,, Ja nechcem Vianoce! Nechcem, aby prisli! Jednoducho chcem, aby sa tento rok vyskrtli z kalendara, nechcem ich! NECHCEM! "

,,Ale prosim ta, nehovor tak,to nesmies, prestan! "

Rozrusena prichodom Vianoc znova v sebe opakovala tuto istu myslienku uz niekolko tyzdnov.

Ved ma tolko problemov, tolkeho co ju brzdi vdychovat atmosferu lasky a stastia, narodenia Jeziska a vsetkych okolo seba tesit radostou z rozbalovanie darcekov pod stromcekom.

Nepise sama o sebe. Len to pocula. Kopiruje niekoho myslienky. Niekoho koho dobre pozna a viem o nom viac ako ono vie o sebe.

Ale preco sa nedozvedela nieco z jej ust, preco to tajila pred nou? Je ina? Ved aj ona ju ma rada, ako vlastnu sestru, sice niekedy podpichuje so znamymi vetami, ktore tak oblubuje, ale ma ju velmi rada.

Nechape ju? Alebo ju chape az prilis dobre? Ved nie je jedina. Je tu aj ina s prizvukom v hlase a s chalanom, s ktorym su spolu denno-denne a predsa tak malo na vyjadrovanie svojich citov. Len po skole sedia pri seba a tvaria sa milo. Rozpravaju o dejinach, ako o najvacsej potrebe ludstva a bavi ich to, pozeraju sa do oci a nimi vyjadruju tu lasku a to, ze kazdy chce byt s kazdym vzdy a vsade, nielen na Vianoce...

S prichodom Vianoc neciti nic pozitivne, nic co v nej prebududza tu naladu kupovat darceky den pred Vianocami.

Nevie sa teraz tesit a pritom ma na to dovody. Ma niekoho koho lubi, s ktorym sa rozziara jej ocka, chyti ju pocit skusania niecoho noveho a objavovania stale novych veci.

Su velmi nenapadni. Basnik by to vyjadril ako vevericka na strome, na strome plneho ihlicia. Sedi uplne vysoko a nemozno ju vidiet.
Tak ako nevidiet lasku medzi nimi. A predsa o nej vieme.

Mylim sa? Nech odpovie ten, o kom to je, o kom prave ona pise.
Ved to su jej najmilsi.

Ale ta ina miluje Vianoce, miluje svojho priatela, s ktorym su spolu tolko mesiacov, kolko mozete na dvoch rukach zratat.

Opak tej druhej? Kdeze. Ani naznak. Skor sa v nej vidi. Vidi tam malu dusicku tuziacu po nehe, po nom....



Nech Vianoce nevzbuduzuju pocit hrozy, neistoty a niecoho co je tu len kvoli rozdavaniu darcekov, kvoli reklamach, ktore chodia od septembra.

Ano upada pocit Vianoce, ale ona s nimi upadat nemoze. Nezije len pre ne, ale zije pre neho. Pise o nom a pritom neviete, ze pise.

 Blog
Komentuj
 fotka
anavi  5. 12. 2007 23:02
pekne moja...teda ak som spravne pochopila..nie si ina..nikomu to nepovedala..ale cudujes sa?ja nie..neviem preco nechce vianoce ale asi ma na to nejaky vazny dovod..na to musi byt vazny dovod.A j ked sa vsetci dusuju ze vianoce nemaju byt o darcekoch a o veciach tomu podobnych,vzdy to tak bude..ludia ti povedia nic mi nedavaj ale napokon ked im nic nedas vidis ze to necakali.. a mici nic mi nedavaj (no len to skus!!
 fotka
popa  6. 12. 2007 19:57
ja ten clanok nechapem...mucinko..vysvetlis???
 fotka
andri.handri  7. 12. 2007 13:03
Skus precitat este raz a mozno na to prides i ty sama
 fotka
chai  8. 12. 2007 20:40
a co my ostatni co tomu tiez nechapeme..??



like the squirell in the trees

we cannot understand these!

what should squirell in the needles means?

what should be under that to see?
 fotka
kvietok6  17. 12. 2007 14:02
ehmn....ani ja nechapem ... citala som to 2-krat ...
 fotka
kvietok6  17. 12. 2007 14:02
ale je to peknee ...
 fotka
andri.handri  17. 12. 2007 15:20
Fajn, pre tych, ktori sa snazia pochopit je to o dvoch ludoch, myslim ze uz aj mozem napisat jozinkohh a popa ako som nechapala ich vztahu, ako to tajili a sem- tam je tam zakonponovana aj peta s lukasom
Napíš svoj komentár