V poslednom čase som sa trochu začal zaujímať o hranie na organe. A spolu s tým prišlo obdobie, keď som sa občas doma aj nudil.. a to ma popchlo, aby som si postavil pedálnicu.

Ku konštrukcii by som povedal toľko, že to bolo jednoduchšie ako sa môže zdať... hoci.. načo to píšem. obrázky by sa hodili.Časom si ich dám do albumu (do pár dní).

Zaujímavejšia bola stránka elektrická.. začnem od konca

Ako zosilňovač som použil poľskú stavebnicu za 200 korún, 30 W mono zosilňovač.

Generátor sa skladá z dvoch častí.. prvá robí impulzy.. tam som pôvodne použil oscilátor vyrobený z operačného zosilňovača zapojeného ako SKO.

Ale.. ten sa veľmi rýchlo rozlaďuje.. naladíte a sám sa rozladí.. neviem prečo tomu tak je, ale je to tak.

Najlepšie sa mi osvedčil obvod 555 zapojený ako astabilný multivibrátor. Aby to bolo ešte stabilnešie, tak napätie v celom obvode (generátora) je stabilizované 78L06.

výstup z generátora treba ešte odfiltrovať od vysokých frekvencii.. použil som klasický dolnopriepustný filter... s kondenzátormi 10u, 47u a 10u a dvoma cievkami 22mH a 19mH.. skúšal som to počítať, ale nakoniec som to spravil tiež skúšaním.


Kompletná schéma sa tiež časom objaví v albume, ak sa nájde aspoň jeden človek, čo si o to požiada. kto by sa chcel dačo spýtať pýtajte sa.

 Blog
Komentuj
 fotka
wewo  15. 5. 2008 19:49
pytam sa... proste z toho dovodu lebo nechapem ale chcem chapat
 fotka
pedall  9. 7. 2008 07:57
ani ja nechápem, ale je pekné že niečo s mojím nickom je spomenuté v blogu a vôbec niesom namyslený
Napíš svoj komentár