(zdroj: Vlado Zlatoš)

Dlhovekosť a nečakané rozuzlenie súvislostí

Ak si uvedomíme, že dlhovekosť je v našom tele geneticky zakódovaná, tak musia existovať mechanizmy, ktoré túto dlhovekosť zabezpečujú. Najstaršia žijúca osoba na celom svete, ktorá svoj vek dokázala oficiálne, bola Francúzska Jeanne Calment a dožila sa 122 rokov a 164 dní. Takmer po celý svoj život fajčila a pila alkohol. To je na prvý pohľad zvláštne pretože sa hovorí, že keď chcete byť dlho zdraví a vitálny, alkoholu a cigaretám by ste sa mali vyhýbať. Ak si pozriete rôzne štúdie o dlhovekých ľuďoch zistíte, že majú toho len veľmi málo spoločného. Niektorí boli striktní a nepili žiaden alkohol a nefajčili cigarety, iní zas naopak. Niektorí boli cholerici, niektorí melancholici, niektorí dobráci a iní darebáci. Niektorí mali aj vysoké hladiny cholesterolu, iní zas nie. Čudné nemyslíte?

Všetci mali ale relatívne nízke hladiny cukru a triglyceridov po celý život. A to najdôležitejšie: všetci mali relatívne veľmi nízke hladiny inzulínu. Čo to pre nás všetkých znamená? To si povieme o chvíľu ale pred tým si povieme aký zásadný vplyv majú na náš metabolizmus hormóny ako inzulín a ďalšie. Len tak pochopíme všetky súvislosti.
Vaše bunky hrajú vo veľkom orchestri. Pohádali sa s dirigentom?

Svoje telo si predstavte ako jeden veľký orchester, ktorý stále hrá nejaké piesne. Ani nemusíme nič viac hovoriť a mnohí z vás veľmi dobre vedia, že ich piesne sú pomerne dosť falošné a nedajú sa počúvať. Nie sú to ódy na radosť, ale na zaplakanie. A teraz sa nemusíte urážať a zatvárať hneď túto webovú stránku, pretože tu nejde len o to, že máte estetické problémy. Tu ide o oveľa dôležitejšie súvislosti. Čítajte ďalej.

Môžete si to predstaviť aj tak, že všetky bunky vášho tela tvoria jednu obrovskú armádu. Človek vážiaci 70kg má približne 40 až 60 biliónov buniek, čo je ohromné číslo. Táto obrovská armáda sa musí každý deň najesť a vykonať svoju úlohu podľa rozkazu od svojich generálov. A kto vašej armáde šéfuje? Môžete iba 1x hádať. Sú to vaše hormóny a niektoré z nich plnia úlohu generálov a niektoré iba dôstojníkov. To znamená, že celé vaše telo podlieha jasnej hierarchii riadenia a čudujte sa svete, generálom vášho celého tela je doteraz celkom neznámy hormón s názvom leptin (produkuje ho vaše tukové tkanivo!). Jeho generálporučíkom (má len o jednu hviezdičku menej) je hormón inzulín, ktorý však tiež počúva jeho rozkazy. Tieto dva hormóny prakticky ovládajú celé naše telo. Oboch však dokážete manipulovať vlastným správaním a určite sa nebudete čudovať, ak povieme, že práve výživa je jediným nástrojom na ich ovládanie. To nám dáva doposiaľ nepoznané možnosti pozitívnej manipulácie, ktorú na sebe môžeme praktizovať. O tom si však podrobne povieme o trochu neskôr. Teraz je dôležité aby ste vedeli, že všetky ostatné hormóny vo vašom tele, sú len dôstojníci závislí od rozkazov a krokov, ktoré spravia leptin či inzulín.

Vo vašej armáde je okrem vojakov (buniek) a generálov (hormónov) aj jedno špeciálne komando. Ide o trénované jednotky, ktoré slúžia na boj s nepriateľom a sú schopné zasiahnuť kdekoľvek na tele už za pár sekúnd. Áno, ide o vašu imunitu ale aj tá podlieha hlavným riadiacim orgánom. Celá táto hierarchia a jej fungovanie sa budovala státisíce až milióny rokov. Preto nemá význam hovoriť o výžive, životospráve, regenerácii, starnutí ani o ničom inom, keď sa na fungovanie nášho tela nepozeráme cez evolučnú históriu vývoja človeka homo ako takého. Všetko na tele má svoj funkčný význam a niektoré ďalšie zistenia budú pre vás doslova šokujúce. Veď čítajte ďalej.

Ak máte akékoľvek zdravotné problémy (vysoké hladiny cukru v krvi, inzulínovú rezistenciu, diabetes, srdcovo-cievne ochorenia, vysoké hladiny cholesterolu a iné), musíte sa na príčinu svojich problémov pozerať výlučne cez zle fungujúce hormóny. Uvedené problémy sú prejavom zle vykonaných rozkazov, ktoré hormóny kážu svojim vojakom (bunkám) vykonávať. Hormóny kričia tak silno a často, že vojaci sú dočasne alebo navždy hluchý (vid prípad diabetik a inzulín). Máte vysoké hladiny cholesterolu a neviete prečo? Vaša pečeň jednak jej veľa vyprodukuje (niekto jej to káže) a vaše telo ho nedokáže správne spracovať podľa príkazov. Koho je to chyba? Cholesterolu určite nie, pretože ten počúva iba príkazy svojich nadriadených (leptin a inzulín), čiže vojsko niekde nestíha plniť rozkazy. To isté platí o vysokých hladinách cukru v krvi. Ak vás lekár nevyšetruje komplexne z pohľadu fungovania hormónov ale len pomocou liekov, tak tu "niečo" nie je v poriadku. Iste chápete, že tu ide v prvom rade o biznis. Ak však dosiahnete stav, kedy vaši "vojaci" budú jasne, zreteľne a presne vykonávať to, čo im generáli a dôstojníci kážu, máte o problém postarané.

metabolizmus bunky a hormony, Vlado Zlatoš
Leptin a jeho metabolický efekt (alebo nový BIG BOSS na scéne)

Funkciou leptinu je (okrem iných dôležitých funkcií) redukovanie apetítu do jedla a zvyšovanie signálov pre spaľovanie tukov v zásobách pod kožou. Ak má mozog málo signálov od leptinu (nízka hladina leptinu) je to pre neho znamenie, že treba zadať rozkaz k tomu, aby sme boli rýchlo hladný, že treba jesť viac a hlavne treba ukladať viac zásob energie do podkožného tuku. Lenže tak, ako sa môžete stať inzulínovo rezistentný, tak sa môžete stať aj leptinovo rezistentný. To znamená, že vaše telo produkuje tak veľa leptinu, že niektoré bunky v mozgu naň nedokážu adekvátne reagovať a "počúvať" čo "hovorí". Sú jednoducho už otupené a na "vrešťanie" leptinu nedokážu správne reagovať ani počúvať aké príkazy rozdáva. Čím viac podkožných zásob tuku máte, tým viac leptinu sa produkuje a tým viac váš mozog sa stáva rezistentný na leptin. A to je zásadný problém.

Asi ste teraz správne pochopili, že podkožný tuk nie je žiadna škaredá hmota, ktorá vám spôsobuje estetické problémy. Podkožný tuk bol na prelome 21. storočia v knihách biológie prepísaný ako veľmi dôležitý endokrinný orgán, ktorý produkuje najdôležitejší ľudský hormón - leptin. Ak váš mozog káže celému telu čo sa má diať a kedy čo urobiť, tak leptin káže celému mozgu čo má nariadiť všetkým ostatným bunkám (vojakom) celého tela.

To znamená, že váš mozog je iba služobníkom vášho tuku (!!!) - resp. hormónu, ktorý produkuje (leptin). Tuk používa mozog na to, aby počúval jeho príkazy a tým pádom tuk rozhoduje o tom aká bude kvalita vášho života, ako budete vyzerať, ako sa budete cítiť a ovplyvňuje aj vašu dlhovekosť"

Zdá sa vám to čudné? Nám veru nie a všetko má svoju logiku. Ide o mechanizmus prežitia, ktorý si bunky našich predkov budovali po milióny rokov. Ak by tomu tak nebolo, vy by ste nečítali tieto riadky a ja by som ich nemohol nepísal. Začnite sa preto k svojim zásobám podkožného tuku správať zodpovedne, pretože tu ani z ďaleka nejde len o estetický problém. Ako by ste teda mohli dosiahnuť prvú pozitívnu zmenu?
Hádanka: Koho kŕmime keď konzumujeme potravu?

My v skutočnosti potravu nekonzumujeme. Sú to naše bunky ktoré stravou kŕmime. To že niečo vložíme do svojich úst a žalúdka, to je len proces prepravy jedla z miesta, kde táto potrava vyrástla, putovala cez obchod (farmu, supermarket, tržnicu..) až do našich úst a do žalúdka. Zo žalúdka rozložená potrava putuje cez dvanástnik a tenké črevo do krvného obehu, odkiaľ je transportovaná priamo do buniek. Sú to naše bunky ktoré sa v skutočnosti kŕmia, nie náš jazyk alebo pocit spokojne plného brucha. Bunky potrebujú toto palivo na to, aby sa mohli regenerovať. A čudujte sa svete, bunky dokážu konzumovať iba dva druhy paliva: tuky a cukry. Hádajte ktoré z týchto dvoch palív je to dôležitejšie? A hádajte ako druh tohto paliva ovplyvňuje aj to, ako sa budete cítiť, ako budete vyzerať a ako dlho budete žiť? Zopakujme si jednu z najdôležitejších viet, ktoré sa na našom blogu môžete dočítať:

Zdravie a dlhovekosť sú ovplyvnené množstvom tuku alebo cukru, ktoré bunky spaľujú počas svojho života.

A viete čo je na tom najzaujímavejšie? Že vy svojim správaním a najmä tým, čo jete, môžete regulovať aké palivo budú vaše bunky spaľovať po väčšinu času (i života). To je skvelá správa ale zároveň veľmi zodpovedná úloha. Pri dnešných trendoch v poľnohospodárskom, farmaceutickom, zdravotníckom a potravinárskom priemysle to môže byť zásadný problém. Ak ste náš pravidelný čitateľ, tak už asi tušíte, kde je jadro problému (nápoveda: žeby v sacharidoch?). Čím viac tukového paliva za život budete spaľovať, tým kvalitnejší a zdravší život prežijete. Čím viac cukru spálite za svoj život, tým viac chorôb, kratší i obéznejší život vás čaká. Bodka. Je to skoro ako v Matrixe: vyberte si jednu z dvoch tabletiek práve teraz.


Zmeňte sacharidový metabolizmus na tukový

Drvivá väčšina dnešnej populácie funguje na sacharidovom metabolizme. Niet o tom pochýb, pretože jasným dôkazom sú ohromné nárasty tučných a chorých ľudí po celom svete. Ľudia sa stali veľmi efektívny v spaľovaní cukru (sacharidov) a tučnota je len dočasná cena, ktorú niekto platí za to, kým sa stane úplne chorým (diabetes, srdcovo-cievne ochorenia). Veľmi často sa konzumujú sacharidy aj na základe mylných odporúčaní od rôznych svetových inštitúcii (napr. WHO) a iných podplatených autorít. Žeby sa tieto "uznávané" inštitúcie tak zásadne mýlili? Je to vôbec možné? Ale isteže, veď čítajte a pochopíte. Pre väčšinu ľudí je takmer nemožné vzdať sa čo i len pomyslenia na to, že by nemali konzumovať akékoľvek sacharidy a už vôbec si nevedia predstaviť život bez sladkostí, ktorými si akože dobíjajú potrebnú energiu. Taká hladovka je nepredstaviteľný energetický problém plný emocionálneho napätia z nedostatku jedla. No, tak to by sme mali.

Pozrite sa ale najprv na obrázok vyššie. Ak v metabolickom dome (bunkách) kúrite papierom (sacharidmi), stále treba prikladať ďalší a ďalší papier aby nevyhaslo (znova hlad a chuť na sladké, bolesti hlavy, nedostatok energie, emočné napätie). Sacharidy sú veľmi efektívne palivo, ktoré vás "zahreje rýchlo" a mozog je šťastný že prišla záchrana. To, že je "piecka" celá rozpálená a rýchlo sa ničí (zrýchlené starnutie a opotrebovanie buniek), to je druhá vec. Ak v peci "kúrite" polenami, kúrite aj dlho (dlhý život) aj efektívne (silné zdravie). Ak však kúrite po väčšinu času iba papierom, čakajú vás zásadne metabolické zmeny, ktoré ničia celé vaše telo.

Ako však môžete zmeniť svoj metabolizmus zo sacharidového na tukový? Ak sa chcete stať lepším futbalistom, lepším hokejistom, lepším golfovým hráčom čo musíte robiť? Musíte viac trénovať, to je predsa logické. Takže ako podľa vás môžete zmeniť svoj metabolizmus na ten zdravší? Predsa tak, že budete konzumovať podstatne (alebo pre niekoho až enormne) väčšie množstvo tukov za deň a to omnoho častejšie ako ste boli doteraz zvyknutý. Ľudia sa stávajú tučnejší nie preto, že konzumujú tuk ale preto, že ich metabolizmus zabudol ako ho má spaľovať z podkožných zásob. To celé má za následok slabá komunikácia medzi hormónmi a bunkami opísaná vyššie.

Možno slovo tuk by malo mať viac výrazov, pomocou ktorých by sa dal lepšie rozlišovať tuk podkožný od tuku vo výžive. Domnievame sa, že slovo TUK spôsobuje v mysli ľudí automaticky frustráciu z priberania, strach z choroby a iné negatívne postoje. To je výsledok asi 50 ročnej démonizácie tukov ako takých a to je zle.
Najdôležitejšia úloha, aká vás v živote v otázkach životosprávy čaká

Zmena metabolizmu zo sacharidového na tukový je tá najdôležitejšia a najzdravšia vec, akú pre seba môžete urobiť. Aj v prípade, že netrpíte žiadnymi civilizačnými ochoreniami, aj v prípade, že nemáte žiadnu nadváhu či obezitu, by ste tento krok mali urobiť. A to čo najskôr. Ak tieto zdravotné problémy už máte, o to viac striktnejšie by ste mali dodržiavať nižšie uvedené odporúčania. Tie nech tvoria základ vašej životosprávy a stravovania sa pre zvyšok života. Prechod zo sacharidového metabolizmu na tukový môže trvať od 3 týždňov po 2 mesiace v závislosti od toho, ako poctivo na sebe pracujete. Niekto úplnú transformáciu zažije až za rok či neskôr. Záleží na akej štartovacej čiare stojíte. Rozdiel v pocitoch stability energie, vitality a pozitívnych emócií (vďaka bezproblémovému fungovaniu tela i mozgu) určite zásadne pocítite už v začiatkoch. Lenže tesne pred tým si "vypočujete" jačanie a vrešťanie svojho mozgu deprimovaného z nedostatku sacharidov. Netrápte sa tým, pretože skúška odvahy, disciplíny a sebadôvery vám len prospeje. Napokon celé vaše zdravie i vitalitu môžete merať jednoducho cez tieto parametre:

množstvom podkožného tuku
zdravotným stavom
stavom kondície
množstvom fyzickej energie
výškou emočnej, mentálnej a psychickej energie

Ak začnete na svojom tukovom metabolizme pracovať, nesmiete skĺznuť do komfortne zóny a myslieť si, že raz keď ste dosiahli zmenu, tá bude trvať naveky. V nasledovných bodoch vám prezradíme dôležité kroky, ktoré by ste do svojej životosprávy mali zapracovať na trvalo. Sú založené na veľkom množstve "zdravých" vedeckých informácií, ktoré v našich článkoch neustále premieľame. Týmito odporúčaniami zlepšíte svoj zdravotný stav a dosiahnete zrozumiteľnú komunikáciu medzi hormónmi (generálmi) a bunkami (vojakmi) vášho tela. Odporúčania sú nasledovné:

konzumujte NEOBMEDZENÉ množstvo zdravých tukov ako: rybí tuk, orechy, semená, avokádo, obyčajné maslo, olivový, ľanový a kokosový olej (iné tuky obmedzujte na minimum)
uvedené tuky (podľa vhodnosti) pridávajte do úplne každého jedného jedla ktoré konzumujete, no vytrvalo sa sústreďte na zvýšený príjem omega-3 mastných kyselín (2-3 násobné množstvo aké je bežne odporúčané)
priemerný vyšportovaný muž (cca 70kg) s minimálnym množstvom podkožného tuku, by pokojne za deň mohol skonzumovať okolo 180 až 240g vybraných tukov
konzumujte adekvátne množstvo bielkovín vo svojej výžive (na každý kilogram svalovej hmoty 1,5g bielkovín denne, aktívny ľudia 2g bielkovín na každý kilogram denne - len si nemýľte hmotnosť aktívnej svalovej hmoty s celkovou hmotnosťou)
zdroje vhodných bielkovín sú: ryby (najmä sardinky), mäso (najmä domáce ako morka či divina), syry (cottage, ricotta, tvrdé syry), vajcia (ideálne z domáceho overeného zdroja), čiastočne strukoviny a prípadne fermentovaná sója (natto, tempeh, miso)
konzumujte veľmi malé množstvo sacharidov (chudí ľudia maximálne dve malé denné jedlá z 5-tich), ktoré budú adekvátne "zabrzdené" správne zvolenými tukmi, bielkovinami a zeleninou
ľudia s nadváhou a obezitou (čím väčšia obezita, tým striktnejšie) musia limitovať príjem sacharidov len na listovú zeleninu, brokolicu, karfiol, uhorky, klíčky a špargľu až do doby, kým sa im hmotnosť neupraví na optimálnu
konzumujte jedlo zásadne iba vtedy keď ste hladný
ak hladný nie ste, nejedzte, aby ste hormonálnu komunikáciu opäť nekazili, radšej konzumujte iba čistú vodu alebo iné vhodné tekutiny
objem tekutín musí byť taký, aby farba vášho moču bola biela priezračná s minimom žltého zafarbenia
energetická hodnota jedla nehrá žiadnu úlohu, preto sa nepokúšajte nijak regulovať denný príjem vašej energie, pretože pri konzumácii veľkého množstva tukov by ste mali zbytočné obavy (vaša obava je výsledok 50 ročného ťaženia proti tukom - zahoďte ju raz a na vždy)

Z posledného bodu ste možno ostali zarazený, ale aj tento bod má svoje logické opodstatnenie. Ak ste hladný, energiu treba prijať, ak nie ste hladný, máte zatiaľ dosť energie a bunky (vojsko) je sýte. Ak by nebolo, hlavné riadiace centrum (mozog) pomocou signálov hormónov (ktoré priamo komunikujú a ovládajú bunky) by sa o príjem energie postaralo. Preto sa denným príjmom energie nezaťažujte a nepokúšajte sa ho ani vedome riadiť. Bunky spolu s hormónmi si to zariadia cez mocné mechanizmy hladu a nasýtenia. Všetko však musí fungovať správne ako má, inak tento mechanizmus sa pokazí a bude pracovať proti vám.

Podporte svoje zdravie a vitalitu aj vedomosťami o glykemickom indexe potravín a ďalšie užitočné informácie, ktoré dokážu pozitívne formovať vás život k lepšiemu. Na to sme tu a veríme, že vám vždy dokážeme sprostredkovať tie najvýživnejšie informácie na Slovenskom internete jasným a zrozumiteľným spôsobom. Hneď ako nám to čas dovolí, pre vás spracujeme aj ďalší veľmi zaujímavý článok o metabolickom vplyve inzulínu, čo bude tiež veľmi poučné čítanie. Zatiaľ vám však želáme úspešné kroky v životospráve smerom k lepšej verzii samého seba a smerom k najdôležitejšej misii, ktorú pred sebou dnes máte.

 Blog
Komentuj
 fotka
candy36  14. 9. 2013 20:10
hm, podľa mňa cestou k zdraviu je skôr zbavenie sa kyselín v tele, ale určite je aj na tomto čosi pravdy
jeden z mála naozaj zmysluplných článkov čo som tu čítala.
 fotka
zelva  14. 9. 2013 21:37
@candy36 pochybujem vsak, ze ho pisal on
 fotka
candy36  14. 9. 2013 21:43
@zelva pravda, ale v tom prípade by bolo vhodné uviesť zdroj, publikovať cudziu prácu bez uvedenia zdroja je nezákonné
 fotka
zelva  14. 9. 2013 21:49
@candy36 na zaciatku uvadza zdroj. Ale nechapem, preco sem ludia kopiruju cudzie clanky, blog by mal byt na vlastne vytvory
 fotka
mcaxebread  16. 9. 2013 18:30
@candy36 a @Zelva - áno, nie je to môj článok. Dal som ho sem preto, lebo som si ho predtým ešte sám nečítal, a nechce sa mi to stále hľadať v internete, tu to budem mať aspoň všetko pokope a môžem si to hocikedy otvoriť. A možno si niekto takéto blogy rád prečíta a Zlatošovi robím aspoň malú reklamu. Tiež plánujem urobiť vlastný blog Alfa a Omega o trénovaní a výžive, dvoch neodlučiteľných veci, či už pri chudnutí alebo pri naberaní svalovej hmoty.
Candy, pokiaľ má niekto problém so zvýšeným pH v organizme, tak to treba určite tiež riešiť. Na to nám slúžia pufračné systémy v tele, bikarbonáty a stopové prvky.
 fotka
zelva  16. 9. 2013 20:51
Reklama na birdzi je zakazana... Mylim sa @tomas ?
 fotka
mcaxebread  16. 9. 2013 21:05
@Zelva pochybujem, že v tomto zmysle je reklama zakázaná. ak by som autora neuviedol, tak by to bolo porušenie autorských práv. A čo tu vôbec vyrývaš, choď si písať inde!
 fotka
zelva  16. 9. 2013 21:22
Ak toto povazujes za vyryvanie.......
10 
 fotka
zajkousko  29. 11. 2015 10:09
same múdre veci
11 
 fotka
antifunebracka  2. 3. 2016 16:21
Načo to sem, do zadku, dávaš?! Keď si to potrebuješ čítať, mal si si dať link do stavov!
Napíš svoj komentár