Jack Danton a Tajná ochranka

Úvod

Jack Danton sa pridá pred niekoľkými rokmi ku skupine ľudí, ktorá ochraňuje Zem pred nepriateľskými nájazdmi z vesmíru. Meno, ktoré majú to jasne vyjadruje, Tajná ochranka. Spolu bojujú proti nepriateľom, ktorý napádajú nepripravenú Zem. Ako jediný na celom svete plnia takmer samovražedné misie, ktoré sa miestami odohrávajú aj na neznámych planétach. Turbo, ich raketa s pokrokovým systémami, im pomáha vždy a všade ako sa len dá. Má totiž vlastný rozum. Celý čas sa však všetko prísne utajovalo a na každý spis s porazeným nepriateľom odchádza pod pokrývku prachu s označením TOP SECRET. Po približne troch či štyroch rokoch prichádza k prebudeniu celej základne jediným telefonátom.

1. kapitola

Príšilec a nový nepriateľ

Raz ráno sa Jack išiel poprechádzať do piesočnej oblasti základne a zbadal niečo nezvyčajné. Kúdoly dymu nad šírou púšťou. Okamžite išiel po ostatných.
„Poďte rýchlo so mnou. Niečo sa deje na púšti.“
„Upokoj sa Jack. Čo sa deje,“ pýta sa prekvapene Molly.
„Poďte a uvidíte.“
Keď sa vrátil aj s ostatnými, už to nebol len kúdol dymu, ale normálny požiar. Okamžite sa vrátili po Turba. Keď však prišli, po požiari neostalo už nič! Po tomto nezvyčajnom úkaze si išli ľahnúť. Jack však nevedel zaspať.
Ráno sa vrátil na “zhorenisko“ a nevedel uveriť tomu čo videl, stála tam raketa! Začal si ju obzerať zblízka, našťastie mala vypnutý ochranný štít. Nemala označenie, ale musela mať majiteľa.
Jackovi zrazu zazvonil mobil: ,,Tu Jack, čo sa deje?“
,,Máme problém, na púšti je neoznačený objekt.“
,,Práve pri ňom stojím, je to neznáma raketa. Poďte sem, pripomína mi Turba.“
,,Hneď sme tam.“

Za čas, cez ktorý Jack čakal na ostatných, z inej časti galaxie sa na nich rútil tyranický Lord Protektor. Rozhodol sa podmaniť si okolité svety vo svojom okolí. Najbližšie bolo ľudstvo na planéte zvanej Zem. Postavil silnú armádu a upriamil svoju agresiu priamo na ňu.

Pri neznámej rakete sa zatiaľ stretli naši priatelia. Začali ju skúmať, ale medzi tým sa vrátil jej majiteľ.
Bol to mladý plukovník, mal okolo 35 rokov, a bol náramne prekvapený, keď zbadal Jacka ako si prezerá podvozok.
,,Čo tam hľadáš a kto si?“
Jack bol taký prekvapený otázkou, že skoro spadol z nôh. Ale hneď odpovedal: ,,Som Jack Danton a obzerám si tvoju loď. Teraz povedz kto si ty a čo robíš na pozemku našej základne?“
„Ja som Viliam Travis a tento kúsok púšte som si zakúpil od vášho šéfa.“
Medzi tým prišli jackovi priatelia a spoločníci.
„Jack, táto raketa je niečo geniálne. Je lepšia ako náš Turbo. Kde má asi ...“
„Majiteľa!“ rázne dokončil za Franka Viliam. „Jack, nepredstavíš mi ich?“
„Tak toto je Frank ...“,nestihol dokončiť Jack.
„Dooman, chodil som s ním na strednú. Nespomínaš si Frank?“
„Hádam to len nie je Vil. Čo sa s tebou do čerta stalo?, spýtal sa Frank.
„Išiel som v otcových šľapajách a stal sa zo mňa plukovník.“
„No, to je síce pekné, ale mohol by som pokračovať,“ rázne zakročil Jack a predstavoval ďalej, „George Blane, Luna Brownová, Staire Moon a Molly Streedová. Títo všetci sú Tajná ochranka. Ako som už počul, si plukovník, ale odkiaľ si sa k nám dostal ?“
„Počul som že sa tu zdržuje skupina letcov, ktorý tu vraj majú nejakú tajnú základňu. Samozrejme som si všimol veľký hangár čo len potvrdilo moje domnienky. O Tajnej ochranke som počul, že sa tu zdržujú aj oni. Ale že ten hangár patrí ku vašej základni, to mi vyrazilo dych. Čo tam vlastne schovávate ?“
„Takže sa dostávame ku koreňu veci “,povedala Molly „tam schovávame Turba, ktorý s nami prežil nejedno dobrodružstvo. George, pôjdeš poňho ?“
„Spoľahni sa Molly. Aj tak tam len leží.“

Kým sa naši priatelia zoznamujú, Lord Protektor prišiel na hranice našej slnečnej sústavy a kuje až príliš nebezpečné plány.
„Čo mi stojí v ceste? NIČ! Nikto ma nezastaví. Mám až príliš silnú armádu a najdokonalejšie zbrane,“ v jeho myšlienkových pochodoch ho zastavil pobočník.
„Pán Lord, zistili sme silné obranné pole nad kontinentom Amerika.“
„Pokúste sa oslabiť pole, alebo ho v lepšom prípade zničte, ten kontinent chcem obsadiť ako prvý!“
„Zničte obranu protivníka.“
„Objekt sa pohybuje pane.“
„Ako je to možné, nemôžu mať pohyblivé pole“, čuduje sa Lord, „veď takto je to najsilnejší protivník?!“

Zatiaľ čo sa Lord Protektor čuduje, náš George vychádza z hangáru spolu s Turbom. Ako tak pomaly letia tesne pri zemi, Turbo radarom spozoruje rakety Lorda Protektora.
„George, niečo sem letí.“
George sa pozrie na radar a okamžite vzlietne vyššie, aby sa čo najrýchlejšie dostal za ostatnými.
„Priatelia, máme vážny problém,“ povedal ostatným keď pristál, ,,letia sem neznáme rakety s plnou výzbrojov!“
„O dôvod naviac prevetrať môjho Kida,“ povie Vili, ,, počkajte ma, hneď vzlietnem.“
„Ale pohni sa, nesmieme ich dlho nechať čakať, keď sem prišli z takej diaľky,“ hovorí Jack, ,,konečne je tu malé oživenie.“
Zatiaľ čo Turbo štartuje, Kid zapína ochranu a odlepuje sa od zeme.
„Poznáte niekto morzeovku, zabudol som mu povedať aby si prepol frekvenciu na vysielačke,“ hovorí Jack.
„Poznám, hneď mu zaťukám aby si ju prepol na našu,“ povedal Staire.
„Rád vás opäť vidím v akcii,“ ozval sa z reproduktora známy kovový hlas.
„My sme tiež radi že ťa počujeme Turbo,“ povedali všetci naraz.
„Zachytil som na našej frekvencii cudziu loď, o tom že nemá označenie hádam viete, alebo nie?“
„Zoznám sa s Kidom Turbo, bude nám trochu pomáhať aj z Viliamom Travisom.“
„Viliam Travis, Kid. Ste na príme?“
„Samozrejme. Zatiaľ sme sa nedostali ani za Mesiac, nepridáme?“
„Nie, pri Mesiaci je dobré postavenie, ostaneme tam a počkáme si ich.“
„OK,“ krátko odpovedal Vili.

Lord Protektor zatiaľ pozoruje ako sa jeho plány rúcajú na odpore dvoch neznámych rakiet. Všetci vojaci sa pripravujú na boj, čakajú na dobré postavenie a rozkaz na spustenie paľby. Naši priatelia však stále nevedia s kým majú dočinenia. Tak isto to nevie ani Lord Protektor. Avšak sa nevzdáva nádeje, že porazí neznámych odporcov, ktorý sa vzopreli jeho plánom. Zrazu dostal nápad, o ktorom už uvažuje aj naša malá flotilka.
„Máme určite prevahu v každom smere, ale musím ju aj využiť,“ rozčuľuje sa Lord Protektor.
„Vyzývame nepriateľské lode, aby vo vlastnom záujme opustili tento priestor z okamžitou platnosťou. Ináč neručíme za následky,“ ozval sa v Lordovom reproduktore Turbo, za jackovho rozkazu.
„Vzdajte sa, inač vás zničíme a nikto z vás sa nezachráni,“ odpovedal rázne Lord Protektor a predstavil sa,
„som Lord Protektor a neopustím tento priestor. Predstavte sa mi i vy, nech viem s kým mám dočinenia!“
Tentoraz sa ozval sám Jack „Sme, Jack Danton, Tajná ochranka a Viliam Travis. Lord Protektor, posledný krát vás vyzývam aby ste odleteli.“
Lord Protektor nebol pripravený na taký odpor voči jeho osobe. Okamžite rozkázal strieľať. Keďže Turbo bol na tento zvrat pripravený, okamžite odklonil streli od ich kurzu a sám vystrelil prvú salvu. Kid, ktorý zatiaľ obišiel nepriateľské lode sa nenechal zahanbiť. Obidvaja urobili zmätok v nepriateľskej pozícii. Nanešťastie sa Lord rýchlo spamätal a sám z polovicou eskadry zamieril na Turba. Turbo tento postup nečakal a mal bohovské šťastie, že sa nezrazil zo samotným krížnikom Lorda Protektora, ktorý mu chcel spraviť bolestivú ranu. Našťastie Turbove trysky zachytili krížnik a vyvolali vo vnútri požiar, ktorý nachvíľu zrazil Lordovmu krížniku hrebienok.
Na druhej strane sa situácia zmenila v prospech lordových ľudí. Neskúsenosť zahnala Kida na spiatočnú cestu.
Turbo to zaregistroval a pri ústupe ho kryl.
„Huston, máme problém,“ povedal Vil, keď prechádzal atmosférou. Začali mu totiž vypadávať kontrolky. Kid mu umieral pod rukami. Kým stihlo všetko zhasnúť získal aspoň manuálne riadenie. Ale bohvie ako mu to nepomohlo. Kid to napálil rovno do púšte, kde s neho ostal len šrot. Vili to zázrakom prežil, ale bol vážne zranený. Hneď ako Turbo pristál rýchlo ho odtiaľ vytiahli a priviezli do nemocnice.




2. kapitola

V nemocnici a prvý výsadok nepriateľa

Viliho hneď po prívoze do nemocnice, operoval osobný lekár Tajnej ochranky. Trvala vyše osem hodín a bola veľmi náročná. Po operácii doktor skonštatoval:
„Mal vážne fraktúry chrbta, dolámané nohy a silný otras mozgu. Mal ohromné šťastie že sa nezabil. Pri jeho stave je zázrak že vôbec žije. Mali by ste sa však modliť, nemá totiž ešte všetko za sebou.“
„Dostane sa z toho, doktor,“ pýta sa Luna a Molly naraz.
„To sa ešte uvidí, nechcem totiž predbiehať.“
„Chlapi, vráťme sa naspäť a pokúsme sa vykresať z toho šrotu Kida. Molly, budeme potrebovať mechanika. Luna, pohľadaj náhradné dieli s Turbom. My sa pokúsime skontrolovať čo sa dá zachrániť. OK?“
„Poďme na to, nech sa nepostaví len Vil, ale aj jeho kovový priateľ.“

Zatiaľ sa Lord Protektor pokúša o prvý výsadok. Americké vojnové sily však už o nich vedeli a odpovedali stručne. Stíhačky F-14 TOMCAT a viacero iných lietadiel sa rýchlo porátali z neznámymi výsadkármi. A zničili s mewerikmi dva krížniky. Lord bol v ťažkej situácii. Odpor sa preniesol skoro do každého štátu USA. Obyvatelia zatiaľ nič nevedeli. Dve rakety zničili jeho plány silou blesku. Preto sa rozhodol, že potrestá Jack Dantona a Viliama Travisa za ich opovážlivosť. Tieto plány však zatiaľ musel odložiť. Po stratách musel nastoliť poriadok, ktorý po terajšej prehre začal prerastať v napätie. Rozhodol sa teda že zaútočí na inú, slabšiu kultúru.

Dovtedy sa Jackovi, Frankovi, Georgovi a Stairovi podarilo dačo zachrániť zo zvyškov Kida. Molly zatiaľ načrtla na papier model motora a odišla do hangáru, kde zo zvyškov Kidovho starého motora odlievala nové kusy. Luna pozháňala s Turbom náhradné dieli, ktoré priviezli pred hangár. V tom teple by sa totiž rozpustili. Potom odišla zobrať to čo chlapi pozbierali. Kým to všetko doviezli, Molly konečne dokončila posledný kus motora. Potom všetko odpratali a dali sa na opravu pôvodných častí Kidovho plášťa. Staire zatiaľ opravil hlavnú elektronickú jednotku a oživil Kidov hlas.
„Chlapi čo sa so mnou stalo,“ pýta sa udivený Kid, keď pozerá jediným funkčným okom na nový motor.
„Mali ste vážnu nehodu, Vil mal obrovské šťastie, že vôbec žije,“ odpovedala mu Luna.
„Necháme ťa teraz oddychovať, dobre Kid,“ pýta sa ho Staire.
„Dobre, ale rýchlo ma odpoj, nemôžem sa na to pozerať.“

Prešiel týždeň a Vil bol stále v bezvedomý. Práce na Kidovi rýchlo pokračovali. Niekedy šiel Viliho niekto navštíviť. Dnes to bol práve Jack. Prišiel za doktorom a ten mu povedal:
„Váš priateľ sa už zrejme nepostaví. Má čiastočne prerušenú miechu pri bedrách.“
„Je možné to vyliečiť?“
„Jedine ak silou vôle, ale aj to je málo pravdepodobné. Je zaujímavé ako sa ten váš Vili zotavuje?“
„On otvoril oči, poďme rýchlo dnu.“
„Dobrý nápad.“
Keď vošli dnu, doktor sa spýtal: „Pán Travis. Zrejme sa už preberáte. Ako sa máte? Dobre?“
Na kývnutie hlavou obaja pochopili. Vili bol síce pri vedomí, ale ešte nedokázal hovoriť. Zatiaľ len kýval hlavou. Jack mu zatiaľ rozpovedal čo sa za jeho neprítomnosti dialo v hangári.

Lord Protektor zatiaľ ochutnával víťazstvo za víťazstvom. Zatiaľ okúsil prehru iba na Zemi. Ešte sa chcel stále totiž pomstiť za trpkú prehru. Zatiaľ sa jej ale vyhýbal. Jeho vojaci sa cítili byť neporaziteľný. Až po dobití posledného suseda sa pustil smerom ku Zemi. Z flotily ostali len silné lode, ktoré museli opraviť. Preto sa zastavili na svojej planéte, aby opravili a posilnili oslabenú flotilu.
Jack sa zatiaľ vrátil z nemocnice a porozprával dobrú novinu. Najviac sa tomu tešila Molly. Jack si to okamžite všimol. Molly si to našťastie uvedomila ešte pred tým ako si to stihli všimnúť aj ostatný. Jack však oznámil aj tú horšiu. Každého to zaskočilo. Rozhodli sa preto, že mu zašlú maketu nového Kida. Turbo, ako vždy oznámil niečo nepríjemné. Jack však ani nepotreboval vedieť o koho ide. Lord Protektor prekročil hranice slnečnej sústavy. Okamžite to oznámili Bielemu Domu v utajenom špeciálnom kóde, ktorý pozná len prezident, Pentagon a ďalších pár ľudí. Okamžite namierili balistické rakety na daný smer. Prezident USA okamžite informoval ostatné vlády, aby všetko utajila a zároveň zabránil možnému vojenskému konfliktu. Jack sa sám pustil z ostatnými do akcie, ktorá vyzerala byť vopred prehratá. Osobný lekár o všetkom informoval Vila a ten sa v duchu dušoval, že Lorda Protektora rozdrví v rukách. Lord Protektor sa zase prerátal. Zas mu cestu skríži tá istá raketa a tí istí ľudia.


3. kapitola

Ďalší útok a Vilou smútok a bolesť

Lord Protektor čakal že sa to zvrtne týmto smerom. Preto sa rozhodol pre úskok.
„Teraz im ukážem na čiej strane je výhra.“
Lord dal povel na výstrel do pásma asteoridov. Po výbuchu sa pár asteoridov zvrtlo smerom ku Zemi. Turbo o tom ihneď informoval Jacka. Hneď dali povel na akciu. Asteoridy boli rozprášené Turbovím fázerom, ktorý sa nabíjal až 48 hodín. Lord Protektor zatiaľ preletel dierou v páse, obletel Mars a zaútočil na Turba, ktorý sa uhýbal s maximálnou eleganciou. Pentagon dal zatiaľ povel na štart balistických rakiet. Od Turbových striel boli poškodené viaceré lode a potom Lord zbadal balistické streli. Okamžite to v dobre vycvičených lordových lodiach zaškrípalo. Výbuchy rakiet zem - vzduch spôsobili zmätok v nepriateľskej pozícii. Dva krížniky boli zničené, lordova loď poškodená a sám lord zranený. Okamžite bol vydaný rozkaz na ústup. Prezident USA oznámil celému svetu plány Lorda Protektora. No sám Lord Protektor ešte nebol porazený. Jeho stav bol však vážny. Obával sa možnej prehry. Preto sa rozhodol použiť najmodernejšiu technológiu. Dal zo seba spraviť mutanta. Poškodenia tela odstránili kovom a kovom ich aj nahradili.

Na Zemi sa zatiaľ radovali z víťazstva. Avšak, Vili až taký nadšený nebol. Bol zúfalí. Jedna raketa od Lorda Protektora zasiahla základňu na ktorej velil jeho otec. Po dvoch hodinách prišli aj ostatný a na svoje zdesenie, videli ako Vili narieka pod papierom z Pentagonu. Frank mu vytrhol list a zistil, že Viliho otec už nežije. Zo šoku z havárie a zo straty otca bol Viliam Travis zničený. Jack mu nechcel hovoriť ďalšiu zlú správu a preto mu nič nepovedal o jeho rozhovore z doktorom. Vili sa chcel dostať na pohreb svojho otca, ale predvídavý doktor ho hneď zastavil. Vili sa ani len nepohol s postele a o svojom telesnom probléme zatiaľ nevedel a chceli to utajiť. Dva mesiace Vili nič nepovedal. Všetci sa báli o jeho duševný stav. V deň ďalšieho vyšetrenia nôh a chrbtice, pred ktorým Vila uspali, sa zistilo že jeho miecha sa zrastá a chrbtica sa obnovila. Doktor okamžite zavolal Molly, ktorá si želala, samozrejme v utajení, od doktora informácie o Viliho stave. Jackovi zavolal hneď ako zavesila. Hneď všetci odišli do nemocnice, aby sa overili pravdivosť doktorovej informácie. Keď uvideli Vila spať, uvedomili si že ešte o ničom nevie. Doktor im ukázal snímky aby uverili.

Ráno mu to chceli oznámiť, ale zistili že niekto nie je v posteli. Bola to Molly. Odišla skoro ráno aby ju neuvideli. Už predtým zistili, že sa správa čudne. Jack vedel kde asi bude. Okamžite odišli do nemocnice. Tam ju našli pred Vilovou posteľou. Bolo vidieť že sa Molly zaľúbila. Pred dvoma mesiacmi si to uvedomila a preto potajomky odchádzala preč do nemocnice. Turba zaprisahala aby nič nevyzradil. Zatiaľ kým im to všetko vyrozprávala, Vil sa zobudil. Prekvapený a ohromený počúval Molly ako o ňom rozpráva. Nakoniec sa neudržal a povedal:
„Molly, čo to rozprávaš?“
„Vili, ja som sa do teba zaľúbila.“
Sestrička čo šla okolo odpadla. Jack tak isto ako pred mesiacmi skoro spadol z nôh. Frank mal oči sťa žaba, Luna tak isto odpadla, Staire, kamenný chlapík, sa rozplakal a George dostal amok radosti. Vili sa priznal, že Molly dlhší čas pozoroval a sledoval. Na prvý pohľad sa do nej zamiloval už pri ich prvom stretnutí.
Jack sa ho zrazu spýtal „Prečo si to nepovedal skôr?“
„Bál som sa zápornej odpovede.“
„Tak toto by sa patrilo osláviť pravým šampanským, máme totiž ešte jednu dobrú správu “, povedal Frank.
„No tak, nenapínaj ma.“
„Jack, povedz to ty.“
„Dobre. Má to dve časti. Jedna stará, zlá a druhá dobrá.“
„Hádam mu to nechceš povedať celé“, pýta sa ho Luna, ktorá sa zdvíhala zo zeme za výdatnej pomoci Georgea.
„Treba. Doktor nám pred vyše dvoma mesiacmi povedal, že možno nebudeš chodiť. Len mi tu teraz neodpadni.“
Vil totiž vyzeral že zamdlie.
„Teraz tá dobrá časť. Tvoja vôľa premohla poškodenie a budeš znova chodiť.“
Škrípanie dverí vytrhlo priateľov z osláv. Bol to hlavný viceadmirál, ktorý chcel odovzdať Vilimu trojuholník z vlajky USA, {síce trochu neskoro, ale predsa – poznámka autora}. Všetci ustúpili aby ho mohol odovzdať. Vili ho zo slzami v očiach prijal. Na pohrebe jeho otca sa zúčastnil aj sám prezident. Zrazu sa stalo niečo čo nikto nečakal.
„Vlastnými rukami zabijem Lorda Protektora,“ Vil si ani neuvedomil že stojí.
Všetci naňho pozerali z otvorenými ústami. Nikto ho nemohol zadržať. Molly však našťastie počúvol a vrátil sa do postele. Zase sa s vŕzganím otvorili dvere. Tentokrát to však bol sám prezident a doktor. Keď doktorovi povedali čo sa stalo, hneď mu prekontroloval chrbticu. Zo zvláštnym hlasom povedal:
„Pán Viliam, porucha vašej chrbtice je preč. Ste zdravý.“
„Pán prezident, viceadmirál, chcem nastúpiť do týmu Jacka Dantona,“ povedal Vili po oznámení doktora.
„Toto povolenie nech je pre vás výsadou. Počul som však, že vaša raketa bola pri havárii zničená,“ odpovedal prezident.
„Už ju opravujeme,“ ozval sa Jack.
„A vy ste kto ,“spýtal sa viceadmirál.
„Som Jack Danton, veliteľ Tajnej ochranky a priateľ Viliama Travisa,“ odpovedal a vstal si do pozoru.
Ostatný nasledovali jeho príklad. Prezident ohromene sledoval skupinu neohrozených ochrancov Zeme.
Odrazu všetci siedmy zmizli z miestnosti. Ohromený viceadmirál sledoval tmavý tieň, ktorý zatienil slnko. Turbo všetkých premiestnil do seba a odrazu sa zmenil na čiernu škvrnu na obzore.

Lord Protektor zatiaľ trpel doma. Naštvaný si predstavoval ako ľudia oslavujú víťazstvo. Jeho telo nebolo ako predtým. Spolovice pripomínal robota, spolovice zase svojich krajanov. Možnosti jeho armády sa zmenšili na polovicu. Keďže mal však dostatok rozumu, rojili sa mu v hlave nápady od výmyslu sveta. Jeho zlosť však hraničila z bláznovstvom, ktoré nebolo možné odvrátiť. Z nikým nechcel hovoriť po zranení. Pobočník zatiaľ riadil všetky okupované svety. Zrazu vstal a odišiel na pristávaciu dráhu.

 Vymyslený príbeh
Komentuj
Napíš svoj komentár