Keď som bol v Spojených štátoch, dvaja mormonský chlapci ma presviedčali, že sila vetra je Boží zázrak. Potom prišiel na mesto Tallahassee tropický cyklón pomenovaný Katrina a chlapci sa museli oddávať svojej viere v krízovom centre, v starej športovej hale spravovanej zázračnými dobrovoľníkmi. Viera je príliš zložitá vec aby som ju zvládol. Som taký neveriaci Tomáš, pokiaľ neuvidím, neuverím. Ako mnohí z nás. Hľadáme dôkazy existencie a preto asi nikdy nepochopíme čo znamená veriť.

Moja viera hraničí s možným. Verím naším hokejovým reprezentantom, keď prehrajú budem sklamaný. Keď sa stane opak, potom môžem víťazoslávne predniesť „Ja som vám to vravel!“. Verím mojej rodine a priateľom, že chcú pre mňa len to najlepšie, aj keď väčšinou nedám na ich rady. Verím, že dokážem všetko čo si zaumienim, aj keď sú moje ciele častokrát príliš ambiciózne.

Ale viera v ktoréhokoľvek boha ma nikdy nechytila za srdce. Pravdaže som pokrstený, mám prvé sväté a dokonca aj birmovku. Ale načo je to dobré, keď som to musel všetko podstúpiť len kvôli rodine a okoliu? Roky, keď som žil pod krídlami mojich rodičov som musel predstierať, že ma chodenie do kostola naozaj baví a na konverzáciu na tému „Mami, Boh predsa neexistuje!“ som sa nikdy neodvážil. Asi som veril, že pre ňu je ten pocit, že všetko zlé či dobré môže zvaliť na niečo tam hore na nebi naozaj dôležitý a raniť ju presviedčaním o opaku som nebol schopný.

Viera má placebo efekt šťastia, veď nič sa nedeje náhodne a všemohúci má s nami nejaké plány. Tak sa stačí poddať rýchlemu vetru a stále skončíme na mieste kde máme byť. Toto chápanie mi rovnako bránilo všetkému porozumieť. Ja som strojcom svojho šťastia, žiadne anaboliká k tomu nepotrebujem. Môj život sa odvíja od mojich rozhodnutí a jemne ho obmedzujú alebo otvárajú rozhodnutia všetkých ostatných okolo.

Píšem to tu všetko, pretože moja polovička je veriaci človek. Nerozumiem tomu, podľa Biblie vraj obidvaja zhoríme v pekle. Ale rešpektujem to a nedele venujeme Bohu. A celý cirkus sa opakuje. Na otázky či sa páčilo, len s úsmevom prikývnem.

 Denník
Komentuj
 fotka
georg21  25. 2. 2014 01:10
Ako toto na tebe vníma ona?
 fotka
bobi  25. 2. 2014 01:20
"Ona" ma ľúbi a vždy keď vydržím do konca dostanem odmenu.. Inak to neriešime a aj keď máme na to rozdielne názory, rešpektujeme sa.

Á, ďakujem za otázku. Takto som si to predstavoval...
 fotka
georg21  25. 2. 2014 01:26
@bobi toto by ste mali riešiť, kvôli možnej budúcnosti. Takto ste oddelení v tom čo je pre ňu v živote dôležité a čo žije.
Ale tebe to takto zrejme vyhovuje, lebo však dostaneš odmenu. Keby ste mali v tomto rovnaké názory tak by bola odmena k ničomu. Chápem. :letim:
 fotka
bobi  25. 2. 2014 01:36
@georg21 Našu možnú budúcnosť máme vysporiadanú na poriadne dlho dopredu. A pokiaľ viem, tak nás nikde na svete v kostole neoddajú, keď narážaš na toto.
Žije úplne normálny, bežný život, rovnako ako ja. Rozdiel je len v tom, že pred skúškou sa modlí k Bohu a ja sa spolieham, že to všetko zvládnem sám.
 fotka
georg21  25. 2. 2014 01:43
@bobi Nemyslel som len sobáš, je tam veľa ďalších vecí podstatných vecí, jednu som ti už v @3 napísal nepriamo lebo som chcel byť slušný. Je dosť zaujímavé a pre mňa trochu dobrodružné zistiť, že existuje pár ktorý to berie takto. Lebo je to nebezpečné asi hlavne pre ňu, jej vieru.

"Žije úplne normálny..."
Toto si napísal akoby bežný veriaci človek mal žiť nejaký neobyčajný, nereálny život. Ona asi nie je nejak pevná vo svojej viere ak ti to len ticho toleruje bez toho, že by ste o tom hovorili. :letim:
 fotka
bobi  25. 2. 2014 01:54
@georg21 Márne som dúfal, že podľa jemných náznakov, ktoré ti podsúvam to nejak pochopíš. Ale fajn, uvediem to na pravú mieru. Ona vôbec neexistuje. Nikde, v žiadnom mojom blogu sa nepíše ona. Je to on.. ta dá.. Asi sám uznáš, že veriaci gay je trošku paradox. Pravdaže sme o tom hovorili, ale nikdy sme nezašli za hranicu, kedy by sme sa museli presviedčať o svojej pravde navzájom. Rešpektujeme sa. On má rád tatársku ja kečup, on je zas veriaci ja nie. A ja nijak neohrozujem jeho vieru, naopak on nikdy nezasahuje v to čo verím ja.
Napísal som že žije úplne normálny, bežný život, ROVNAKO AKO JA. To značí, že nijak nepodceňujem život veriaceho človeka ako to ty píšeš. Keď ho porovnávam s mojim, je rovnaký a úplne normálny.
 fotka
georg21  25. 2. 2014 01:58
@bobi Podstatu mojej odpovede to nijak nemení, platí to i tak. V tom prípade žije svoju vieru len nejak slabo, a ty to zrovna neuľahčuješ.
 fotka
bobi  25. 2. 2014 02:11
@georg21 Ako môžeš takto súdiť človeka. A čo to vôbec znamená slabo veriť? Tam je to buď áno alebo nie. A akým spôsobom to mám uľahčovať? Veď viera nieje žiadny boj. Stále to opakujem, rešpektujeme sa. Preto s ním chodím do kostola a nijak ho nenahováram aby tam nešiel.
Teba by som fakt chcel stretnúť v reále, pretože čím ďalej tým viac ma udivuje tvoje zmýšľanie.
 fotka
zajkousko  25. 2. 2014 13:18
Bobi, Bobi, blahoslavení tí čo nevideli a uverili...
aj neveriací Tomáš strčil ruku do Kristovho ľavého boku , aby sa presvedčil že je to On Ježiš Kristus, ktorý sa obetoval aj za neho...
aj ja som gay a žil som veľmi zlým životom, prišiel však deň, keď som sa po troch dňoch prebudil z komy v nemocnoci a doktori krútili nado mňou hlavami, že sa stal zázrak...
ja som nechápal a nechápal som ani ten sen s tým pánom v bielo zlatom oblečení, že prečo ma poslal späť na zem...
teraz už viem všetko, každý človek, pamätaj, že aj ty dostane príležitosť od Ježiša Krista, aby sa napravil...
ja som sa obrátil k nepochopeniu okolia, kamarátov rodičou, priateľou.., ale zároveň som stratil 95% tých priateľou, pre ktorých som bol len zdrojom potešenia, peňazí, zábavy a všetkého zlého čo si človek môže pomyslieť...
teraz už viem, že som to dokázal, ak by som bol zostal v starých "koľajách" Boh by ma zatratil a to je to peklo o čom hovori tvoj priateľ...
všetci do jedného na tejto zemi, máme nárok na dedičstvo nášho Otca nebeského a tým je Kráľovstvo nebeské, ktoré bude trvať na veky...
nejdem ťa tu presviedčať o existencii Bohu,lebo si práve ten Tomáš neveriaci, ale skús predsa len ráno vyriecť tú modlitbu Otče náš, ktorý si na nebesiach.... a povedať nakoniec, nech ti Boh zošle dar Ducha svätého, aby si pochopil to čo ti nikto teraz nemôže vysvetliť a vliať do svojho srdca tu na zemi...
skús to spraviť aspoň raz, popros Ježiša, nech ťa príjme do svojho srdca a ukáže ti tu Pravdu, ktorú by si tak chcel spoznať...
ja filip, gay, ktorého tu na birdzi poznali skazeného, ničomníka, som to dokázal a môžem ti povedať, že som najšťastnejší človek na zemi,lebo mám pri sebe Ježiša, ktorý je deň noc so mňou a pomáha mi hlavne v zlých dňoch ľahšie znášať to utrpenie gaya, že som nepoznal pravu pozemsku lásku...
našiel som však lásku nebesku, kotrá verím bude trvať naveky vekov...
je to všetko tak jednoduché, ľahke teraz pre mňa pochopiť, že nad nami je Svetlo, viera, nádej a hlavne láska, ktorá nás ťahá k sebe....
10 
 fotka
bobi  25. 2. 2014 14:30
@zajkousko Niet čo dodať, len že kolega ti vymyslel krajšiu prezývku než zajkousko, ale o tom radšej pomlčím. Tak sa v tom večnom kráľovstve maj fajn a pozdravuj Ježiša..
11 
 fotka
zajkousko  25. 2. 2014 14:45
@bobi

tvoja slobodná vôľa, tvoj život, tvoje nebo a peklo...

rozhodol si sa ako rozhodol, Nech je Pán † k tebe dobrotivý...
12 
 fotka
makovienka  25. 2. 2014 14:47
@zajkousko LOL Cisty fanatik
13 
 fotka
bobi  25. 2. 2014 14:47
@zajkousko Tak tak, veď ty sa za mňa potom prihovoríš, však?
14 
 fotka
bobi  25. 2. 2014 14:49
@makovienka Sám som si na vine. Už nikdy nespomínať Bibliu v nadpise.
15 
 fotka
zajkousko  25. 2. 2014 14:54
@makovienka

Moja zlatá, že ti už len píšem som spáchal tri smrteľné hriechy...
vidíš, aj ja som hriešnik a možná väčší ako ty
16 
 fotka
bobi  25. 2. 2014 15:00
@zajkousko Dobre tššš.. Teraz sa tu predsa nezačneme dohadovať o tom, kto koľko hriechov spáchal..
17 
 fotka
zajkousko  25. 2. 2014 15:22
@bobi

som znepokojený, keď ma tu ľudia fanatizuju a robia zo mňa svätca...
veriť v Boha neznamená celý deň kľačať a modliť sa...
veriť v Boha znamena prijať jeho vieru a lásku...
to je cele kresťanské tajomstvo a toto ľudia nevedia pochopiť
18 
 fotka
bobi  25. 2. 2014 15:25
@zajkousko To, že z teba robia fanatika neznamená, že si myslia, že si svätý. A aj ma jej musím dať za pravdu, že tvoje komentáre ako od fanatika naozaj vyznievajú..
19 
 fotka
zajkousko  25. 2. 2014 15:31
@bobi

píše to zo srdca, bez príkrašlenia, bez cigánstva s láskou a túžbou, aby ste boli všetci spasení, preto sa modlím za všetkých vás nezbedníkov.... :-S
20 
 fotka
doyouhearme  25. 2. 2014 15:42
@zajkousko za cloveka hovoria skutky, nie slova
21 
 fotka
zajkousko  25. 2. 2014 16:10
@doyouhearme

ano pravdu máš...
ale spomeň si čo sa píše v Evanjeliu Jána:

Na počiatku bolo Slovo a to Slovo bolo u Boha a to Slovo bol Boh.

bez Slova by nebolo skutkov....
22 
 fotka
georg21  25. 2. 2014 16:30
@bobi nesúdim len vidím, že neuľahčuješ to tým čo si v blogu písal, vôbec to nie je ľahké.
Napíš svoj komentár