Televízor nepozerám, no z reakcií mojej babky si trochu viem predstaviť, aký vplyv na ľudí má ich referovanie o kríze. Hlavne príbehy až príliš konkrétnych ľudí, čo prišli o prácu a teraz nevedia, čo s nimi bude. Odhliadnuc od toho, že takéto správy sa vyskytovali aj predtým, istotne to nebolo až v takej intenzite ako teraz.

Pre ľudí, ktorí majú záľubu ukazovať rôzne ludské tragédie sú prepúšťania skvelé udalosti, ktoré nikoho nenechajú chladným. Najmä toho nie, kto sa trasie o stoličku na ktorej sedí.

No keď sledujem reakcie svojich rodičov na to, prídu mi ako úplne nerozumné. Môže sa zdať, že najlepšie teraz bude rýchlo všetky peniaze, čo máme nahrabať a uložiť ich doma pod vankúš. Tobôž nie investovať ich niekam, či dokonca platiť si nejaké poistenie.

Veď aj tak všetko skrachuje.

Lenže ak všetko skrachuje, tak tie peniaze pod vankúšom im budú stejne nanič.

Napríklad ak má niekto uzavretú životnú poistku a chce ju teraz zrušiť a získať z toho nejaké peniaze. Vychádzam z toho, že najhoršia časť tejto paniky je ešte len pred nami, ale že to celé, ako nakoniec každá panika nebude trvať dlhšie ako dva roky. Ak teraz zruším investičnú poistku a tým prídem o napríklad 50 percent svojich peňazí som v istej strate. A ak sa rozhodnem tieto peniaze si nechať doma na horšie časy.. môže sa dokonca vplyvom inflácie (ktorá musí nasledovať po tom, ako sa tlačia peniaze) stať, že strata bude ešte väčšia.

Druhá možnosť je riskovať to.. v najhoršom prípade poisťovňa skrachue a prídem o všetko. V tom lepšom, teda ak sa krach neodohrá prídem len o to, čo sa znehodnotí infláciou.

Ak si predsalen niekto myslí, že tie peniaze si vybrať treba, tak by som ich investoval do niečoho, čoho hodnota je pomerne stála (drahé kovy), alebo sa to aspoň dá chytiť do ruky či zjesť.


Zdá sa mi, že v tomto prípade tá panika, ktorú niektoré médiá šíria je presne to, čo najmenej potrebujeme.

 Úvaha
Komentuj
 fotka
svartros  27. 1. 2009 15:25
pravda
Napíš svoj komentár