K včerajšiemu dňu učiteľov

Popri učení sa na štátnice a iných mimoškolských povinnostiach, ktorými som momentálne pohltený som úplne prehliadol, že včera bol Deň Učiteľov a po prečítaní jedného blogu som sa rozhodol venovať pár riadkov jednej konkrétnej osobe. Zatváram teda knihu a vraciam sa v spomienkach späť do školských lavíc, konkrétne do obdobia, keď som bol prijatý na 8-ročný gympel, keďže zo ZŠ tých spomienok toľko nemám. Ako triedny učiteľ nám bol vtedy pridelený čerstvý absolvent Filozofickej fakulty UKF v Nitre, G.K. Charizmatický chlap, sympaťák... taký ten typ profáka, do ktorého by sa platonicky zamilovala nejedna študentka vyššieho ročníka. Nejdem tu však rozpitvávať jeho zovňajšok, povahové črty ani jeho súkromný život
.
Chcem ho vyzdvihnúť predovšetkým, ako osobnosť učiteľa, ktorý spĺňa všetky kritéria, ktoré by podľa môjho skromného názoru dnešný učiteľ mal mať. Sú to práve učitelia, ktorí nás už odmalička pripravovali na život a sú to práve oni, pre ktorých je táto namáhavá úloha ich prioritou a myslím si, dokonc, že do istej miery nesú na pleciach aj určité bremeno za to, čo konkrétnemu žiakovi/študentovi dokázali ponúknuť.

Nemám na mysli teraz vedomosti. Jasnačka, pripraviť človeka na matury a vtĺcť mu čo-to do tej sprostej gebule je dôležité. Ale čo je ešte dôležitejšie je byť takým učiteľom, ktorý zanechá v človeku aj dobrý dojem, jeho profesionalita, individuálny prístup ku každému jednému, otvorenosť (tým nemyslím teraz, aby sa mimovoľne preriekol, nad čím premýšľal včera vo vani, keď sa hral s gumenou kačkou – raz sa nám totižto priznal, že najlepšie sa mu premýšľa vo vani lel), zmysel pre humor a vedel by som pokračovať do hallelujah.

Skrátka, každý preferuje iný povahový typ, nechcem tu teraz idealizovať rolu učiteľov, no čo sa snažím touto zlátaninou naznačiť je, že aj napriek tomu mizernému platu a prístupu k dnešným učiteľom, je super, keď sa nájdu ešte stále takí, ktorí dokážu učiť takou tou zlatou strednou cestou – byť zároveň pozitívnym, nebrať to prehnane seriózne a dokázať viesť otvorený dialóg s kýmkoľvek o čomkoľvek. Predsa len, do úvahy treba brať aj hĺbku vzťahu učiteľ-žiak za 8 rokov a 4 roky, to bude krapet rozdiel tiež.

Pre mňa je teda tohtoročný (včerajší) deň učiteľov venovaný môjmu triednemu, človeku, ktorý ma inšpiroval, podporoval, snažil sa mi pomôcť v hocakej maličkosti a pri výbere VŠ a teraz príde kliniec... s ktorým sme si po škole vymieňali PC hry, pretože sme boli leniví si ich stiahnuť .

Touto cestou teda prajem všetkým budúcim učiteľom good luck, nech vám to vyjde a máte môj obdiv. Ciao.

 Blog
Komentuj
Napíš svoj komentár