Aj mňa ako mnohých zaujal protest Európy 2 proti návrhu zákonu aby v rádiách museli hrať aspoň 20% slovenských pesničiek. Avšak narozdiel od nich, nemyslím si že zákon je úplne nezmyselný.

Je jasné že pokiaľ niečo zákon prikáže, je väčšia chuť to porušovať. Ale myslím si že on iba odráža to čo chcú mnohí Slováci. Veď máme predsa také krásne piesne, a je škoda že ich v rádiách nepočujeme. Ja viem že pre rádiá je lepšie púšťať pesničky "na istotu". Tie ktoré sú úž populárne v Amerike takže je takmer isté že aj my ich budeme mať radi. Aj napriek tom že keby sme vedeli o čom spievajú, vypli by sme rádio hneď po úvodných tónoch.

Mnohí moderátori v rádiách sa ohradzujú tým, že predsa nebudú hrať 20 rokov staré pesničky ktoré interpretom už nič nedajú. Ale veď my predsa máme toľko súčasných kapiel s krásnymi pesničkami. Spomeniem napríklad The Paranoid, Rock Reunion, Jamestown, Zoči Voči a iné. že ste o niektorých nepočuli? Nečudujem sa Vám. Veď ako by ste sa o nich dozvedeli? Oni nechodia po uliciach a nerozdávajú letáky. Skupiny sa zviditeľňujú tým, že ich pesničky hrajú v rádiách. A m prichádzame o mnoho nových krásnych pesničiek a kapiel tým, že rádia dávajú prednosť radšej takej Miley Cyrus a iným pseudohviezdičkám. Som si istá že keby si moderátori poriadne prezreli na internete piesne rôznych slovenských kapiel, nemali by problém pustiť každú 5 pesničku slovenskú.

Je mi naozaj ľúto že predošlá generácia mala toľko krásnych pesničiek ktoré keď teraz počujú vybavia sa im spomienky na tábory a rôzne výlety a my môžme pri nich potichu sedieť a počúvať rádia kde zahrajú za deň možno 2 slovenské pesničky a cítia sa ako veľkí národovci. Podotýkam že 90% skupín ľudia poznajú vďaka tomu že hrali v rádiách ich pesničky aj keď boli neznáme a bol to risk.

Som rada ak ste to dočítali až sem a ospravedlňujem sa ak ste našli gramatické alebo iné chyby v tomto blogu, ale je môj prvý a som dosť rozčúlená

 Úvaha
Komentuj
 fotka
dotaz87  19. 4. 2015 15:05
Nie je na tom nič zložitého. Naši rodičia vyrastali prevažne na SK hudbe pretože za čias sovietskeho zväzu tu ťažko mohli púšťať niečo iné Teda bola to podobná reštrikcia ako teraz. Ale položme si otázku - naozaj boli všetky tie piesne, ktoré sa vtedy do rádia dostali tak kvalitné? Vtedy aj dnes je to najmä o kontaktoch a širokých lakťoch, ľudia ako Meky Žbirka či Karel Gott si asi tiež nespievali iba v kúpelňi keďže sa dostali až do tých rádií. Svet je bohužiaľ komerčne nastavený a ak chce niekto preraziť v rádiu (bez ohľadu na pôvod), musí tieto pravidlá rešpektovať a riadiť sa nimi. Ak sa mu protivia, bude sa bohužiaľ musieť zmieriť s tým, že v mainstream rádiách ho hrať nebudú. Teda pre zhrnutie - ak chce uspieť slovenská kapela v rádiách, stačí ak bude nasledovať komerčné trendy a bude mať dostatočne široké lakte, aby spoznala tých ľudí, ktorí ju do rádií dostanú, alebo touto cestou nepôjde a musí sa zmieriť s tým, že pôsobí len na alternatívnej scéne...
 fotka
bambinoo  21. 4. 2015 17:03
Tak potom je smutné že rádiá nevedia oceniť skutočnú hodnotu
 fotka
antifunebracka  10. 8. 2017 16:18
Podľa mňa je zas MC lepšia než hocičo z tých vymenovaných slovenských. A vôbec - kto dnes ešte počúva rádio?
Napíš svoj komentár