alebo Situácia je vážna, nie však zúfalá


Posledne vedecke studie dokazali, ze skola naozaj zle posobi na psychiku a vyvoj cloveka. Tato nebezpecna choroba ma niekolko stadii a znakov, podla ktorych ju mozte spozorovat. Ludia nakazeni touto chorobou su zvycajne bieli az zeleni... Sposobuje to nedostatok pohybu a spanku, pretoze tieto veci boli nahradene niecim viac zmyslupnym, ako napr. pocitanim iracionalnych rovnic. Taktiez tuto chodobu signalizuju zafirovomodre az fialove kruhy pod ocami. Ked nemaju v rukach nejaku mudru knizku, trasu sa im.

O takychto osobach je tiez zname, ze okrem dokumentarnych filmov na STV2 uplne obmedzili sledovanie televizie. Lekari v niektorych pripadoch zaznamenali, ze postihnuti touto chorobou dokonca aj internet vyuzivaju len na ziskavanie doplnkovych informacii k ucivu. Prestavaju im byt dokonca smiesne aj vtipy, ved kazdy predsa vie, ze zvieratka nerozpravaju a zlata rybka neexistuje. A co je este horsie, v poslednych stadiach tejto choroby odmietaju chodit s kamaratmi von, pretoze si musia dorobit v pracovnom zosite doplnkove cvicenia aj nepriek tomu, ze si ich robit nemusia.

Netvrdim, ze nakazeni sa nachadzaju na vsetkych skolach. Plati to hlavne pre gymnazia a obvzlast pre Gymnazium Andreja Vrabla v Leviciach. Ja sama som to pozorovala na Homo sapiens sapiens a niektorych Homo erectus z nasej triedy, cim som nadobudla pocit, ze spejeme k zahube.

Normalni ludia na akychkolvek inych skolach obvykle prestavky vyuzivaju na to, aby si porozpravali vtipy, pokecali so spoluziakmi, niektori aby si isli zapalit a pod. U nas to je vsak ine... Cez prestavku si pocitame exponencialne nerovnice, rozpravame sa o dielach Tolsteho alebo rozoberame mozny dovod vyhynu dinosaurov... Som si ista, ze u nas cez prestavku by sa clovek naucil viac ako cez hodinu na ucnovke...

Je to s nami az take zle, ze si vymyslame vlastne vtipy, kedze tie stare dobre, vseobecne zname nas nevedia uspokojit... Podotykam, ze na tomto vtipe sme sa smiali cele dva dni… Dokonca aj teraz mi je smiesny…

Pani profesorka v 2.A na hodine literatury rozprava o sturovcoch a do plena hodi takuto otazku: ,,Kto vie charakterizovat dvoma slovami Janka Krala?“ Samozrejme, ze chcela pocut, ze bol najradikalnejsi, najrevolucenejsi a pod.
Prihlasi sa Lívia a povie: ,,Mal tyfus.“

Aj napriek absurdnosti tohto kvazi vtipu, to este vzdy nebolo az take vazne… Teda az do teraz…

Cez vikend sa mi stala taka jedna vec… Tazko sa mi o tom hovori a este tazsie sa mi o tom pise, ale musim to zo seba nejako dostat… Ja… Hmm… Ja som cez vikend nemala chut ist na diskoteku! Viem, nemuselo by to zdat az take strasne, ale ono to je strasne! Hlavne ked sa jedna o diskofila, ako som ja! Tyzdenne studium ma vycerpalo natolko, ze som vobec nebola schopna stotoznit sa s myslienkou predstavy seba na diskoteke… Napriek tomu som zostala doma cely cas. O tristvrte na devat, ked som sa obycajne zacinala chystat von, som sa prichytila pri tom, ako pisem esej… Esej, ktoru potrebujem do skoly na utorok. Nie je to chore? Podla mna je. Take veci sa zvycajne robia v utorok tesne po polnoci…

Po precitani vysledkov poslednych expertiz sa obavam, ze tato choroba je dokonca nakazliva a siritelna vzduchom… To by zanemnalo, ze o chvilu by boli nakazeni vsetci… Mladi aj stari, mudri aj … hmm… menej mudri, pekni aj krasni, sikovni aj nesikovni a dokonca aj bohati a chudobni… Je to jasne… Ludstvo speje k zahube!!

Napriek tomuto si aj tak dovolim tvrdit, ze situacia je sice vazna, ale nie zufala. Staci zakrocit velmi jednoduchym sposobom… Ucenie sice este neublizilo nikomu, ale naco zbytocne riskovat… Ak ste po precitani clanku zistili, ze mate niektori z priznakov, mali by ste prehodnotit svoj postoj voci skole. Ponukam vam zopar tipov, ak predist tejto chorobe… Takze:
·Netreba sa vela ucit.
·Veci treba robit na posldnu chvilu a o to lespie, ak aj pod stresom. S ktorym to zase netreba prehanat.
·Spat treba minimalne 14 hodin.
·Okrem behania za autobusom a pred psami, si je nutne zabezpecit aj iny pohyb, napriklad zdvihanie pohara s alkoholom od stola k ustam. Najlepsie je opakovat minimalne dvadsatkrat za vecer.
·Treba si vryt do pamate, ze skola nie je krcma, aby sme do nej chodili kazdy den. Sem-tam treba zajst k usnemu, koznemu alebo ku gynekologicke.
·Odvravanie ucitelom je velmi efektivny druh adrenalinoveho sportu.
·Napoje, ktore sa obvykle zvyknu nosit do skoly, by bolo velmi mudre nahradit tekutinami s ekvivalentnymi vlastnostami. Namiesto caju – pivo, namiesto mlieka – malibu, namiesto mineralky – vodka. Sirupove vody sa dobre nahradzaju abstinthom.
·Studium jazykov je nepotrebne. Preto odbornici odporucaju zapisat sa na hodiny francuzstiny.
·Cas, ktory vacsinou travite vymienanim knih, robenim okrajov alebo struhanim ceruziek, mozete vyuzit aj ovela lepsie. Mali by ste ho venovat starostlivejsiemu vyberu oblecenia.
·Skolsky poriadok bol vytvoreny preto, aby ste mali co porusovat.
·Ak do skoly chodite len jest desiatu, vobec tam nemusite chodit. Profesori to iste pochopia.
A nezabudajte, ze...
·Hlavu mate na to, aby ste mali kde nosit ciapku!

Vedecke studie dokazali, ze ked sa riadite aspon jednym z uvedenych pravidiel, mate takmer 100%-nu sancu vyhnut sa školoholizmu - velmi rozsirenej chorobe zatial zvacsa v kruhoch teenagerov... Takze, cest studiu!

 Úvaha
Komentuj
 fotka
ygor  2. 11. 2007 18:08
Uz som ti to hovoril

pekne napsano

mam dalsi for pre vasu intelektualnu spolocnost

-Stredoveke palivo na 6?

-Jan hus

 fotka
kika-00  2. 11. 2007 19:32
tak podľa toho čo tu píšeš som absolútne zdravaaaaaa !
 fotka
thalion  2. 11. 2007 20:30
Mam dosť veľa príznakov, ak nezaberú tie rady, akého odborníka mám vyhľadať?
 fotka
bigman23  2. 11. 2007 20:55
..tak najpr vaazne. Mas TOTALNE TOTALNU PRAVDU ani o tom mozno nevies, Vedci naozaj robili studie a seriozne zistili ze skolstvo a podobne vzdelavacie oraganizacia stojace na biflovani, uceni sa obrovskych mnozstiev rozlicnych nepotrebnych veci... Nicia tvorive myslenie, zakrnuje sa cast mozgu v ktorej su veci ako fantazia predstavivost... takze VAZNE BACHA !! aaa ja nastastie nemaam ani jeden z priznakov, JA som LIEK na tuto chorobu, Bombove aj tie typy ako bojovat, vela z nich ozaj pomaha chyba ti ale najazasadnejsi: veta MAAM P. P. P. Pici s tymto postojom k stresujucim aspektom skoly sa z nej stava zabavny park!!! ALE VSETKO Z MIEROU SAMOZREJME!!
 fotka
bigman23  2. 11. 2007 20:57
a este aby som nezabudol, Krasne napisane , najviac sa mi pacilo to s HOMO ERECTUS... sice by ma to tusiim mohlo aj urazat ale nie, ja som vynimka
 fotka
zloduch  2. 11. 2007 21:00
Existuje nejaka ucinna ockovacia vakcina proti skole? Ja osobne ju nepotrebujem, ale velkoryso myslim aj na ostatnych
 fotka
izis06  2. 11. 2007 21:04
Pekny a vtipny clanok... Ja tym nastastie netrpim a ni by som nemohla mozno niekedy v buducnosti. to homo erectus bolo velmi zaujimave, pocula som sice ze mas cudnu triedu ale az tak aspon mas dokaz o predkoch cloveka priamo pod nosom
 fotka
matias1  2. 11. 2007 21:23
nj...mozno to tak nevizera ale aj ja mam minimalne1...
 fotka
saddath  3. 11. 2007 09:50
dobre si to napisala,aj som sa zasmiala

v nasej skole to nejak nevidim...aj ked par pripadov ktori sa ucia az ...hodinu aj taky sa najdu...ale inac staci 25 minut

aj my sa ucime cez prestavky...sak kto sa bude ucit doma,to zabudnes,treba sa ucit 5 minut pred pisomkou
10 
 fotka
vcielkamaja  3. 11. 2007 12:27
nasa skola tak to je muciaren. netesim sa na ziadne iblablabla rovnice, ja neviem ani obycajne zo zlomkami a tromi neznamimi
11 
 fotka
inkheart  3. 11. 2007 18:03
GENIALNY CLANOOOOOOOK !!!

Netreba hovorit, ze sa budem snazit pravidla ctit a dodrziavat,pretoze to tak ci tak robim cele tieto prazdniny
12 
 fotka
zayl  24. 11. 2007 13:17
Velmi si ma tym clankom pobavila

Mne zacina byt zle uz len pri pomysleni na skolu, takze sa vyhybam aj niecomu takemu
Napíš svoj komentár