Nikdy nebudem fajčiť.
Nikdy sa neopijem.
Nikdy by som to neurobil/a.
Nikdy neskúsim drogy.
Nikdy si neublížim.
Nikdy nepodvediem partnera.
Nikdy neudriem ženu.
A mnoho iných...ach, aké klišé...

Je krásne mať zásady. Každý nejaké máme. Ale dokedy...?

Nikto nevieme, do akých situácií sa v živote dostaneme a čo budeme vtedy nútení spraviť. Alebo k čomu nás bude nútiť okolie, vlastná psychika... "Nikdy nehovor nikdy" je tiež klišé. Ale v tomto je pravdivé.

Spýtajme sa každý v duchu sám seba - koľko vecí sme si povedali, keď sme boli mladší, že v živote neurobíme a čo z toho sme dodržali? Už len tie, ktoré som napísala na úvod. Koľkí z nás si niečo z toho povedali? Vydržalo Vám to...?

Všetky majú podobnú myšlienku. Je to názor, alebo zásada, ktorú si netvoríme sami. Je to predstava slušnosti, správnosti, všade okolo nás. Pretože "to nie je správne". Ale možno to nevychádza z nás samých. A preto potom tieto zásady porušujeme.

Je pekné, keď mi nejaký chalan pri debate o násilí povie, "ja by som ženu nikdy neudrel". Už tomu neverím. Pretože o tom, či to je alebo nie je pravda, by som sa presvedčila aj ja, aj on až keby sme sa poznali X rokov a videla by som, že ani keď sa dostal do naozaj vyhrotených situácii, aj pri žene, ktorá ho vie vyhecovať do nepríčetna, by svoju zásadu neporušil. Na druhej strane, aj keď by to pri jednej nespravil, nikde nie je napísané, že pri druhej to tiež nespraví....a nepíšem to preto, že som to zažila ja sama. Ale videla som to v svojom okolí. NIKDY nie je to správne slovo.

Hovorím aj z vlastnej skúsenosti. Tiež som si veľa z vyššie uvedených sľúbila a tiež som veľa z nich nedodržala. Niečo z toho bolo preto, lebo to nie je moje presvedčenie, ale skôr názor mojich rodičov a okolia, a niečo z toho som porušila, keď ma do toho tlačili iné okolnosti, ako psychika, okolie, okolnosti. A stále som názoru, že to už nikdy urobiť nechcem. Ale nepoviem si s presvedčením "nikdy to neurobím". Poviem si skôr: "už nikdy sa nechcem do takej situácie dostať", alebo budem dúfať, že keď sa do tej situácie znovu dostanem, budem lepšie vedieť, ako sa zachovať. Veď to mám už za sebou...

 Blog
Komentuj
 fotka
panpeterpan  14. 3. 2011 16:53
100% suhlas, nemam ako oponovat. Sklanam sa pred vami slecna
 fotka
luwele  14. 3. 2011 17:53
nikdy sa neopijem

jemine ako skalopevne som o tom bola presvedcena

a zrazu som si nevedela spomenut ze preco vlastne nie a zabudla som ze som nejake zasady mala

jo,jo mas pravdu a toto bol len jeden z mojich prikladov ako velmi sa s tym stotoznujem

v poslednomcase som porusila tolko svojich nikdy...
 fotka
fleur1301  15. 3. 2011 08:52
@panpeterpan ďakujem, Peťo



@luwele
 fotka
istsinka  15. 3. 2011 09:46
veru tak ... len a len klišé :/
Napíš svoj komentár