Takto končia nektoré „Funesovky“ a asi aj iné komédie. Posledný snímok a potom na čiernom pozadí veľký náspis „KONIEC“. A v tom vybehne Louis de Funés a začne kričať: „Ešte nie je koniec! Ja sa vrátim!“ Takto nejako by to mohlo fungovať aj v živote. Teraz ešte nemôže byť koniec. Život je totižto často tiež jedna veľká komédia, alebo tragédia, inokedy dráma, alebo iné útvary a štýly.

Filozofovanie o živote a smrti je človeku typické. Je mu to evolučne od jeho začiatku dané. Ako ľudskému druhu vo vývoji od praveku, keď si nevedel vysvetliť najmä prírodné javy a živelné pohromy, začal filozofovať a aj o tom, čo je „za životom“. Ako jedincovi tieto myšlienky vývinovo napadajú často tiež od skorého veku. Preto keď uvažujete o vlastnej smrti je to logické a správne. Keď sme preberali literárny smer existencializmus, učiteľka slovenčiny sa nás opýtala: „kto z vás ešte nemal existenciálne myšlienky?“ Nikto sa neprihlásil. A o tom to je. Bol by blázon, výnimka potvrdzujúca pravidlo, kto by v osemnástom roku života ešte neuvažoval o vlastnej smrti. Ale na druhej strane, nemám rád extrémy. Všetko s mierou.

Ľudia ktorí prekročili priemernú dĺžku života, alebo tí s ťažkými a nevyliečiteľnými chorobami. Veľmi to zjednoduchším, dajme tomu že u nich je smrť očakávaná. Bude „prirodzené“, keď nás opustia jedného dňa. Ďalej vojaci, ich velitelia, pyrotechnici, mafiálni, kaskadéri a rôzne iné skupiny, či profesie ľudí. Zabite ma a nadávajte mi, opäť to zjednoduchším aj keď nechcem banalizovať, ale dajme tomu aj ľudia spadajúci do týchto charakteristík majú k tej smrti o čosi bližzšie. OK. Ale mladí ľudia, zvyčajne študenti, špecificky pekné baby, ale aj chalani, vo veku od 16 do 22? Toto nejde!

Iste, tie vaše problémy sú najväčšie na svete. Máte na ne právo a nikto vás nemá čo zosmiešňovať, alebo vaše problémy zmenšovať. Ale! Zvládli iní, zvládnete aj vy, aj keď viem, že vás iní nezaujímajú. Tie problémy čo máte sú určite najťažšie, ale v živote stretnete aj ťažšie. A najsilnejší je ten, kto prekoná sám seba, hoci toto veľmi dobre viete a to nejde len tak ľahko, ako sa to povie. Vy ste silní a toto dokážete, aj keď viem, že vám to nepomôže a všetci vám vravia že to dokážete. Ale verte, že vždy sa nájde niekto komu by ste chýbali, keby sa vám nedaj bože niečo stalo... Teraz proste nemôže byť koniec. Život nemôžete skončiť s konštatovaním „game over“ ako tamagoči alebo korytnačka v mobile.

P. S. Ale tá jedna si to aj tak neprečíta , a aj o iných pochybujem

 Úvaha
Komentuj
 fotka
angel...  16. 3. 2008 13:09
pekne povedané
 fotka
kemuro  18. 3. 2008 15:16
ja som si to prečítal...patrím k tým iným,...takže vytváram samostatnú skupinu_:d
Napíš svoj komentár