Nechoď na návštevu s prázdnymi rukami
Ak ste pozvaní na večeru alebo na návštevu, nechoďte do ruského domu s prázdnymi rukami. Na tom, čo prinesiete, nezáleží - bonboniéru, kvety alebo malú hračku pre dieťa. Ruskí hostitelia sa pripravujú na vašu spoločnosť tým, že varia svoje najlepšie jedlá a nakúpia pochúťky, čo bežne pre seba nerobia. Ak sa po všetkom tom úsilí hosť objaví čo i len bez kvetiny, Rusi veria, že sa o nich nezaujíma.

Nenechávajte si topánky na nohách u niekoho doma
Ruské byty sú pokryté kobercami. Často sú to drahé perzské koberce so zložitými vzormi, ktoré sa nečistia tak ľahko, ako tradičné americké koberce. Okrem toho Rusi chodia veľa po prašných uliciach, namiesto vystupovania z auta rovno do domu. Z týchto dôvodov a tiež preto, že táto tradícia trvá už po stáročia, si Rusi vyzujú topánky pri vstupe do súkromného obydlia. Hostiteľ zvyčajne ponúkne pár "tapochiek" (papuče). Ak idete na večierok, ženy si obvykle prinesú pár pekných topánok na nosenie vo vnútri. A opäť, ak si nedáte dolu topánky, nikto nič nepovie. Ale tajne sa pozrite: ste jediný človek čo má na sebe svoje zasnežené topánky pri jedálenskom stole?

Nežartujte o rodičoch
Rusi nie sú politicky korektní. Nehanbite sa rozprávať anekdoty (vtipy) na základe etnického pôvodu, vzhľadu alebo rodových stereotypov, stačí vyhýbať sa vtipom o niekoho matke alebo otcovi. Nebudete pochopený.

Nepripíjajte si "Na Zdorov'ye!"
Ľudia, ktorí nehovoria po rusky si zvyčajne myslia, že vedia jednu ruskú frázu: prípitok "Na Zdorov'ye!" Málokto vie, že Na Zdorov'ye! (na zdravie!), je to, čo hovoria Rusi, keď niekto poďakuje za jedlo. Na druhej strane, Rusi chcú vytvoriť niečo dlhé a komplexné, ako je napríklad "Za druzhbu myezhdu národa!"(priateľstvo medzi národmi). Ak chcete všeobecnejší ruský prípitok, použite "Za Vas!" (na Vás!)

Neberte poslednú košeľu
Ruské príslovie "otdat To poslyednyuyu rubashku" (dať preč svoju poslednú košeľu), znamená, že musíte dávať, bez ohľadu na to, akú cenu to pre vás má. V Rusku ponúkať hosťom to, čo chcú, je považované za slušné. Tieto požiadavky nezahŕňajú len jedlo alebo ubytovanie, Rusi "starej školy" ponúknu hoc aký majetok, ktorý komentujete, ako obraz na stene, váza alebo sveter.

Ak vám je niečo ponúknuté, neznamená to, že by ste si to mali zobrať. Rusi neponúkajú niečo, pretože sa toho chcú zbaviť, ponúkajú, pretože chcú pre vás niečo pekné urobiť. Takže, ak nemáte pocit, že drancovanie ich domov je dobrý nápad, ponúknuté veci nechajte a odíďte. Najprv odmietnite (a potom ešte niekoľkokrát), pretože vaši hostitelia na tom budú trvať. Prijmite len dar, ktorý naozaj chcete, ale potom vráťte ich láskavosť a dajte hostiteľom tiež niečo pekné.

Nechoďte nevyobliekaní
Rusi sa vyobliekajú na viac príležitostí než Američania. Dokonca i na neformálnu prechádzku nosí ruská žena vysoké podpätky a pekné šaty. Hardcore feministka môže povedať, že ženy to robia preto, lebo sú šikanované a utláčané. Ruské ženy to ale vysvetlia takto - "žijeme len raz, chcem vyzerať a cítiť sa čo najlepšie."

V niektorých prípadoch všetci cudzinci, bez ohľadu na pohlavie, riskujú, že budú najmenej vyobliekaná osoba v miestnosti. Tieto príležitosti zahŕňajú slávnostné večere a výlety do divadla. Návšteva reštaurácie je tiež považovaná za slávnostnú príležitosť, tak sa neukážte vo svojich džínsoch a tričku, bez ohľadu na to, aká neformálna sa vám reštaurácia zdá. V každom prípade, zistiť si pravidlá obliekania prv, než idete niekde vonku, je dobrý nápad.

Neplatia za seba
Tu sa Rusky výrazne líšia od západných Európaniek. Neplatia za seba. Takže, ak zavoláte slečnu von, neočakávajte, že bude za seba platiť v reštaurácii alebo kdekoľvek inde. Môžete jej samozrejme naznačiť, že zaplatí, ale to väčšinou vylučuje možnosť ju vidieť znova. Možno pri sebe ani nemá peniaze. Ak neočakávajú, že stretnú maniaka a budú musieť utiecť zadným východom, ruské ženy nenapadne priniesť si peniaze, keď idú s mužom von.

Nenechajte ženu niesť niečo ťažké
Rusi veria, že muž je fyzicky silnejší ako žena. Preto sa domnievajú, že muž, ktorý sleduje ženu niesť niečo ťažké, bez toho, aby jej pomohol, je nezdvorilý.

Neprehliadajte seniorov vo verejnej doprave
Keď Rusi prídu do Ameriky a jazdia verejnou dopravou, sú veľmi zmätení, keď vidia mladých ľudí sedieť, ak staršia osoba stojí v ich blízkosti. Nechápu, že v Amerike sa môže starý človek uraziť, keď mu ponúknete miesto. Ak v Rusku nechcete ponúknuť starším a tehotným ženám sedadlo v autobuse, celý autobus sa na vás pozerá ako na zločinca. Ženám, a to aj (alebo predovšetkým) mladým, sú ponúkané miesta vo verejných dopravných prostriedkoch. To je ale dobrovoľné. Na druhej strane, vstať a ponúknuť miesto staršej osobe je nutnosť.

Negrgajte na verejnosti
Telesné funkcie sú považované na verejnosti za veľmi nezdvorilé, obzvlášť, keď je zvuk veľmi dlhý a výrazný, a autor je na to hrdý.

Navyše, ak k nehode dôjde (všetci sme ľudia), neospravedlňujte sa. Ospravedlnením vyjadríte svoje autorstvo a prilákate väčšiu pozornosť. Medzitým Rusi, vydesení z toho, čo sa práve stalo, predstierajú, že si nič nevšimli alebo to potichu zvalia na psa. Je zrejmé, že títo ľudia popierajú. Ale ak nechcete, aby si vás pamätali predovšetkým kvôli tomuto incidentu, vyhýbajte sa prirodzeným telesným funkciám na verejnosti.

(článok preložený z anglického originálu)

 Blog
Komentuj
 fotka
kokosovyorech  18. 7. 2012 22:05
Pfffff toto písal určite nejaký odborník
 fotka
cicatrix  19. 7. 2012 12:00
@kokosovyorech je to z jednej anglickej stranky a v komentaroch pod tym textom sa viacero Rusov vyjadrilo, ze je to pravda. podla mna to nie su az take bludy, skor mi to pripada ako vseobecne pravidla slusneho spravania, ktore su pre zapadne krajiny ako USA uplnou neznamou. ale nikdy som nebola v Rusku, tak to neviem posudit.
 fotka
egon  19. 7. 2012 13:01
a hlavne nikdy neukazujte na verejnosti vytetovanú hviezdu na svojom tele, mohlo by to dopadnúť veľmi zle
Napíš svoj komentár