O ZMYSLE ŽIVOTA

Ak sa pozrieme na to, čím sa mnohokrát nazýva alebo označuje zmysel života, myslím že by to v nás malo vyvolať otázky. Je to naozaj ono? A čo môj zmysel života? Ako môže niekto mať takýto zmysel života?...
Láska, rodina, kariéra, priatelia, škola, cestovanie, dobré vzťahy, sláva, zábava, domáci miláčik...Samozrejme, dalo by sa nájsť mnoho ďalších. U každého premýšľajúceho človeka je to individuálne. Postupom času sa u niektorých ľudí zmysel života mení a rozvíja. Či už naplnením životných cieľov (výhra Tour de France) alebo veľkou zmenou (výhra lotérie, úmrtie rodiny). Existujú rôznorodé poučky a témy o tom, čo je to zmysel života.

Osobne si však myslím, že ak nechceme zostať povrchnými pri zodpovedaní otázky čo je to zmysel života, tak musíme najskôr zodpovedať inú otázku. Čo je to život ?
Ak nevieme zodpovedať túto otázku, len s ťažkosťou je možné hodnotne sa baviť o zmysle života. Je to akoby sme sa pokúšali vysvetliť v 13. storočí čo to je aplikácia Evernote pre iphone. Teoreticky by vtedy mohli z časti pochopiť načo asi slúži (zapisovanie informácii), ale prakticky mobilný telefón nikdy nevideli. Čiže diskusia by sa rozvinúť dala, ale jej hodnota a zmysel by boli nulové, ak stále nie je jasné čo je to mobilný telefón. Môj osobný názor je ten, že aj v dnešnej dobe existuje priveľa ľudí ´´ z 13. Storočia´´. Dokážeme sa hodiny baviť o tom, čo je to zmysel života, ale nehľadáme odpoveď na to, čo je to život. Dôsledkom toho sa zmysel života degraduje na vzťahy, pocity, materiálne veci, osobné výkony, či v tých smutnejších prípadoch sa úplne vytráca. Toto sa potom prejavuje u ľudí rôznymi spôsobmi : nuda, rôzne závislosti, depresie a iné.
Čo je však horšie, ak život stráca degradovaním zmysel úplne, človek prechádza do negatívneho postoja voči životu. Cielené ubližovanie na živote iným alebo sebe, môže byť a je dôsledkom toho, že nevieme zodpovedať otázku: Čo je to život?

Ak chceme odkryť, že zmysel života nie je len krátkodobý a v podstate aby sa nám nezamieňal so životnými cieľmi, život má zmysel od narodenia až po smrť a životný cieľ je možné dosiahnuť počas života, je dôležité si naplno uvedomiť kto vlastne sme. Na otázky typu ´´kto si?´´ alebo ´´kto to je?´´. Odpoveď často býva až nelogická resp. nesúvisí s otázkou. Odpovede napr. toto je učiteľ, to je majiteľ cukrovaru, to je moja babka, ja som Peter atď. označujú to, čím sa ľudia živia alebo ako sa na nich niekto iný pozerá, prípadne aké majú meno. Moja babka je moja babka ale pre môjho otca je to mama a pre moju mamu je to svokra...stále tá istá osoba, len pod iným uhlom pohľadu. Otázka ale bola kto je to? A nie v akom vzťahu som stou osobou...To isté platí pri odpovedi učiteľ a majiteľ cukrovaru. Otázka znie kto to je? A nie čim sa živí alebo čo vlastní? A nakoniec ja sa volám Peter. Je to moje meno ktoré sa mi síce páči ale nevybral som si ho. No otázka bola kto si? a nie ako sa voláš?
Sme to čo robíme? Sme to čo vlastníme? Sme to v akom vzťahu sme s ostatnými?
Ak máme na tieto otázky odpovede ktoré nás napĺňajú šťastím a pokojom, potom môžeme naplno využívať svoje životné ciele ako dobré vzťahy, rodina, majetok, zdravie, sláva a im podobné k naplneniu nášho zmyslu života.

Verím tomu a som presvedčený, že ak sa niekto narodí tak preto, že to má zmysel. Pretože Boh to tak chcel a urobil. Je len na človeku či bude celý život hľadať zmysel svojho života, neustále ho vymieňať za niečo iné a potom zomrie, alebo či príjme podstatu svojho stvorenia a svoj život prežije v plnosti a láske. Dokážeme prijať že život nie je len náhodný výplod vesmíru, či nevznikol len tím že muž a žena mali spolu pohlavný styk? Život je DAR od BOHA a má naozaj zmysel od začiatku. Úmyselne nepíšem do konca, lebo ak uveríme že život je dar, tak smrťou sa nič nekončí.
Na záver by som chcel len povedať že každý nech si žije ako chce a verí čomu chce. Toto je môj osobný postoj...je to jeho život a ak ho chce prežiť len pre svoju čivavu či naozaj chce len oslniť celé Slovensko svojim spevom, ja nesúhlasím, no aj tak nemyslím že to potom budeme súdiť my ľudia.

 Úvaha
Komentuj
 fotka
ferotferot  20. 1. 2015 22:30
toto je inak prva vec co som robil do skoly po 8 rokoch casom sa to snad zlepsi
 fotka
peculiar  20. 1. 2015 22:37
bolo by super, ak by nuda, zavislosti a depresie vznikali len preto, ze niekto nema "zmysel zivota"...
 fotka
ferotferot  20. 1. 2015 22:47
@peculiar
mozno som sa nevyjadril pochopitelne...v skratke... ak clovek chape hodnotu svojho zivota nezostava mu nic ine ako sa tesit len tak bez neakeho velkeho dovodu.
ak nechape resp. nieco to prekryva potom sa deju spominane veci.
Napíš svoj komentár