr v obchodoch a preto tam ani nie su dobre syry v obchodoch
To lobiani znie dobre, ale neviem ci sme skusali...
5
@thunderstorm @2 Praha je velke mesto a este su tam velke mensiny z byvaleho ZSSR. Skor som tym chcel poukazat ze v podstate aj mensie mesta maju taliansku a v dnesnej dobe azijsku/japonsku restiku. Gruzinske su nedostatkovy tovar aj na zapade mimo velkych miest co je fakt skoda, lebo to je kuchyna co sa da podla mna jest viackrat do tyzdna a maju vymakane mäsove aj nemäsove jedla. Nie je to tak velka krajina a asi ani ta kuchyna nie je uplne jednoducha na pripravu takze sa to komercne nerobi tak lahko ako ine no.
6
Raz sme mali Odžakuri (bracove so zemiakmi) lebo sme uz konecne chceli nieco ine jak muku.. a to bolo celkom fajn chceli sme si to objednat 2x.. ale casnicka ze staci 1x, ze to je velka porcia.. obaja sme sa najedli do prasknutia a ešte si aj dali zabalit..
A tie ich cudesne kompoty co tam piju ako dzus
A tie ich cudesne kompoty co tam piju ako dzus
7
@lejla32 @4 my sme vlastne asi ani nenakupovali v obchodoch, len na trhoch sme boli po ovocie a čhurčkhalu to sú také tie "gruzínske snickersky", vlašské orechy obalené v niekoľkých vrstvách cesta z múky a hroznového džúsu, to sme si brali na hiky a jedli sme výhradne v reštikách, keďže to tam majú také lacné. a bavili ma aj tie ľahšie jedlá, napríklad si spomínam na nejaké baklažánové závitky a niečo ako gruzínsky ratatouille, to bolo tiež fajn, chutila mi ich fermentovaná zelča.. a ťažšie jedlá nám nevadili, keďže sme dosť behali po kopcoch a mail veľký energetický výdaj no a víno to je kapitola sama o sebe
8
@thunderstorm @7 ja zas nemam moc blizky vztah k trhoviskam, radsej nakupujem v obchode... nam sa nechcelo všetky chody riesit v restikach.. niekedy sme mali ranajky na apt napriklad.. a kúpili sme jogurty ktore boli uplne nechutne umelinove.. :/ proste niet nad slovenske potraviny za mna..
A inak uz ani tie restiky tam nie su take lacne..akoze ked ides do nejakej malej lokalnej restiky tak hej... ale ked sme boli v Tbilisi tak cenovo sa to blizilo uz ku BA
Hej kukám teraz ze maju ratatouille, skoda ze to som neochutnala, nejak som si to tam asi nevsimla... :/
A inak uz ani tie restiky tam nie su take lacne..akoze ked ides do nejakej malej lokalnej restiky tak hej... ale ked sme boli v Tbilisi tak cenovo sa to blizilo uz ku BA
Hej kukám teraz ze maju ratatouille, skoda ze to som neochutnala, nejak som si to tam asi nevsimla... :/
Napíš svoj komentár
- 1 Samsebou30: Nerozumiem vyjadreniu od niekoho, že , , našiel som priateľku až keď som...
- 2 Tequila: co je to za blbost spajat kuchynu s obyvackou? preco to zrazu maju vsetky...
- 3 Robinson44: V mojom živote nie je priestor na veci ktoré nemajú dušu. Lacnota do mojej...
- 4 Miro777: Odkedy to vidavam na pravidelnej baze, mam brutalny respekt pred zenami co su...
- 5 Dezolat: Vymysle som novu politicku ideologiu. Ale nemam teraz cas to rozoberat. Napisem zajtra....
- 1 458katka: nebudem sa ospravedlňovať ani vysvetľovať svoju potrebu beletrizovať vlastné citové eskapády s opačným pohlavím....
- 2 Samsebou30: Nerozumiem vyjadreniu od niekoho, že , , našiel som priateľku až keď som...
- 3 Kviatek: Vždy sa mi potvrdí, že ľudia pracujúci v tatkovej firme sú totálne spičení...
- 4 Protiuder22: You are not your fucking khakis.
- 5 Tequila: co je to za blbost spajat kuchynu s obyvackou? preco to zrazu maju vsetky...
- 6 Robinson44: V mojom živote nie je priestor na veci ktoré nemajú dušu. Lacnota do mojej...
- 7 Miro777: Odkedy to vidavam na pravidelnej baze, mam brutalny respekt pred zenami co su...
- 8 Dezolat: Vymysle som novu politicku ideologiu. Ale nemam teraz cas to rozoberat. Napisem zajtra....
- 1 Tulipanoo: tinder zazitok, lebo sa mi nechce spat v komentari
- 2 458katka: mám sa naňho vyjebat? Áno/nie
- 3 Lejla32: Boli sme na vylete v Brne, kedze tam to moc nepozname a skvelu...
- 4 458katka: nebudem sa ospravedlňovať ani vysvetľovať svoju potrebu beletrizovať vlastné citové eskapády s opačným pohlavím....
- 5 Robinson44: Dneska som celý deň cvičkal a učil sa jógové asány a včera tiež, ...
- 6 Samsebou30: Nerozumiem vyjadreniu od niekoho, že , , našiel som priateľku až keď som...
- 7 Tequila: kopal by som martenskami do hlavy tych, co jebu zamky lasky na kazde...
- 8 Majky538: Nie je tyzdna aby sa niekto neozval, ze ci uz kupujeme nehnutelnost, ...
- 9 Teal: Milujem októbrové blue hours.
- 10 Janopalo: Zaockovani by sa mali pytat, pretoze sa to tyka ich akw.sk/bumbaji/...
My sme boli v gruzinsku zufali uz z ich jedla, vôbec nam nechutilo uz, sama muka a odporne slane syry
Jedine co mi chutilo ich paradajkovy salat...