Bola jedna z tých, pre mňa, nesmierne psychicky náročných hodín umenia a kultúry. Učiteľka, pri ktorej stačí pohľad a každý náznak čohosi umeleckého z vás vymizne, sa svojím dobre známym krokom alá ,,som z inej galaxie,, dostavila do triedy a začala mrmlať čosi o akýchsi výstavách. No sláva, pomyslela som si, ďalších premárnených 43 minút môjho života. A vtedy to prišlo. Naša dnešná téma GÝČ!!! Ja viem, ja viem na prvý pohľad nič úžasné. Zaujímavé to bolo až keď som sa zamyslela nad jej definíciou gýča- citujem: Gýč v nás vzbudzuje nálady a emócie. Tvári sa, že je niečo viac než v skutočnosti je. (koniec citátu)

V tom momente prišlo moje tiché pobúrenie (minule som ho prejavila a nebolo to práve múdre pri mojom zhoršenom prospechu). Ak to čo vzbudzuje nálady a emócie je gýč, načo je potom umenie? Teda vlastne čo je umenie? Ale moja milá učiteľka ma nenechala dlho v úvahách a zaklincovala ma ďalším prejavom: Gýč sú napr. záhradní trpaslíci, ručiace jelene alebo ZÁPAD SLNKA. Ktosi sa spýtal prečo západ slnka na čo odpovedala, že preto lebo sa pri maľbe nedá presne vystihnúť ten daný moment- vraj sa to na ten moment len hrá. Pomaly, ale isto sa ma zmocňovala triaška. No ale veď to sa nedá nikdy. Napríklad kto vie ako v skutočnosti vyzerala ,,mona líza,, (ak to vôbec bola žena). S touto mojou najnovšou úvahou som sa zverila učiteľke. Teda, spýtala som sa jej či považuje monu lizu za gýč. Jej odpoveď? Neviem či to myslela vážne alebo ma len chcela pobúriť, ale jej odpoveď znela ÁNO. Lebo vraj sa teraz objavuje všade, na šálkach pohľadniciach a pod. Hmm. Takže mona liza je gýč. Za normálnych okolností by to mierne otriaslo mojím umeleckým vnímaním , ale keďže slovo tejto učiteľky nemá u mňa veľkú váhu nechala som to tak.

Prešla asi polka hodiny a ja som dopela k tímto závažným poznatkom:
1. umenie v nás nemá vzbudzovať emócie (čiže som sa s pravým umením ešte asi nestretla)
2. umenie nezachytáva žiadny predmet udalosť, umenie je udalosťou samo o sebe (takže van goghove slnečnice majú asi smolu)
3. všetko čoho je veľa je gýč (nikdy predtým som si neuvedomovala aký sme my ľudia vlastne gýčový)

S tímto záverom som akosi nebola spokoná. Nuž som si vytvorila vlastnú definíciu gýču. Gýč je niečo čoho som ,,prežratý,,. Ale je to moja osobná vec (tak isto ako to čo považujem za umenie) a preto nemienim počúvať učiteľku, ktorá ma mi vnucuje svoju predstavu o tom čo je gýč a čo umenie. A som za to aby slovo gýč (v mojom chápaní dosť hanlivé slovo) bolo zrušené. A aby sa na pomenovanie vecí, ktoré sme doteraz volali gýčmi (záhradní trpaslíci, hannah montana na všetkom možnom...) našlo niečo krajšie. Lebo to čo ja považujem za gýč sa môže niekomu inému páčiť.

Na záver inteligentné zamyslenie mojej inteligentnej spolužiačky smiley:
,, Ak Adam a Eva boli prvý ľudia, tak my ostatní sme len kópie. Teda gýč,,

 Blog
Komentuj
Napíš svoj komentár