Rusi.

Vyvolava to vo mne pocit strasneho komunizmu za cias mojej mamy.
Vzdy si predstavim ruskych muzikov ( za ktorych, mimochodom pre nevzdelanych, bojoval Tolstoj) odetych v komunistickych strasne starych haboch, na hlave im visi prilba, ktoru si predstavujem asi taku, aku maju v cintorine v dedine mojej starkej. Prestrelenu. Nejaky ubohy vojak tam lezi. Ale myslim, ze nie je rus- (zistim). PanBoh mu daj vecne odpocinutie.

Nepochopim co na tych muzikoch ten Tolstoj videl. Fajn, sam bol Rus,ale predsa..
Dolstejovkij, tiez pripad nepochopeneho. Idiot,jeho uzasne dlhe nudne dielo, hovori o vsetkom. Sice vobec nepochopim, preco prave idiot, ked tam ide len o cloviecika, ktory mal vnutornu krasnu, ale ti druhi tomu nepochopili. To by sa mali potom oni nazyvat idiotmi.

No vlastne, ani sa to velmi nezmenilo pocas tych rokoch, a ludia stale tomu nepochopenemu hovoria idiotizmus.

Ale ti Rusi boli strasne cudni. Skoro vsetci studovali pravo, ale ani jeden to nedokoncil. Jeden zacal pracovat v publicistike, druhi skoncil na filozofickej fakulte a dalsi odisiel do vaznenie na Sibiri. Uvazovala som, ze aj napriek tomu, ze tam bol sa jeho uvahy o zivote velmi nezmenili, len prestal dufat v lepsiu spolocnost. Celkom mile uvazovanie, aj ked o tej lepsej spolocnosti velmi pochybujem. Za to, ze on bol na tom Sibiri, by sa spolocnost nemohla dostat na vyssiu uroven?
Ach, keby tak dnes zil, co by povedal? Tie ich psychologicky ladene romany! Kebyze zijem v ich dobe urcite sa nezivim pisanim. Ved spisovatelia mali dost tazky zivot.

.. A tie ich slavne zivotne kreda.

No nielen rusi vo mne vyvolali zly pocit krivdy i ostatnych americkych spisovatelov tohto obdobia nepovazujem za svoju elitu v literarnej tvorbe.
Sice slovenskych realistickych spisovatelov sme este nepreberali jedine na mna zaposobil Charles Dickins.
Velmi mily ujo, ktory mal velmi tazky zivot...

Ale tento blog mal byt o rusoch a aky negativny nazor na nich mam.
Ich jazyku vazne nepochopim. Mozno preto nechapem ani ich tvorbe.

Neviem kto cital Annu Kareninovu od Tolstoja, ale myslim, ze to je jedine dielo, ku ktoremu citim nieco viac ako nenavist. Je to o laske, o sebavedomej zene. Sice skoncila pod vlakom na kolajniciach, ale je uzasne co vsetko vedela opustit kvoli jednej laske.

Tak zajtra z tohto vsetkeho a este omnoho viac pisem test.
V hlave mi lietaju myslienky, kde sa stretavaju Dickins, Zola, sestry Bronteove a spolocne si podavaju ruky...

Kebyze tak vstali z mrtvych a zajtra vsetci okolo mna sadli...

 Blog
Komentuj
 fotka
anavi  26. 11. 2007 20:35
micia nestaci ti ze budem pri tebe sediet ja??
 fotka
popa  1. 12. 2007 12:14
mno myslim ze si to vystihla dost jednoznacne.. ...a pri mne nesedel nikto.. .. ...a tak to aj dopadne.. ..pekne
 fotka
chai  5. 12. 2007 16:20
no niektori maju rustinu radi a su nachylny na nedokoncenie studia prav no nastastie nemusia pisat testy z literatury a je publicistika i p.em w.it.n.? to len mimohodom....

teda rusi nie su strasni to skor ti ktori nas to nutia/nutili ucit sa a i tak z toho nikto nikdy nic nemal--teda okrem bolesti hlavy a 5tiek v klasaku
 fotka
chai  5. 12. 2007 16:21
ps nachylny je zamerne
Napíš svoj komentár