Podľa psa poznáš človeka. Ráno na sídlisku sa to len hemží povahami. Malý pes – veľká duša. Veľký pes – malá duša, ergo strach. A zbabelci majú rothweilerov, vlčiakov, dogy. Že nie?

Nie, dogy na sídlisku, to nie. Ale keby mohli! Však by im ukázali! Všetkým! Teda všetkým, ktorých sa boja, a to sú všetci.

Že nie? Vravíte, ide skôr o finančnú moc? Že kto má peniaze, ten má dom, autosalón, ženo-salón a ... dogu. Teda rovno hav-hav-salón, tri dogy + pitbull komando. Ale to všetko zo strachu! Lebo vedia, že keď majú oni veľa, tak niekto nutne musí mať málo, ergo zlodej vie, že je zlodej, tak má, logicky, strach. Preto kamery, es-bé-esky, ploty a ...psi.

Poďme na sídlisko, tam je to menej jednoznačné. Do chudobného koša spadli sebavedomí play-boyi, aj ufňukaní tajtrlíci. Vďaka malým bytom majú malé ambície a malých psov. Našťastie aj pitbull je malý pes – za málo peňazí, veľa muziky – za trocha granúl, veľa zabijackeho inštinktu, no a naši zbabelčekovia sa môžu zahrať na zabijakov. Kráčajú sídliskom a ukazujú: Hľa, čo mám na vodítku! Všetok môj strach a nenávisť v úhľadnom balíčku na štyroch nožičkách. Pustím ho na vás!

Myslím, že pre neznalých by mali psovi dať na krk tabuľku BOJOVÉ PLEMENO, aby sa ich báli i ne-psíčkari. Potom je tu zopár milovníkov krásnych kožuchov: Majú huskyov a malamutov. Niektorí sú múdri a zadovážia si orieška podľa povahy psa – čím väčší kamarát, tým lepšia nálada do života. No ale čo s tými slečnami s ratlíkmi? Kam ich zaradiť, čo to chúďatko na tenkých paličkách a s vrešťavou náladou, akáže sa v ňom skrýva ľudská povaha?

Nuž nijaká. Tam práve povaha chýba. Je nahradená módou. Poznať to tak, že dievka ani netuší, na čo jej pes myslí. (Myslí na sex, preto necháva správu na každom rohu: Som tu a chcem súložiť.) Dievka myslí, že sa mu chce cikať. Aj dievka myslí na sex, ale okľukou: Necháva správu v tvare odhalených pŕs, nôh a pestrých vlasov potenciálnym samčekom: Dám vám šuchnúť, ale až keď bude dom, auto, nábytky, dovolenky... V tom je rozdiel oproti jej psovi. Psie sučky sú spokojné, keď sa zlepia na pár minút so susedových Bobinkom a je to.

A ešte jedna povaha: Ženy bez detí. Nevozia síce psíkov v kočíkoch, ale správajú sa ku psom ako k vlastným deťom. Sú šialené, ale prechádza im to, lebo duševne zdravých je zanedbateľne málo.

 Blog
Komentuj
 fotka
staphylococcus  20. 2. 2016 13:48
Co si tymto chcel povedat?
 fotka
gorgor  20. 2. 2016 13:49
@staphylococcus
Nemôžem ti pomôcť, je to tam napísané.
 fotka
staphylococcus  20. 2. 2016 14:29
Nie, napisanych je tam kopec blabolov, tak sa pytam ci to malo mat nejaky zmysel
 fotka
bekysblog  20. 2. 2016 21:21
Viem, čo týmto chceš povedať a čiastočne súhlasím, ale podotýkam, iba čiastočne. Sú takí majitelia psov, ale takto ľudí zaradiť do kategórií je podľa mňa dosť povrchné.
 fotka
gorgor  21. 2. 2016 15:54
@bekysblog
Povrchný je pohľad verejnosti. Naopak, odborný pohľad mi dáva jednoznačne za pravdu. Výskum v oblasti správania sa zvierat, včítane ľudí, je verejnosti skrytý. Nerozumieť nie je IN. No i tak, ďakujem ti za zastavenie.
 fotka
bekysblog  22. 2. 2016 22:41
@gorgor
Náhodou študujem veterinárnu medicínu a jej súčasťou je aj veterinárna etológia (náuka o správaní zvierat) a takého veci v nej nenájdeš. Tvoj článok sa týka skôr vlastností ľudí a to priznávam, moje skúsenosti s psychológiou sú čisto laické. Aj tak si však stojím za svojím, že sa nedá ľudí takto pozhŕňať do kategórií s tým, že tak to je a inak to už nemôže byť.
 fotka
gorgor  23. 2. 2016 09:36
@bekysblog
Prepáč, nie ja vidím čiernobielo. Ak niečo tvrdím, neberiem v úvahu výnimky, lebo než by som ich vymenoval, zapadne slnko. POVRCHNÉ to je! Áno, ale povrchný je aj záujem čitateľa, preto hádžem na pľac iba silné slová.
Neviem, čo sa teraz učí na medine, ja som čítal Lorenza, v mnohom s ním súhlasím, a určite s tým, že plemeno psa poukazuje na vlastnosti jeho majiteľa. Bol to Lorenz, kto objavil, že pes nepochádza z vlka a najnovší výskum tomu dáva jednoznačne za pravdu. Ale verejnosť, dokonca aj odborná, stále si melú svoje: pes je z vlka. To odbočujem. Určite platí, že majitelia agresívnych psov majú určité príbuzné vlastnosti. Jedni sú tiež agresívni, no mnohí sú hlavne zbabelí, preto tie obludy chovajú. Vieš, mňa a môjho malého syna takmer zabila doga. Iba vďaka mojej duchaprítomnosti sme z toho vyviazli. A jej majiteľ, vieš, čo povedal? Že sme na jeho súkromnom pozemku. Byť ozbrojený, odstrelím mu tú jeho sprostú hlavu!!!
 fotka
bekysblog  24. 2. 2016 23:06
@gorgor Veď práve, že výnimiek je tak veľa, že sa to asi nedá nazvať pravidlom. Mrzí ma ten incident so synčekom a vzhľadom k tomu aj plne chápem tvoj postoj. Dúfam, že je všetko ok a nič sa mu nestalo
 fotka
gorgor  25. 2. 2016 08:56
@bekysblog
Nestalo, i keď je chorobne bojazlivý, rozhodne mu to neprospelo.
S tými výnimkami a pravidlom je to zložitejšie. Poviem ti to na príklade: Som ateista, na moju ideologickú orientáciu nikto neberie ohľad, náboženstvo je vnucované na každom kroku, už od útleho dectva ho vtĺkajú deťom do hlavy, na úradoch sú kríže, hoc to nie je ani v súlade so zákonom atď, atď. Na druhej strane, ak tvrdím, že by sa mal prijať zákon o neprípustnom obťažovaní hlukom, teda že väčšina ľudí si želá kľud, tak menšina so psami, čo vyrevujú po dedine celé noci, je z nejakého dôvodu v práve. Raz sa vychádza v ústrety väčšine, raz menšine. Poviem ti, podľa akého pravidla: Podľa takého, že kde sa zrovna mocní (boháči) potrebujú zaradiť.
Teraz nemám čas sa v tom hrabať, ak chceš rozoberiem to podrobnejšie.
10 
 fotka
bekysblog  25. 2. 2016 09:37
@gorgor To nebude nutné
11 
 fotka
gorgor  26. 2. 2016 12:36
@bekysblog
Dobre. Pekný dník!
12 
 fotka
bekysblog  26. 2. 2016 13:55
@gorgor Podobne
Napíš svoj komentár