Nechcela som sa otocit. Keby som ho uvidela, prislo by mi to prilis realne, prilis hmotne, prilis...skutocne. Takto som si este mohla nahovarat, ze sa mi to len zdalo. Nadych, vydych, dychaj z hlboka Lia, ked Ta nerozhodilo zrusenie megakoncertu kvoli salmonele nerozhodi Ta jeden hlas.

Na pleci som pocitila ruku. Hebku, jemnu, ruku, ktoru tak doverne poznam z mnohych posedeni, podani, ked ma ucila hrat na gitaru a dotykala sa tej mojej, ked ma hladila po vlasoch a hlas ma ukludnoval, ze vsetko zas bude dobre, ked som sa opila do nemoty kvoli byvalemu a ta ruka ma drzala cestou domov a rano ma podopierala a nasmerovala k vode a acilpirinu.

Dalsi hlboky nadych a vydych. Zavrela som oci a pokusila si nasadit lahko prekvapeny priatelsky vyraz clovek, ktory je rad, ze niekoho vidi po dlhej dobe. Snad sa mi to podarilo. Otocila som sa a vklzla rovno do zaplavy vlasov. Objal ma., , Ahoj Pepi, " zamumlala som mu do ramena a pohladila ho po chrbate. Vzdy bol takyto bezprostredny k ludom, ktorych mal rad. Kusok sa odtiahol a usmial:, , Ako si sa tu mala bez nas ten mesiac? Ani pohladnicu neposles. A pritom to tu je uplne ako vo sne." Rozhliadol sa dookola., , Ktoru mas koju? " Prstom som ukazala na najvyssiu, kde sa opät opieral o zabradlie Jonas., , Ó, muzska spolocnost? Takze preto si sa nam neozvala co? " , zasmial sa a jemne ma potiahol smerom k ubytovaniu. Stupali sme po schodoch bez slova. Stale si obzeral nezvyklu architekturu s ktorou bol tento objekt postaveny. Jedine, co tu malo ako take steny boli jednotlive koje, inak bolo vsetko vzdusne, prazdne a priehladne. Ked ste chceli mat sukromie, museli ste prehodit cez pruty deku alebo postavit dookola paravan, ale mne to nerobilo ziadne problemy. Umyselne som si vybrala toto miesto, aby som mala pocit, ze som stale v centre diania a pritom mohla byt kedykolvek sama.

Vstupili sme dnu. Pepo podal ruku Jonasovi a Jonas mu odzdravil bez nejakych nezvycajnych otazok. Toto som na nom mala rada, vzdy sa vedel prisposobit situacii. Opät si sadol a pokracoval v sulani cigarety. Pepo sa oprel o zabradlie:, , Krasny vyhlad. Uz chapem, preco si si to tu predlzila. Hej banda! Podte sa pozdravit s Liou! "

Zbytok vecera prebehol bez komplikacii. Prisiel Thomas, vsetci sa bavili a ked sa pokusali vysvetlit chalanom kto vlastne su, pridali aj audioukazku na zivo, co malo uspech v celom komplexe. Podarilo sa mi tvarit bezstarostne a kazdeho dookola som uistovala, ako perfektne som odpocinuta a ze som si nahlu dovolenku zobrala kvoli rodinnym dovodom. Kedze moju rodinu nepoznali, preslo to. Jonas celu tu dobu sedel, obcas povedal nejaku poznamku, ktora sa skutocne hodila do eteru, ale vacsinu vecera ma sledoval. Citila som jeho pohlady a priam som videla, ako sa mu pretacaju v mozgu koliecka.

Niekde uprostred zabavy ma napadlo, ze vlastne vobec neviem, preco prisli. Po vyslovenej otazke nastalo ticho a vsetci sa pozreli na Pepiho. Ten si odkaslal a dlho, akoby sa snazil sformulovat vety do suvisu mlcal. Nakoniec som z neho dostala, ze jeho znamost ktora vyzerala ako velmi vazna sa nakoniec ukazala ako velky omyl a tak si prisiel liecit srdce tam, kde som to uz mala odskusane ja. A kedze nevedel ako to tu bude so spolocnostou, zobral aj zbytok kapely. Viac sme sa k tomu nevracali.

Ked vsetci odisli, Jonas zostal. Stale sa na mna pozeral tym svojim skumavym pohladom. Vsade bolo ticho, mohla byt jedna po polnoci, bolo pocut len sum mora a oddychujucich dovolenkarov. Oprela som sa o zabradlie a pozerala niekam daleko za obzor.
, , Znova planujes skocit? Po tolkom alkohole Ti to neodporucam." Pocula som ako vrzga bambus a Jonas sa objavil vedla mna. Objal ma okolo pliec.
, , To on je ta bolest, ktora sa Ti zrkadli v ociach? "
Vzdychla som si a prikyvla. Zovretie zosilnelo.
, , Poznam to Lia. Nie je to nic prijemne a niektore rany sa nedokazu zahojit. Obzvlast ked ich niekto stale jatri. Mozno sa mylim, ale mala by si na cas od nich odist. Na velmi dlhy cas. Ked ho uvidis po roku a nic nebudes citit, si vyliecena. Potom sa, mozno, mozes vratit. Alebo zostan a pachaj pomalu samovrazdu. Rozhodujes sa sama. Dobru noc." Pobozkal ma na celo a odisiel.

Za posledny tyzden som vypila viac mojita ako bolo zdrave a mojich skokov pribudalo. Jonas a Thomas mi neustale robili spolocnost, Thomas vzdal balenie slecien na dovolenkovy cas a radsej sa venoval svojej novej zalube:pleteniu z bambusu. Jonas povedal, ze kazdy sme svojim sposobom sialeny, niekto skace z dvadsiatich metrov do vody a niekto pletie. Dodnes by som rada vedela, cim bo sialeny on. Pepa sa oddaval lenoseniu na plazi a aktivnemu popijaniu, aj ked sa nechal pocut, ze na nase pivo to rozhodne nema. Zvysok kapely sa k nemu bud pridal, alebo behal po plazi, sportoval ci sa venoval miestnym obyvatelkam. Magie nic nekomentovala, len pri kazdom dalsom mojitu vyrazne nadvihla obocie a miestna lekarnicka konecne pochopila, na co sluzi acilpirin a predala mi jeho obdobu. Vzdy vecer sme sa zisli u mna a bavili sa az do polnoci. Cim dalej tym viac som sa lepsila v hereckom vykone a Jonas mi, ked uz som nevedela ako dalej, kryl chrbat a bral ma na dlhe prechadzky po plazi. Parkrat sa mi zdalo, ze nas odo mna niekto sleduje, ale ked som pozrela hore, nikto tam nebol, len tiene pripitych priatelov.

Jonas mal neuveritelny dar pocuvat. Za cele tie noci som sa mu vyzalovala snad aj z toho, co sa mi stalo este v jaslickach. Pripustila som si ho k telu , k dusi, myslienkam a pomaly, pomalicky som chapala, ako to myslel s tym jatrenim ran. Nikdy mi vsak nepovedal, aka bolest sa zrkadlila v ociach jemu.

Pepa bol pripity, sedel vedla mna a viedol monolog o zenach, svojej byvalej, preco nemoze byt ako ja, jeho najmilsie dievcatko, ku ktoremu ma tak blizko. Najskor ma len pohladil, raz, druhy raz, zacali sme sa bozkavat...Po par minutach vsetci diskretne odisli, zostali sme len my dvaja...o nieco neskor som sedela na sietke a sledovala ako sa mu zdviha hrudnik. Spokojne oddychoval nevediac o svete. Ked sa prevalil, zamrlmlal, ze takto to ma vyzerat. Sex na jednu noc, ako pravy rocker. A zachrapal. V zaludku som mala olovo, v hlave skriatkov, slzy ma palili a cela bytost akosi vnutorne bolela. Doslo mi to. Prave som spachala samovrazdu. Dobrovolne.

Ked som sa vynorila z vody, na plazi stal Jonas.
, , Pomozem Ti balit? "

 Vymyslený príbeh
Komentuj
Napíš svoj komentár