Táto úvaha o drogách má ambiciózny cieľ objasniť niektoré dôvody, ktoré môžu viesť k užívaniu drog. K jednotlivým myšlienkam autora sú priebežne pripojené aj komentáre ďalších osôb v snahe poskytnúť čo najširšiu paletu názorov na danú problematiku.


O tom že drogy sú zlé sa už veľa popísalo a nahovorilo. Napriek tomu mnohí ľudia a to aj tí, ktorí vidia negatívne dopady užívania drog na sebe a svojom okolí, sa stále pre ne racionálne rozhodujú. Starý slizký dedo je iba iné pomenovanie pre tento svet, ktorému vládne nepokoj a deti chaosu sa zmietajú v svojich pravidelných žabomyších vojnách. Nemôžeme sa tak uspokojiť len tak s niečím... musíme zobrať sto percent z toho, čo nám svet ponúka.
Pozn. Petra : Ja osobne si túto úvahu o drogách vysvetľujem tak, že jej nerozumiem.
Pozn. učiteľky matematiky : Ja som nikdy žiadne drogy nikdy neskúšala, no podľa mňa je tento príbeh skôr sústava rovníc s dvoma neznámymi - jednou neznámou je psychické zdravie, resp. choroba autora a druhou neznámou je úloha a rola nie príliš talentovaného Petra, ktorú zohráva v tomto paškvile.


Keď človek, závislý na tvrdých drogách, siaha po ďalšej dávke, je to ako kedy by sa s prerazenými nohami plazil k motorovej píle, len aby si do hlavy vpílil zubaté oceľové ostrie pripomínajúce krehkosť ľudského života. Nie všetko čo tu je napísané možno chápať doslovne, niektoré veci sa dajú pochopiť iba intuitívne, dušou alebo srdcom dobrého človeka.
Pozn. učiteľky matematiky : Zdá sa, že sa nám tu snaží autor tak trochu zahrať na city, podobne ako to na mňa skúšajú mnohí na skúške z matematiky. Pravdepodobne sa jedná o prejav matematickej úbohosti, v tomto konkrétnom prípade však bez priamej väzby na matematiku.
Pozn. Petra : No neviem stále čo si mám o tomto celom myslieť, pripomína mi to automobil alebo vibrátor, ale nedá sa to nikam strčiť ani sa v tom nedá previesť, lebo je to iba text. Také niečo ako osud alebo pravda.


Mnohí ľudia sú závislí. Skoncovať s drogami nie je vôbec ľahké, lebo väčšina ľudí veľmi jednoducho porušuje vlastné záväzky, ktoré si dala hoci deň predtým. Klamať sebe samému je najväčšia hlúposť, radšej klamať celému svetu ako sebe. Či už krutá pravda, alebo nie, či život krátky alebo dlhý, spravodlivý alebo nie, je dostatočne moje posolstvo upravené iba slovami Majstra.
Pozn. učiteľky matematiky : Zrejme tým myslel Pytagora, teda dovolím si krátku odbočku. Pytagorova veta je všetkým dobre známa. Málokto však vie, že Pytagoras sa zaujímal o trojuholník aj zo symbolických dôvodov. Tri vrcholy trojuholníka mali totiž pre neho symbolický význam, lebo tvrdil že podobne ako má trojuholník 3 vrcholy, tak aj v živote jednotlivca existujú tri vrcholy, o ktoré treba bojovať - sloboda, láska a úspech.
Pozn. Petra : Neviem, čo dodať, som moc sprostý, aby som si o tomto tu niečo myslel. Je to totálne mimo môj rozumový potenciál.


Pozn. psychológa : Zo psychologického hľadiska sa tu jedná o akúsi zložitú drogovú krátkodobú poruchu myslenia. Autor sa snaží písať úvahu o drogách, no nepíše v podstate o ničom a navyše sám komentuje svoj banálny príbeh irelevantnými poznámkami imaginárnych komentátorov, ako napríklad učiteľky matematiky, mentálne zaostalého Petra alebo mňa. Možno pozorovať, že hoci kde-tu sa zrodí náznak nejakej myšlienky, nie je nikdy dotiahnutá do konca a už je prerušená nejakou nezmyslenou formuláciou.
Autor sa týmto spôsobom pravdepodobne snaží naznačiť, že práve neschopnosť súvislého premýšľania nad nejakým bolestivým problémom je kľúčovou charakteristikou mnohých drogových stavov pomocou ktorých tak možno hľadať únik z neznesiteľného prostredia reality alebo nejakej zložitej životnej situácie, ktorá sa nedá vyriešiť inými dostupnými spôsobmi.

 Úvaha
Komentuj
 fotka
gothicpoethic  18. 6. 2008 15:47
stále sa o tom hovorí, každý to omieľa, jasné, že ľudia majú chuť zistiť, či to je naozaj také hrozné a škodlivé
 fotka
creativem  18. 6. 2008 15:59
podobnych clankov je tisice. normalny clovek s droagmi nikdy nezacne a tym, co to beru, im je jedno, ci sa o tom pise alebo nie. aj tak ich to nepresvedci, aby prestali.
 fotka
blackknight  18. 6. 2008 17:43
Konecne.



Z mojho pohladu dnes prvy kulturnejsi blog.



Ako celok to sice posobi dost chaoticky ( co zrejme bol autorov zamer ) a to mne moc nesmakovalo, ale sem tam sa tam blisne dobra myslienka a tie komentare dalsich osob su tiez fajn.



Ja davam clanku rovno tri ***
 fotka
takzvany  18. 6. 2008 21:23
vynikajúci posledný odsek !!!

celé mesiace som tu niečo tak kvalitné nevidel, blahoželám

a to už musí byť fakt popiči ked ja niečo chválim



a prečo ľudia berú drogy?

je to prosté: v ich živote ťažko už zažijú také príjemné pocity ako po droge

tak si vezmú

a znovu

a zas ..
 fotka
aislinnas  18. 6. 2008 22:21
dobry blog a to na zaver tomu dava take male rozlustenie a myslim si ze aj velmi kvalitne
 fotka
villnus  26. 6. 2008 11:11
je to vyborne umelecky spracovane podla mojho nazoru pociatocne komentare rusia zdelujucu myslienku, ale zaverecny odstvec sa o to opiera a na nom je polozene vysvetlenie, objasnenie a cela uvaha sa mi to tak vidi velmi dobre
 fotka
kajkovajko  11. 7. 2008 18:35
ja..tomu ..ehm nerozumiem..co si tym chcel povedat?ale aj tak..je na tom daco zaujimave hm
Napíš svoj komentár