zajtra nebudem doma tak pisem uz dnes.

nedavno som medzi blogmi narazil na clanok kritizujuci zdruzenie Ludia proti rasizmu. ten clanok om poznal, uz som ho cital a tie informacie pre mna neboli nove, ale na zaklade tohto clanku som sa akosi ocitol na stranke tejto organizacie a trochu som si tam cital...

nechcem rozpitvavat rasizmus ani organizaciu, ale toto poflakovanie svetom internetu ma dovialo k myslienke o romoch. veru, dnes budem uvazovat o romskej otazke.

rozmyslal som, kde ma tento problem korene. narazil som na zakon cislo 74 z roku 1958, podla ktoreho sa kocovanie trestalo odnatim slobody na sest mesiacov az tri roky. v tej dobe bol tento zakon celkom logicky, ved ak nechcete aby vam ludia utekali, nedovolite im predsa kocovat, nie? romovia boli teda nuteny zosadnut z voza, odlozit husle a zmontovat si chatrc. az do roku '89 to nebol problem. rezim nech bol akokykolvek ich dokopal k lopate a zle bolo v podstate len tym co sa nenechali. problem nastal az nasupom noveho rezimu, v ktorom sa uz nik nestaral ci pracujes, mas sa o to starat sam a ak je ti v blate dobre, tak si tam aj zhni. nemusis, ale mozes. romovia mohli, tak zacali hnit. chudoba gradovala az do bodu, kedy si ich chodia fotit nemecky turisti.
potom sme vplavali do EU a ta uz s kocovanim az taky problem nema, teda aby som bol konkretny, netresta ho, problem je v tom, ze to co nieje problem netreba riesit a tak nevytvara ani podmienky na obnovenie kocovania. to je skoda.

nechce byt jednostranny, nieje rom ako rom. romsky problem sa totiz netyka olaskych romov, co je pomerne uzavreta a jednotna skupina velmi kultiovanych a vzdelanych ludi, ktori svojou jednotou dosiahli blahobit so vsetkym co k tomu patri. nezavidim, doprajem a nemam na nich kriveho slova. ved to oni su hlavni iniciatori obnovy kocovania. mozu si dovolit karavan, auto a vydavky s tym spojene, ved by sa im napokon aj vratili, bolo by totiz podla mna zaujimave sledovat ich postup a dalsi rast ako noveho typu obchodnej triedy.

trn v oku su pre mna romovia ako ich pozname z praxe. zijuci ako zvierata v neludskych podmienkach, kradnuci, devastujuci a neraz aj vrazdiaci. asocialne etnikum absolutne neochotne sa prisposobit spolocnosti v ktorej ziju a ktoru jednostranne vykoristuju. pytam sa, preco ma danovy poplatnik zivit niekoho, kto bielim opovrhuje, len sa stazuje a nic, absolutne nic nerobi pre svoj socialny rast. ze lebo tolerancia? co to je tolerancia? lebo ak toto, tak nie dakujem. toto nieje rasisticky orientovany blog, lebo sa to netyka len romov (aj ked tvoria vacsinu).

uprimne je mi zle z ludi, co mi budu do oci hovort ze som netolerantny zaostalec, len preto, ze odmietam zvyhodnovat niekoho na zaklade jeho vlastnej neochoty a arogancie. poburuje ma ak sa odo mna ziada tolerovat nezodpovednost, narkomanstvo a kriminalitu, co su sfery, ktore ich najviac vystihuju a reprezentuju a preto tvrdim NIE a nech to znie akokolvek kruto, odmietam tabuizovat problem a nasadzovat si ruzove okuliare ako je to teraz v mode.

netvrdim ze rom co nieje olasky je zly. poznam pracujucich romov, co maju dostojnost a ziju v spolocnosti rovnako ako kazdy normalny clovek. a nechodte na mna s tym, ze sa nedokazu zamestnat, lebo kto chce, ten dokaze, lenze oni nechcu a vyhovuje im pozicia toho, kto sa zivi zbytkami zadarmo.

niesom odbornik na romsku otazku. tento blog vznikol na zaklade informacii a faktov, ktore sa ku mne ako beznemu cloveku dostali, preto uvitam diskusiu a prijmem kritiku.

 Blog
Komentuj
 fotka
myr3c  18. 3. 2007 14:41
Cts_w: poznáš ma takže musíš vedieť že s tebou vo väčšine súhlasím. Konkrétne rómska otázka sa nevyrieši zo dňa na deň. V mojom okolí je veľa bohatých rómov, ktorí žijú na skok od tých najchudobnejších. Na východe je to ešte horšie. Osobne si myslím, že toto etnikum dohnalo lenivosť do takej dokonalosti, že im je jedno, že žijú v blate, nie sú schopný si ani smeti spred doma si upratať. V tomto prípade zastávam názor, že keď sa niekto správa ako divá zver, tak sa k nemu ako k divej zveri treba správať. T.z. zavreť do ohrady presne vymedzenú skupinu, ktorú som vyššie charakterizoval, ohradiť ich plotom a vytvoriť im "umelé" spoločentstvo na ktoré by sa dozeralo, aby sa neuberalo zlým smerom.
 fotka
amrafel  29. 5. 2007 17:17
olaski romovia? tych asi moc dobre nepoznas, ked hovoris "ze vsetci su kultivovani" iste, su tu velmi bohati a slusni ludia, ale olaski taki kultivovani nie su...



a neochota prisposobit sa...oni proste nechapu, ze to je na nieco dobre, ved bez vzdelania sa daleko nepohnes, a mnohi z nich ho nemaju...nemali ho ani ich rodicia, a prave tym to je-vychovou
 fotka
hulo  19. 6. 2007 10:38
Myr3c: Tvoj napad s plotom je nemoralny, nehumanny a neefektivny... pamatas sa, co robili cigani, media a kadejake organizacie proti rasizmu a na ochranu zvierat, ked sa postavil v cechach mur na Maticnej ulici a ako to dopadlo? ...cely plot demonstrativne rozobrali a material nasledne rozkradli... u nas by to nedopadlo inak... do rana by plot zmizol a niekto by mal za co nakupit cigarety a palenku na 3 dni.
 fotka
tomshoo  30. 7. 2007 00:41
dalsi brilianty clanok...suhlasim...nieje tam ani jedna vec, ktoru by som ti mohol vytknut alebo ju poopravit...poklona
Napíš svoj komentár