V skratke: Mám plné zuby ľudskej ignorantskej povahy. Úplne ma dokáže nasrať, ako stále potrebujeme viac, viac, viac mäsa, viac majetku, aspoň dva mobily... argh! Totálne ma dokáže vytočiť, keď vidím pešiu zónu zasranú od žuvačiek. Minimálne rovnako nasraná som, keď vidím plastové fľaše plávať v Dunaji. Šokuje ma, ako ľudia dokážu zatvárať oči pred reálnymi problémami, ktoré na tomto svete máme a sú leniví pohnúť riťou a trochu napomôcť zlepšeniu celkového stavu planéty. Denne vidíme v správach aké neskutočne veľké emisie denne produkujeme, možno povieme aké hrozné, ale zajtra zasa ideme 200 metrov od domu autom. Sama si myslím, že existuje niekoľko vecí, ktoré nie je tak ťažké dodržiavať, a keby ich dodržiavali ľudia globálne, o čosi by sme planétu odľahčili.

Zoznam:
Šetrite vodou – na Slovensku máme veľmi kvalitnú pitnú vodu, ktorou si tu umývame rite. Nenechávajte kohútik otvorený keď si umývate zuby. Kým kondicionér pôsobí, stihnete si oholiť nohy.

Nehádžte odpadky na zem, do riek, na trávu atď. – seriózne, toto keď vidím, otvára sa mi nožík vo vrecku. Ak nechcete, aby som vás zabila, keď vás pri tom pristihnem, prestaňte s tým! Hádzanie smetí na zem je prejav absolútneho ignorantstva a buranstva najhrubšieho zrna. Už len keď o tom píšem mi tep vyskočí na 200. Je to taký problém prejsť 5 metrov k odpadkovému košu? Najviac ma nasiera, keď vidím žuvačku na zemi, hodenú meter od smetiaku. WTF?!

Obmedzte vo svojom jedálničku mäso(ideálne je vylúčiť ho, ale to je každého osobná vec) – Pri tomto je ťažké začať, pretože dôvodov je hneď niekoľko. Jeden je zdravotný, prehnaná konzumácia mäsa spôsobuje srdcovo-cievne ochorenia, vysoký tlak atď., ale tento fakt je len na okraj. Je to vlastne kruh. Ľudia konzumujú veľa mäsa, vo veľkochovoch je veľa dobytka, veľa dobytka produkuje veľa plynu atď. Prvá vec – zvieratá vo veľkochovoch sa majú príšerne. Žijú v stiesnených podmienkach, sú fyzicky týrané a dopované množstvom liekov, aby rástli aj v tak otrasných podmienkach. Ak sa mäsa nechcete vzdať, kupujte ho od malých chovateľov vo vašom regióne. Podporíte vlastnú krajinu, máte istotu, že nejete kravu, ktorá bola draná z kože zaživa(to sa deje) a nepodporíte tým ľudí, ktorým ide iba o peniaze. Ak môžete, mliečne výrobky a vajcia kupujte takto isto. Mali ste možnosť porovnať si vajíčko z klietkového chovu a od sliepky z voľného chovu? Nedá sa to porovnať... Btw, dojné kravy vo veľkochovoch sa dožívajú v priemere štyri roky, sú dopované antibiotikami a často neschopné sa vôbec postaviť. Priemerná zdravá krava sa môže dožiť 20 rokov. (inak čítala som, že z dvoch hektárov pôdy sa teoreticky naje jeden človek jediaci mäso, 14 vegetariánov a 40 vegánov... čo stojí za zamyslenie, keďže počet ľudí na tejto planéte sa blíži k 7 mld.) Ryby sa lovia v takých počtoch, že sa nestíhajú obnovovať. Seriously, vedci teraz stále hovoria o tom, že ľudia by sa mali naučiť jesť menej mäsa, v rámci záchrany budúcnosti.

Obmedzte svoje jazdenie autom – Ak môžete ísť tie tri zastávky peši alebo autobusom, neštartujte auto preboha... ušetríte.

Recyklujte!

Ehm... pokúste sa vymyslieť alternatívny zdroj energie, vám to prinesie Nobelovu cenu a bohatstvo, ľudstvu... alternatívnu energiu.

+jeden ľudský: Buďťe milí k ľuďom.

Zatiaľ mi viac nenapadá, ak vám áno, pokojne napíšte. Čiže - ak vám na tom aspoň trochu záleží, skúste sa nad tým zamyslieť, prečítať nejaké články a hlavne, skúste čo najviac robiť našej planéte dobre. Máme len jednu!(ja viem, že už sa lieta na Mars, ale Zem pravdepodobne zahltíme humusom skôr, ako bude možné na Marse bývať)

Vďaka.

 Blog
Komentuj
 fotka
profesor  31. 1. 2011 09:52
ked sa nad tym budes velmi rozculovat tak si privodis infarkt a nepomoze ani vylucenie masa a pod.
 fotka
xtinyx  31. 1. 2011 14:47
to by sa asi muselo zamyslieť viac ľudí
 fotka
adsy  2. 2. 2011 13:46
prepáč, ale bod 3 o mäse nie je veľmi rozumný a to z jedného dôvodu. Áno, obmedziť to sa dá no nie veľmi, ale vylúčiť v žiadnom prípade Ľudské telo potrebuje na zdravý vývin a život aj túto časť nášho stravovacieho lístka.
 fotka
georg21  11. 2. 2011 00:45
@keuska

A svet by bol o kus lepší. Všetko záleží na ľuďoch.
 fotka
kristian1112  16. 2. 2011 10:47
Takže podľa ujov vedcov,práve preto máme taký veľký mozog aký máme,lebo sme si spestrili jedálniček s mäsom,kebyže náš niektorý šibnutý predok nezačne jesť mäso,stále vonku beháme a jeme rastlinky a zrniečka.



Ďalej úvaha je dobrá,s neznečisťovaním prírody,keď niekto predomnou vyhodí napr. z auta plechovku ide ma šľak trafiť(aj mne sa otvára nožík vo vrecku ako si napísala)A alternatívne zdroje by boli aj dnes využiteľné,lenže ich zavedenie by bolo príliž drahé a spôsobovali by škodu ekonomike,pokiaľ bude reč o peniazoch v tomto prekliatom svete,nič sa nezmení.Max keď doťažia posledný gram uránu,uhlia,ropy max vtedy budú zavádzané alternatívne zdroje,pretože fotovoltaické panely,keď si dáš namontovať,tie vyrábajú elektrinu vždy keď svieti slnko,tá elektrina ide do siete slovenska za ktorú ti musia zaplatiť a kvôli tomu vybudovaním solárnych elektrární chcú zvýšiť cenu elektriny na 50 centov,a stýmto veľa ľudí nesúhlasí,takže svet nieje ideálne miesto ale keď mi mladí občanie lepšie povedané mladá generácia budeme inak myslieť možno aj niečo zmeníme.Tot môj názor.Sory keď je to trochu dlhé
 fotka
zemina  21. 3. 2011 17:52
Doplnim: vypinat vsetky spotrebice na noc, alebo vo vseobecnosti, ked sa nepouzivaju. vypinat myslim uplne zo siete.



Kazdopadne suhlasim so vsetkymi bodmi. Samozrejme bojkotujem auta uplne, nejdem si spravit vodicak! Auta su zlo!
 fotka
systemisko  16. 4. 2011 01:01
toto vsetko sa uz deje strasne dlho a osobne si myslim,ze tak skoro ani neskonci pokial sa nieco nestane,tym myslim v"planeta sa zacne jedovat zemetrasenia,tsunami atd" a ludi je strasne vela a ak sa ozaj nieco nezacne robit tak nic prijemneho nas a nase deti necaka,ale jedna vec je pozitivna ludia zacinaju stym nieco robit,a podla mojho nazoru vyvoj novych technologii nam vela pomoze.Kazdopadne tuto nasu planetu pekne zasierame odpadom,hnojom a negativnou energiou,zabudli sme na prepojenie s prirodou,ku prikladu prejdem sa po centre Londyna a ked zacnete vnimat veskere svoje okolie tak len citite ustarostenych a vecne sa ponahlajucich ludi a vediet vnimat tie myslienky tak by ma asi drblo,no zijem tu aj ja tak budem riesit po svojom a chcel by som sa dozit kedy sa to celosvetovo zmeni..no nevem ci to styham.. dikes za pocho
Napíš svoj komentár