Túto tému nám zadala učiteľka na slohovej hodine. Hoci to máme odovzdať až o týždeň, mňa to natoľko zaujalo, že to píšem teraz keď mám chvíľu čas... enjoy..

Hneď po zadaní tejto témy sme sa na seba všetci pozreli a z chuti sa zasmiali. Zdalo sa nám to ako pekná irónia. Ale po krátkom rozmýšľaní som si uvedomila, že takýchto dôvodov mám viac než dosť.
1. Kto nás všetko naučí, keď nie škola?
Keby nebolo školy, nemohla by som písať ani tento sloh. Neprečítali by sme si knihu, časopis alebo ľúbostný list. V obchode by sme si nevedeli overiť, či nás predavačka náhodou neokradla o pár eur. Nedokázali by sme prísť na to, prečo nemôžme lietať a na čo svieti slnko. V podstate by sme nevedeli nič.

2. Vďaka škole sa stávame ľuďmi.
Okrem praktických vecí ako je matematika či fyzika nás škola učí aj žiť medzi ľuďmi a byť nimi. Už od malička sa musíme so spolužiakmi navzájom rešpektovať, spolupracovať s nimi, rozprávať sa. K učiteľkám sa musíme správať slušne a to sa potom prenáša aj do mimoškolského života. Takže by sa to dalo povedať tak, že čo nás nenaučia doma, doučia nás v škole.

3. Priatelia.
Škola mi dala veľa priateľov. Či to boli kamarátstva dlhé, krátke alebo len také 10 minútové cez písomku. Spoznala som tu ľudí, ktorým vďačím za veľa, ktorí ma vždy podržali a vďaka ktorým som teraz taká aká som.

4. Trieda.
V podstate som to mohla dať aj pod tretí bod, ale toto si podľa mňa zaslúži svoj vlastný. Naša trieda. Žijeme spolu 9 rokov a sme už ako dosť početná rodina. Hoci sa to zo začiatku menilo, ľudia prichádzali a odchádzali, posledné 4 roky to je ako-tak ustálené a ja si budem našu triedu pamätať v takom zložení, v akom je teraz. A budem si ju hlavne pamätať ako skupinu ľudí, ktorí držali spolu v dobrom aj v zlom a aj napriek hádkam a intrigám vedeli stále nájsť riešenie a dať všetko do poriadku.

5. Vďaka škole rastieme.
A vidíme to, aj keď sa obzrieme na dnešných ôsmakov a uvedomíme si, že presne takí sme boli pred rokom. Až sa nám to zdá nemožné. Spomíname, ako sme sa v 1. ročníku báli deviatakov a hovorili si, akí sú veľkí. A teraz zisťujeme, že všetci sú aj tak rovnaké deti a nikto nieje malý, či veľký.

6. Škola nám dá vždy možnosť vyjadriť sa a povedať svoj názor.
Či už na hodinách slovenčiny pri diskusných príspevkoch , alebo v obyčajnej debate na voľnej hodine. V podstate vďaka škole aj ten názor získavame a vieme ho vyjadriť.

7. Škola je naša náplň života.
Aspoň pokiaľ do nej chodíme. Osobne si neviem predstaviť čo by som robila cez deň, keby som nebola v škole. Už na konci prázdnin som sa začínala nudiť. Takže by sa dalo povedať, že aj vďaka škole žijeme.

8. Práve v škole si budujeme svoju budúcnosť.
To, čo sa teraz učíme využijeme v živote, ale hlavne na stredných a vysokých školách, kde bude pokračovať náš školský život. Všetci veľmi dobre vieme, že keď budeme teraz pristupovať k veciam zodpovedne a budeme sa snažiť so všetkých síl o najlepšie výsledky, budeme to robiť aj v dospelosti v práci, v záľubách ale aj vo vzťahoch s ľuďmi.

9. Vďaka škole zisťujeme, akí sme.
Či sme inteligentní alebo naopak hlúpi. Ja si často po písomkách uvedomujem tú druhú možnosť. Ale aspoň vieme, ako na tom sme.

10. Učitelia
Nakoniec tí, ktorí to celé riadia. Neviem, či môžem povedať, že ich milujem, ale práve im vďačíme za všetko čo sme sa naučili a ešte naučíme. Vďačíme im aj za ich hnev, lebo inak by sme sa nikdy nespamätali a nezačali na sebe naozaj makať. Hlavne im teda patrí veľké ĎAKUJEM!

 Blog
Komentuj
 fotka
h8u  23. 9. 2012 13:47
to je pekné
 fotka
dominiquee  23. 9. 2012 14:08
Ach, ako rada by som sa vrátila do školských lavíc. Normálne mi prišlo smutno...Užívaj si ten čas !
 fotka
zelinka  23. 9. 2012 14:13
pekný článok
 fotka
333xander  23. 9. 2012 23:14
Škola ťa všetko nenaučí, to určite nie
 fotka
purenarcissism  24. 9. 2012 01:09
som rada, že je tam ten desiaty bod
 fotka
ryuk  24. 9. 2012 09:10
radšej sa budem učiť ako pracovať
Napíš svoj komentár