Pred dvoma rokmi som sa rozhodla spraviť si vlastný názor k téme rasizmus,skúšala som spoznať a porovnať vietnamcov a cigáňov (áno napísala som slovo cigáň, skúste sa pozrieť do slovníkov ,v iných jazykoch slovo róm nenájdete)...Nepíšem však o rasizme ako takom vo všeobecnosti, píšem iba to, čo som si ja všimla...
Začnem cigánmi (kedže o nich budem mať trošku viac čo povedať)Trošku som sa bála,ked som videla ako sa správajú ...
Prvý týždeň som sledovala ako sa správajú v rodine-bolo to niečo hrozné (bitky,čo slovo to nadávka...) už malé , povedzme 2-3 ročné dieťa používalo vulgarizmy ako na bežiacom páse.
K bielym-gádžom sa správali dosť hrubo,preto je nebezpečné chodiť takými ulicami a najma sám a večer(v tme) nielenže tie nadávky sa nedajú počúvať hrozí tu dobitie na smrť,v prípade dievčať znásilnenia atd... ale to už je iná kategória...
Druhý týždeň-hygiena ...Kedže som sa už zoznámila s menším počtom cigáňov, dalo sa niečo vyzistiť z ich konverzácii, poprípade z mojich vlastných nepriamych otázok k nim... Sprcha? toto slovo máloktorý z nich poznal... ked som sa ich spýtala ako často sa sprchujú odpovede boli rozne, niektorí (máloktorí) každý deň, iní (dosť smutné) zopár krát za rok ... no bŕŕ!
Tretí týždeň-štúdium... Niektorí z nich nemali ukončenú ani len základnú školu, čiže povinnú školskú dochádzku(ktorú zaviedla Mária Terézia ) a tí, ktorí študovali, či základnú, alebo strednú... no nedalo sa to nazvať štúdiom...( ešte raz upozorňujem že hovorím, len o tých, ktorých som "poznala" tak to neberte osobne ) Buducnosť vobec neriešili, riešili akurát jediné-čo najhoršie komu vyviesť ...
Štvrtý týždeň-už som na to nemala viac nervy . ubližovali len človeku, klamali ... myslela som že končím, no spoznala som jedného, no, myslela som že normálneho , volal sa Marcel a mal 17... Síce ukončil len základnú školu, zdal sa mi na 17 ročného chalana dosť vzdelaný, bol milý, nerobil také veci ako ostatní, dalo sa s ním porozprávať o všetkom, začínala som si myslieť že som sa do neho možno aj zaľubila kedže bol celkom sympatický a vobec nevyzeral ako ostatní cigáni...Lenže zlom prišiel vtedy, ked som išla raz po ulici(mali sme sa stretnuť) už som len videla ako ho odvážaju policajti... Volala som jeho najlepšiemu kamošovi a ten mi všetko vyrozprával, aký je-kradol,kšeftoval s ilegalnymi vecami(ved viete s čím..) a kopu daľších veci ... Bola som dosť sklamaná :/ no takže moj názor na cigáňov? Hajzli!Nedá sa im veriť.. Marcela som poznala dosť dlho a myslela som si aký je užasny ... no lenže ani "gádžom" sa nedá vždy veriť ....

Vietnamci- tých som až tak nespoznala ale v skratke- milí,radi vyjednávajú ,dá sa s nimi pokecať , o dôverihodnosti moc neviem, kedže som ich nespoznávala tak dlho ako tých,vyššie uvedených...a hygiena? Čo sa týka hygieny-všetko v poriadku
S vietnamcami som našťastie nemala žiadne zlé skuúsenosti, dokonca mi v niektorých situáciach i pomohli, takže by som vyhodnotila vietnamcov ako omnoho spôsobilejších , než cigáňov, čo sa týka obyvateľstva na Slovensku .
Mohla som toho napísať omnoho, omnoho viac, len to by sa vám asi nechcelo moc čítať, tak som to trošku zhrnula .
Dočítania, priatelia

 Blog
Komentuj
 fotka
onaj123  6. 5. 2013 15:05
Ja nie som rasista ale v tomto ti dávam za pravdu .Druý raz neskúmaj takú spoločnosť!Nevieš že oni su z Indie a tam žiju ľudia v Kastách.Cigáni maju Vajdu!

Tam jedna kasta s tou nadradenou ani ženiť ani vydávať sa nesmie.Čo tu naskúmaš špinu neporiadok oplzlé reči! atd. Potom sa nedivím že veríš na prekliatie !
 fotka
fernet271  6. 5. 2013 16:29
zial tych par, co sa snazia zit normalne a slusne sa straca pri tychto vsetkych
 fotka
mix  6. 5. 2013 20:22
DIevča, mohla si aspoň uviesť ako si tieto menšiny spoznávala. Znie to akoby si si zbalila ruksak a pozorovala ich ako na safari z diaľky. Alebo akoby si žila s nejakým domorodým kmeňom, ale vôbec si neuviedla, ako prebiehalo to tvoje pozorovanie.



Som rád, že si si naštudovala slovo cigáň, ale naštudovala si si aj problematiku rasizmu? Vadí ti farba ich pleti? alebo všetky tie veci čo si spomínala? Teda, že sa nevedia správať na kultúrnej úrovni európskeho štandardu 21. storočia? Že nepoznajú hygienu? ... totižto mne by toto vadilo aj keby boli tí ľudia biely, aj keby boli fialový. To je jedno akej farby a rasy by boli. Volal by som ich socky. Čo to má teda s rasizmom? Ak by si tu chcela hovoriť o rasizme tak by si musela hovoriť o akejsi genetickej preddispozícii, že ľudia ich pleti sa nemôžu zmeniť, že to nedokážu, že neveríš, že ich správanie je dané len okolím, výchovou a zaostalosťou kultúrnej vyspelosti.



Ty nie si rasista, tak ako 99% slovákov máš proste empirickú skúsenosť s nejakou menšinou ktorá sa dá zaškatuľkovať a tak aby si zjednodušila komunikáciu svojej myšlienky nepoužívaš definíciu toho čo ti vadí (špinaví, nekultúrni, nevzdelaní atď) ale zhrňuješ to všetko len na základe jedného takmer všeobecne pozorovaného spoločného znaku : rasy (farby pleti).



Nie moja milá, nie si rasista voči cigáňom ani nikomu inému. Si normálny človek, nemáš proste rada socky.
 fotka
natyfuckingo  6. 5. 2013 20:25
tebe jebe?
 fotka
matka213  6. 5. 2013 20:28
Nepísala som o rasizme vo všeobecnosti ,ale iba to, čo som si ja osobne všimla...
 fotka
james144  6. 5. 2013 20:32
Pokial viem tak cigaň a cigan je rozdiel. Jedno znamena klamar.
 fotka
matka213  6. 5. 2013 20:34
James, záleží v akom súvetí to použiješ....
 fotka
delegatka  6. 5. 2013 21:42
 fotka
mix  7. 5. 2013 11:37
@matka213

položil som ti viac otázok, hlavne by ma zaujímalo to tvoje POZOROVANIE... a ak môžeš, zataguj ma nabudúce, možno si už epsomeniem že si mám skontrolovať tvoju odpoveď.
10 
 fotka
laurikaaa  22. 5. 2013 18:23
Toto je tuším najprijebanejší blog aký som tu čítala
Napíš svoj komentár