(Tieto blogy už sú trošku staršie, len ich sem pridávam, lebo boli také dobré)
Každé leto sa presúvajú ľudia z domova, do jednej dovolenkovej destinácie… Preto sa aj cez leto stáva najviac dopravných nehôd. Či už cestujete autom,vlakom, autobusom, lietadlom, či ľodou, všade je to rovnaké. Napr. si musíte zbaliť veci na viac ako týžden. Nato aby ste na niečo nezabudli tu je zákon schválnosti. Vždy sa niečo zabudne ale to sú maličkosti. Ale keď cestujete povedzme napr. do nejakého prístavu v chorvátsku, kde máte odparkovanú ľoď, a vy zabudnete doma kľúče od nej, to už zákon schválnosti nieje, ale to si môžete rovno dať facku a povedať, že ste blbec. Alebo napr. keď prenocujete v nejakom hoteli, treba ho tiež dopredu rezervovať. Auto je asi najjednoduchší prostriedok na dopravu. Vy si stanovujete kedy kam a kde pôjdete na “cik-pauzu”, kde sa pôjdete najesť, a akou rýchlosťou budete predbiehať. Tam sa musite starať len o to, aby bola ta čarovná drahá horľavá tekutina v tanku auta.

Vlakom to ešte také ťažke nieje. Kúpiť lístok, nezmeškať odchod vlaku, a dúfať že nebude meškať. Tu si vy môžete stanoviť akou rýchlosťou pôjdete len vtedy, keď budete v rušni vedľa rušňovodiča s pištoľou v ruke. Druhá vec je, že keď ste si nerezervovali celé kupé, tak si k vám môže hocikto prisadnúť, a vy nemôžete vynadať manželovi, že prečo nepokosil trávnik, alebo naopak, prečo manželka neoprala. Keď cestujete sám, a nebudete mať žiadnu knihu so sebou, a počúvanie hudby sa vám nudí, a k tomu budú všetci v kupé ticho a vy sa s nikým nemôžte rozprávať lebo všetci spia, tak môžete mať to štastie, že si prisadnete k nejakým ukecaným tetám, ktoré vás budú vypočúvať, a medzi tým sa dozviete aj prečo sa don-chuan pohádal s chuanitou máriou… Napr. ako ja teraz, sedím vo vlaku, v ušiach mám hudbu, obdivujem cez špinavé okno krásy slovenska ( okrem tých grafiti-výtvorov tu nič pekného nieje, aj keď možno les, alebo nejaké pole a ľudia na ňom) a píšem na iPode (!) tento članok.

V autobuse môže byť príšerne teplo. To najme vtedy ak cestujete na slovensku. Staré karosy su u nás ešte stále v móde, a “plne funkčné.” Ale tak nebudme tak optimistický, sú teraz aj nové autobusy, ktore tú klímu majú, a aj telku si možno pozriete.

Lietadlo je kategória sama o sebe. Tento typ dopravy nejde po zemi, ale vo vzduchu. Stres tu môžete zažiť napr. pri “security check” ked váš knoflik na nohaviciach je viac magnetickejší než je dovolené. (nebojte, v budúcnosti nám budú čítať už len myšlienky pri kontrole, to hneď budú vedieť či plánujete útok, alebo ste normálny cestujúci. A napr. budú vedieť tiež kedy ste si naposledny užili, a či to bolo s vašim partnerom.)

No a loď, to sa pekne húpete, z jednej strany na druhú, a kam sa pozriete vidíte more a vzduch. Nepríjemnosť je keď vám nikdy nebolo na lodi nevolno, a zrazu sa to stane… Tyčka do vody. Ale v prvý deň je tažké, (ak to je veľká loď) nestratiť sa na nej.

Tak teraz keď sme si prebrali dopravné prostriedky, čo s domom/bytom? Buď máme niekoho kto sa nam oň postará, alebo ho len tak necháme stáť. Polievať kvety nám môže aj sused, a kŕmiť psa tiež, ak už s vašim psom nemá zlé zkúsenosti. Ale čo napr. s niečim menším. Napr. taký škrečok alebo zlatá rybka v guľatom akvarku (alebo aj screensaver, ako to ja rád volám.) Tieto zvieratka vonku niesu. Tých si budete musieť zobrať so sebou, ale keď dáte dedovi/babke návod, ako ich kŕmiť, tak oni sa tiež môžu postarať o ne. (dbajte aj na to, ako to je s vašimi starými rodičmi, či už nemajú náhodou sklerózu multiplex v pokročilom štádiu, a nespoznajú vás už pri vchode)

Aký dopravný prostriedok si už vyberiete, a komu dáte do starosti váš majetok, je vaša vec. Ale treba teraz dať pozor, aby vam na dovolenke nič neukradli, aby ste nezablúdili alebo aby sa vam nič nestalo a pod. Dôležité je aj poistenie v prípade nejakej tej nehody…

(toto bolo dopísané neskoršie)
Na mojej ceste som skončil v Žiari nad Hronom. V Bratislave bolo oznámené, že jeden úsek bude nahradený autobusovou prepravou kvôli technickej poruche. Ako mi v Žiari povedali, výstupil som, a už čakali 3 autobusy, staré Karosy. 3 karosy na plný vlak ľudí… (Ten vlak mal asi 13 vagónov) Tak nastúpil som si. Ludia v každom autobuse stáli pri dverách. Z okna som videl ako vodič kope do kufru autobusu, aby sa otvoril, a aby tam mohol dať bicykel cestujúceho. Ako autbusár naštartoval, bol som rád, že aspoň vedel čo je brzda a čo je plyn. Spojka smrdela jak hovado… Ešte že som dosiel autobusom do stanice kde som prestúpil na další vlak. Mal som sice meškanie 10 min, ale vlaky sa čakali. Tak som prestúpil do nového Os-vlaku. Aspoň tento bol čistý z tých všetkých ostatných dpravných prostriedkov ktorými som dnes jazdil. A ugrilovaný som naštastie do ciela neprišiel. Takéto zážitky máte len na slovensku.

 Úvaha
Komentuj
 fotka
antifunebracka  3. 3. 2017 15:56
Humor šiel očividne tiež na dovolenku.
Napíš svoj komentár