K odluke nemoze v absolutnom rozsahu dojst. Cirkev plni funkcie v oblasti vzdelavania kde stat musi davat peniaze. Taktiez plni ulohu v socialnej oblasti pretoze podporuje slabsich aj zriadenie domovov, to nie je len vec biskupa, ale aj krajskej samospravy. Taktiez disponuje obrovskymi kulturnymi pamiatkami, udrziavanie tychto pamiatok je aj vecou statu. Je to velka cast nasej minulosti aj velke umelecke diela. Stat financuje aj platy duchovnych ktore roky neboli zvysovane. Dalej su to sluzby ktore ludia vyuzivaju ako su krsty, svadby a pohreby.

Vatinska zmluva nas zavazuje, pretoze je medzi nami a Vatikanom. Pretoze Vatikan je stat ktory je v OSN a mnohych svetovych organizaciach, je to na zaklade dohody Musoliniho so svatou stolicou, ze nepovazuje sa za sucast teritoria Talianska, ale je samostatnym statom. My mame medzistatny vztah ktory hovori o mnohych veciach. Vtedy Jan Pavol 2 vyjadril porozumenie pre vznik SR, pri prvych krokoch v diplomacii nam svata stolica pomohla, ale nie kvoli zmenam politickych pomerov na Slovensku, ale vychadzal z hlbokeho presvedcenia ze slovaci ako narod svojou historiou a dispoziciou su predurceny k tomu aby tento cirkevny odkaz zachovali a dokazali aj v novo vyvijajucej sa Europe rozvijat.  Jeho autorita bola z toho, ze pomenovaval a riesil veci ludsky, dohovorom so sirokym porozumenim ludi, on Vatikan z poza muru vyniesol do celeho sveta.

Tento model bol zavedeny za Hitlera, ze budu veriaci ludia platit cirkevnu dan, ktora bola zavedena v Rakusku a v Nemecku a z toho potom ta cirkev zila. Dnes to vedie k situacii, ze tieto prijmy sa znizuju a vela ludi kvoli tej dani, pri zhorseni aj inych podmienok zivota, tak siaha aj na tie peniaze ktore isli ako podiel cirkvi. Dostavaju cirkev do mnohych tazkych situacii, ze niekde su zatvorene klastory a predavaju sa majetky, aj riesia sa otazky buducnosti dalsimi peniazmi. Cesi to vyriesili tak, ze vratenie majetku cirkvi rozvrhli na splatky na viac rokov, aby cirkev mohla vyzit. Pricom v minulosti sa stat majetku cirkvi zmocnil. Problem je v evanjelickej cirkvi ked nemci odisli a zostali farnosti a majetky, boli zobrane statu a bolo treba tento problem historicky riesit. Treba vyriesit chramy a zariadenia ktore budu sluzit k obradom, musi sa urobit supis majetku a dohoda. A tam kde k dohode nedojde, tak stat ktory tuto situaciu zavinil sa zavazuje cirkvi ktora zostane bez chramu a majetku poskytnut financne odskoodnenie aby si tieto veci mohla vyresit, a nech sa dohodnu ktore obce to budu, a ktore chramy to su a treba ich v nahrade urobit.

 Blog
Komentuj
 fotka
vreskot000  18. 3. 2023 20:32
nestranne poviem, že nedôjde k odluke nikdy, ani finančnej, pretože cirkvi vlastnia strategické pozemky, na ktorých stoja významné stavby. a štát keď sa má jeb*ť s cirkvou, tak to je samovražda, lebo štát nikdy tento súboj nevyhrá. lebo štát je sprostý. komunisti sa ulakomili a zoštátnili teda ukradli to, čo im nikdy nepatrilo. práve preto štát je nedoveryhodný a cirkev je vždy obeť
Napíš svoj komentár