Tento článok je štylizovaný na to, aby ste si z neho mohli vybrať niečo, ak nič tak nič. Je to všetko len ukážkou toho do akých výšin ide úplné oslobodenie človeka a ktoré podstupujú. Na naše pomery sa to môže zdať kruté,pretože naša civilizácia je predovšetkým na tomto založená, ale je dôležité si vybrať aspoň niektoré z týchto bodov v prípade, že sa chcete stať viac slobodnými. Každá duša má iný cieľ, toto je len ukážkou pre niektorých ako ďaleko sa dá dostať a sú to vysoké výšiny a povedal by som, že až vrchol. Každá karma duše sa dá zmeniť a dá sa nastúpiť na túto cestu, ale mnohé duše si nevyberú vzostup, hoci môžu prelomiť svoj osud, ale pripomínam, že sú to veľmi mocné duše. Pre niektoré duše táto cesta nikdy nebude, pre iné môže byť v tomto živote alebo v budúcom. Pripomínam ešte, že táto doba nazývaná “Vek temna” je najlepšia, čo sa týka krátkeho času, ale náročná v tejto dobe na praktikovanie kvôli názorom a podobne.

“Sme len otrokmi vlastnej mysle, ktorá nás neustále spútava svojimi myšlienkami a túžbami.”

Je z nás niekto slobodný? Nie. Sú to len obrovskí majstri a guruovia, ktorí sa dokázali oslobodiť od tohto biedneho života plného utrpenia a na druhej strane otrockého potešenia. Žijeme v dualite, všetko má svoj protiklad, práve je dôležité sa nad týmto preniesť, ale je to až veľmi ďaleká cesta, kam sa treba dostať po krokoch.

Keď si uvedomíme, že nie sme slobodní a že “Ja” definujeme chybne ako naše telo, zistíme, že sme dlho žili v ilúzii, ktorá je súčasťou bežného človeka. Jedna väzba z mnohých sa prethne, ak pochopíme, že “Ja” je duša a telo je len akoby auto, ktoré je potrebné, aby niekto riadil a ten “šofér” je práve duša. Duša je nesmrteľná a večná. “Nemožno ju zničiť, nemožno ju poškodiť ohňom a ani vodou”. Podobnými slovami sa to spomínalo v Indickom diele “Bhagavad gita”, kde to vyslovil Indický boh Krišna.

Je dôležité si uvedomiť, že toto naše telo je len dočasné, ale duša zostáva naveky. Preto by sme nemali toľko dbať o svoj vonkajšok, je to len telo, ktoré dokáže poškodiť i niečo malé, je to len kryt vnútorných orgánov a treba oň dbať minimálne. Koľko ľudí stratí časť vlastného života len tým, že sa snaží neviem ako skvelo vyzerať a podobne. Treba sa cítiť dobre, ale to môžeme pochopiť až ak sa oslobodíme od nášho vlastného tela a zistíme, že sme skvelí takí akými sme. Treba pochopiť, že ak si človek potrebuje dopriať niečo super, čo sa týka napríklad jedenia, prečo sa snažíme sa sýtiť zbytočne doplna až tak, že sa mnohí nedokážu pohnúť alebo dopriať si sladkosti, ktorých primárnym cieľom je túžba, ktorá vyšla z mysle. Žiadna extra strava nám nič nedá, je to len ďalšia strata času a predĺženie času stráveného v ilúzii, ktorou je túžba a podobne.

Ľudia žijú rôzne a prečo sa ďalej venovať veciam, ktoré sú zbytočné? Dlhé pozeranie televízie, zložité jedlá, zbytočná starostlivosť o telo a vzhľad, počúvanie hudby, ktorá je len zmyslovým potešením, hranie počítačových hier, ktoré človeka držia v ilúzii a vôbec rozprávanie sa o zbytočných veciach, ktoré sú svetské ako čo sa dialo a diskutovanie problémov, či už vlastných alebo cudzích, nakupovanie zbytočností a podobne. Človeku vystačí také malé množstvo jedla, koľko vecí sa dá vyškrtnúť z nášho života, pretože sú zbytočné. Čo taký sladký nápoj v lete alebo zmrzlina a podobné, je to všetko len zmyslové potešenie, ktoré nie je skutočné.

Je to len o tom, že žijeme v niečom, čo si sami vytvoríme. To, čo pozorujeme je len to, čo si sami vytvárame. Každý z nás má nejakú svoju realitu nazvanú “vlastný život”, ktorej sa bezvýhradne drží a nevie sa od nej odpútať. To, aby človek sa mohol oslobodiť od všetkých pút, je potrebné si tieto veci uvedomiť, aby sme boli schopní im čeliť. Napríklad aj myseľ, je to ako dieťa, je to ako kobylka, ktorá neustále skáče z jednej veci na druhú. Rozmýšľate o jednej veci a zrazu ani neviete, ste úplne inde. To, že človek pozerá televíziu, počúva hudbu, venuje sa priateľom a podobne, to všetko je len ilúzia, je to len túžba mysle, je to myseľ, ktorá túži byť neustále na niečo prilepená. Uvedomíte si, že ak máte čakať na nejaké vybavenie napríklad pasu, asi sa budete nudiť, ale keby ste si so sebou vzali mp3 prehrávač alebo mobil, asi by ste sa nenudili. To je práve to, myseľ sa nikdy neunaví a jedine sa vypne počas hlbokého spánku, ktorá je jednou z fáz počas spania, myseľ dokonca ani nestarne, ale vy áno, ona vám nechá starnúť všetky vaše telá, pričom na to nedbá, sama je egoistická a treba ju vycvičiť.Myseľ dokážeme vycvičiť pomocou meditácie. Ak sa budeme sústrediť na Boha, Univerzium alebo ako to nazývate. Jednoducho sústrediť sa na najvyššie dobro. A netýka sa to vôbec náboženstiev.

Dokonca aj sexuálna túžba je ilúzia. Vzniká v mysli a je veľmi nebezpečná. Ak sa jej človek poddá, dobrovoľne súhlasí s tým, že za kúsok zmyslového potešenia sa vzdá svojej mladosti a súhlasí so smrťou. Pripúšťam, že sexuálna energia môže byť využitá a to je pre zrodenie nového človeka, v iných prípadoch je stále predmetom zmyslového potešenia. A pod zrieknutím sexu si rozhodne nepredstavujte len tak začať celibát. Vyžaduje si to rôzne cvičenia a to dôležité je z nich predstať považovať ľudí za sexuálny objekt, to je celkom hlavná vec. To je aj podobne s každou túžbou, či už po majetku alebo po priateľoch a podobne. Ak človek bude ignorovať tieto fakty, zostane naďalej so zatvorenými očami, bude aj naďalej trpieť a môže len očakávať smrť. Či sa človek venuje zbytočnostiam, ktoré mu neprinesú postup v duchovnom živote alebo bude len tak celé dni sedieť a nič nerobiť, je to to isté. Môžete byť tvorcom napríklad Európskej únie, ktorý už nie je medzi živými a to práve to, že väčšinu času obetoval zbytočnosti a zomrel, môže teda očakávať ďalšiu reinkarnáciu, ak to nebol jeho posledný život. Treba pochopiť, že je zbytočné tráviť čas nad niečím, čo nám neprinesie pokrok v duchovnom živote a prinesie nám to len ďalšie utrpenie a občas na oplátku nejaké to dobré, ale to nie je cieľom. Dokážeme sa ubrániť tomu, aby sme sa znovu narodili, ktoré hlásal Budha a ukázal nám, čo môžeme dokázať.

 Je to možné?
Komentuj
 fotka
kosh  28. 6. 2014 07:47
Ty vobec nevies co pises.. Skoda, ze o tom nevies.
 fotka
attis  28. 6. 2014 07:55
@kosh
je to o mysli všeobecne,viem veľmi dobre o čom je ten text.
 fotka
verdamt  28. 6. 2014 11:02
No jo, myseľ je zákerný tvor, aj keď v podstate nejestvuje. Ale čím viac proti nej človek bojuje, tým je silnejšia. Pekný článok.
Napíš svoj komentár