Nemáte čo robiť? Nudíte sa? Máte komplexy alebo strach prejaviť sa? Poďte na internet.Anonymita diskusných fór Vám zaručí, že sa beztrestne budete môcť realizovať na úkor niekoho iného.

Kedysi som pravidelne prispieval na niekoľko diskusných fór. Skončil som s tým potom, ako som zistil, že na každom slovenskom fóre, skôr, či neskôr príde inkvizícia. Čas inkvizície veľmi výrazne závisí od shopnosti administrátorov zvládnuť útoky nevybúrených užívateľov.
Slovenské fórum začne najprv ako veľká šťastná rodina, kde každý, každého virtuálne klepká po pleci a hovorí mu, ako ho má rád a aký je šťastný, že môže písať na také báječné fórum. Táto fáza trvá rozlične dlho, ale časom sa zmení na fázu: , , my sme tu boli skôr, a tak určujeme pravidlá“, ktorá začne terorizovať nováčikov.
Ak sa niekto, zo , , starších“ užívateľov ozve, tak urýchli nástup fázy inkvizície. Obeťou sa stane ten, kto sa odváži plávať proti prúdu a upozorniť , , starších“, že aj oni boli niekedy noví. Niekedy sa však plavec proti prúdu nenájde a tak si treba nájsť inú čarodejnicu.
Vhodná čarodejnica musí byť pomerne zaneprázdnená. Ak by nebola, mohla by sa nebodaj brániť. A navyše ak by nebola, mohla by mať veľa privržencov a tí by inkvizíciu mohli oslabiť. Ak náhodou ešte niekomu svojou činnosťou znižuje popularitu, pocit moci alebo kazí ľahký prísun peňazí, tak niet čo váhať.
Inkvizícia začína tak, že sa jeden, dvaja užívatelia dohodnú a vymyslia klebetu. Napríklad: Čarodejnica sa mi krivo pozrela na kravu a krave skyslo mlieko. Druhý to potvrdí a pridá ďalšiu klebetu. Áno, videl som to a nielen to. Videl som, ako čarodejnica pohrozila aj jeho deťom a oni do rána ochoreli. A vtedy prichádza na rad reakcia administrátora. Ak je administrátor dobrý administrátor, tak najneskôr pri druhom obvinení príspevky odstráni a užívateľov napomenie, aby sa riadili netiketou. Ale väčšina administrátorov diskusných fór na Slovensku to nespraví. Niektorí čakajú. ako sa to bude vyvíjať, ďalší sú v princípe za právo každého mávať rukami. Zabúdajú však, že toto právo však končí tam, kde začína nos niekoho iného. A niektorí tiežadministrátori sa dokonca veľmi radi k inkvizícii pripoja. Veď prečo nie. Zvýši im to obľúbenosť medzi užívateľmi a navyše si môžu beztrestne kopnúť, veď kto ich už potrestá, keď oni sú bohom?
A nastupuje fáza systematického mučenia, ktoré nakoniec končí smrťou čarodejnice. V tejto fáze sa objavujú užívatelia, ktorí dovtedy ani neexistovali, alebo sa potichu držali niekde v úzadí, veď ak by prejavili vlastný alebo požičaný názor, možno by sa na nich niekto krivo pozrel. Ale v dave tyranov sa ľahko prejaví.
Občas sa objaví niekto, kto sa čarodejnice zastane, alebo sa čarodejnica začne brániť sama, ale dav sfanatizovaných tyranov udupe každý náznak odporu. Celé to skončí pár dni po smrti čarodejnice. Tyrani sú šťastí. Kopli si, ukázali, že sa jej neboja a potrestali ju. Zničili. A čarodejnica sa stratí zo sveta. Na dlhú dobu sa vyhne internetu, zmení si mailovú adresu, odhlási sa zo všetkých sociálnych sietí a vymení mobil.

Takto prebieha inkvizícia na slovenských fórach. Tyrani sú často ľudia, ktorí sú v bežnom živote nejako postihnutí. Sú rozvedení, osamelí, sociálne nekomunikatívni, často trpia nadváhou, mávajú komplexy. V bežnom svete nemajú kamarátov, boja sa nadviazať kontakty a ak ich nadviažu, tak je to úplna závislosť na tom kamarátovi, ktorou vzťah úplne zadusia. Naživo by nikdy nezdvihli hlas, alebo sa prejavili. Ale majú pocit, že internet z nich robí bohov. Krásnych nadľudí, ktorí môžu všetko. Ale s kameňmi na duši. A za ne sa mstia každému, komu môžu. Do inkvizície vstúpia, lebo im dáva pocit moci. Nevadí, že tým zničia dlhoročnú prácu. Že vďaka tomu niekto možno už nenájde domov, lásku a zomrie na ulici...

Venované občianskému združeniu U Psej matere a útulku v Korni.

Ak túto správu nepošleš ďalej, nič sa nestane, ale ak hej, možno sa pár ľudí zamyslí a začne správať slušnejšie...

Ďakujem za pozornosť!

 Je to možné?
Komentuj
 fotka
johnysheek  18. 6. 2009 20:23
som prekvapeny tym co z teba vyslo a musim povedat ze velmi milo..

zhrnul si to v perfektnych prirovnaniach.. a je az zarazajuce aka je to pravda..



i ked asi si myslel nieco konkretne, vsak?
 fotka
freedomko  18. 6. 2009 20:35
@johnysheek myslel som nieco konkretne to hej.... jedna sa o jeden portal ktori ma sere par mesiacov a nie len mna.. najprv to bolo len ze mamu... potom slobodu ziverat u ktorich som zacal vypomahat trosku... a nakoniec z toho vzniklo to ze clovek ktori chcel pomahat bol najhorsim a ublizovatelom zvierat a pod.



nepisal som to ja ale som povereny publikovat to.. text bol len mnou upraveny v niektorich smeroch aby sa hodil aj sem..
 fotka
elwinko  18. 6. 2009 21:54
Prečítané...súhlasím...som zvedavý na Tomášove nové pravidlá do fóra.
 fotka
tomas  18. 6. 2009 22:11
Súhlasím, toto je žiaľ problém zakomplexovaného slovenského národa na všetkých slovenských stránkach...
 fotka
zipporah  18. 6. 2009 22:21
@tomas zakomplexovaný národ a tiež vtieravý, lebo tebe sa tu pár ľudí krásne vtiera, sledujem to, a k ostatným sa chová ako k netomasovcom, prefíkaná deľba, čo? o jednom by som vedela, keby si ráčil pootvárať si aj moje TS, aspoň len z toho dôvodu, že by sa to mohlo týkať "masla", bola by som rada! pre nie vlastné dobro, ale dobro userov, by som ti poradila zdôrazniť význam toho "ignore listu", či čo to niekto dávnejšie spomínal...



zaujatosť nemá hranice, to je tiež pravda.-) chudáci, nevedia žiť život... na vojnu by som ich poslala
 fotka
cortes  18. 6. 2009 22:21
ved to je aj pravda!! Už som raz menil tel. čislo kvoly dáke idiotovy na azete čo sa mi zoči voči bál postaviť
 fotka
lululi  19. 6. 2009 10:39
neverím, neverím, neverím !!!

akoby si mi čítal z duše.

Vstúpila som do kyberia.sk , kde som uverejnila blog o "inťošoch"- pseudointelektuáloch. Vtedy som netušila, že tam majú hniezdo

Za 2 dni som mala návštevnosť článku 2500, počet príspevkov 50 a 50K (karma článku).

Inťoši sa vrhli na mňa ako rozzúrené sršne a skoro ma ubodali na smrť.

Nebyť toho, že som čarodejnica, ktorá má naopak veľa času a sily, asi by ma upálili...



Komentáre ako : choď do piče, si polojebnutá, ty piča! a rozne iné nadávky sú u intelektuálov na Kyberii bežné a časté.



Čerešnička na dorte : písali sme si na Kyberii súkromné meily s jedným inťošom. Opýtal sa ma, či to môže zverejniť.

Povedala som NIE !!!

Napriek tomu to zverejnil...

No comment.



Milý, zlatý, inteligentný Birdz.
 fotka
leiasolo  20. 6. 2009 01:23
Zaujímavá teória.... alebo realita?
 fotka
piccolo  10. 7. 2009 21:33
fuuu, dobre to bolo
10 
 fotka
nikeboy  13. 1. 2010 03:17
hmm....a ty sa cudujes ze stale "vychvalujem" a spominam zahranicne weby??? ze stale porovnavam napr. birdz z napr. myspace???
11 
 fotka
antifunebracka  12. 5. 2013 17:27
MAXIMALNY LAJK!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! skoda, ze si to nepisal ty.



ale haluz, ze ignore list sa tu riesi uz vyse styroch rokov
Napíš svoj komentár