Všetko čo sa dá kúpiť za peniaze je lacné

(Úvaha)

Mnoho ľudí si myslí, že peniaze sú všetko. Pre mnohých je to základ všetkého a súčasť všetkého čo potrebujú. Ľudia sú zväčša zaslepení vidinami bohatstva a slávy a mnohí si neuvedomujú, čo všetko pre peniaze môžu stratiť.
Skúsme premýšľať nad tým, prečo ľudia túžia byť bohatý a túžia mať všetko a všetkých. Prináša im niečo to, že vedia, že majú mnoho priateľov? Priateľov, ktorí nie sú verní, ktorí nie sú úprimní, ktorí nie sú ochotní pomôcť, keď to človek potrebuje. Načo sú takí priatelia, načo ich nazývame priateľmi, keď sú doslova kúpení za peniaze, keď sú získaní a omámení bohatstvom? Niektorým ľudom to stačí, niektorým stačí tváriť sa ako priateľ a nechať si platiť obedy, nákupy a prijímať darčeky. Veď čo je na tom? Čo je na tom, že ľudia sú falošní a neúprimní, čo je na tom, že ľudia klamú?
Pravdupovediac, pre mnohých v tejto dobe nič. Absolútne im nevadí faloš a klamstvo, tu predsa ide o peniaze. Akí sú tí ľudia len hlúpi. Nechávajú sa unášať touto dobou tak silno, že sa nevedia vrátiť. A aj tak títo ľudia majú čo závidieť tým chudobnejším a jednoduchším ľuďom, pretože chudobní a jednoduchí ľudia majú oveľa, oveľa viac. Majú lásku, majú dôveru, majú pravé priateľstvá a čo je dôležité poznajú slovo úprimnosť, ktoré často praktizujú.
Podľa mňa pre chudobných ľudí je základný pojem viera, viera v Boha. Viera v Boha je teraz len akousi vedľajšou, ba pre niektorých odmysliteľnou vecou a možno často zbytočnosťou. Ale nie je to tak, nemalo by to tak byť, pretože peniaze nie sú až tak dôležité ako láska a jednoduchosť , ako viera a ochota pomáhať. Akoby aj mohli byť peniaze dôležitejšie? Áno, pravdou je, že peniaze sú potrebné na lepší svet, ale nie sú podstatou lepšieho života.
Keby prisli ľudia z veľkomesta s bohatými bankovými účtami, s luxusnými autami a nádhernými, veľkými domami do hoci akého afrického chudobného mestečka zistili by, že im to je na nič, že tie milióny, že tie autá, domy im v tej chudobe nepomôžu. Samozrejme, záleží aj od kultúry obyvateľstva a od ich zvykoch - nažívaní ale záleží aj o samotného človeka. Nie je síce pravidlom, že každý bohatý človek je zaslepený svojím bohatstvom a pri tom si nevšíma chudobu, ktorá je okolo neho ale väčšina je dôkazom toho, že sa to stáva.
A čo chudobní? Majú oni vôbec pojem o tom čo je faloš? Čo je nenávisť? JA si myslím, že nie. Myslím, že na to nemajú čas, ani povahu. Zoberme si ako veľmi je porovnateľný život chudobného a bohatého človeka. Toľko životných rozdielov je tam, že by bolo veľmi zdĺhavé o tom písať. Ako sa cíti domorodec v Afrike pri chránení si rodiny a svojho obydlia pred nástrahami divokého života a ako sa cíti bohatý podnikateľ, ktorý momentálne nevie kam investovať svoje peniaze, aby čo najviac získal a čo najmenej stratil, alebo s kým sa má dať dokopy, aby upútal čo najviac bulvár?
Koho tieto životné situácie viac vyčerpávajú? Tiež by bolo nadlho o tom polemizovať, ale predsa by sa mohlo o tom vážne porozmýšľať. Každopádne žijeme v 21. storočí, kde peniaze vládnu svetu, je to, bohužiaľ, situácia, ktorá je nemeniteľná. Nemeniteľná z pohľadu pesimistu. Ale ak by sa čo i len jeden človek sa bude snažiť zmeniť tento svet a bude mať neoblomnú cieľavedomosť, už len to je náznak toho, že okrem peňazí je tu láska a úprimnosť.
Ja chcem byť tým prvým človekom, ktorý to začne, čo poviete, pridáte sa aj vy? Nenechajme peniazmi pohltiť všetko, čo máme, pretože to, čo sa dá kúpiť za peniaze je lacné, ale to čo máme v srdciach je na nezaplatenie.

 Blog
Komentuj
 fotka
smichi  28. 5. 2010 18:08
Peniaze nie su vsetko, ale ked mas peniaze sa mozes venovat veciam ktore ta bavia a mas rad bez toho aby si riesil existencne problemy.
 fotka
antifunebracka  18. 6. 2012 16:41
o, aky hlboky-prehlboky blog!
Napíš svoj komentár