Milí čitatelia, som rada, že ste sa opäť rozhodli nazrieť do môjho magazínu Nezbežnosti. Keďže v minulom vydaní som zahájila súťaž na základe predostretého príbehu, je načase, aby sa nedokončené dokončilo. A ako som sľúbila, priložím aj vlastné zhodnotenie situácie. Samozrejme ďakujem všetkým zúčastneným za zaslané tipy.

Ako si iste pamätáte (a keby náhodou nie, pripomeniem vám), vašou úlohou bolo uhádnuť, čo sa udeje na zľadovatenom chodníku, po ktorom sa ponáhľa pán N a vy sa istým krokom pohybujete za ním. V takej situácii by sa samozrejme mohlo prihodiť hocičo. Dokonca aj kombinácie možností, ktoré som ponúkla. Avšak správna odpoveď bola iba jedna.

A správna odpoveď je:
b) pán N si ešte stále neuvedomuje svoje konanie, takže pokračuje v ceste, akoby sa nič nestalo.

Teraz sa možno pýtate, prečo. To isté som sa pýtala aj ja, veď ja byť na jeho mieste...ale každý sme iný. Možno jednoducho nepovažoval za dôležité presunúť sa na kraj chodníka, možno bol príliš zamyslený, lebo sa ponáhľal, možno z iných dôvodov, ktoré nepoznáme. Isté je len to, že vy stále ostávate v bezpečnej zóne a bez najmenšej ujmy dorazíte do cieľa.

To sa však nedá povedať o pánovi N. V dôsledku jeho zlého odhadu, ak to tak môžem nazvať, a nezmeneného rytmu chôdze sa bohužiaľ hviezdy nad ním nezľutovali. V jednom okamihu ho úplne zvrtlo, vyhodilo nohy do vzduchu a pravotočivým smerom pleskol na zem. Zvalil sa nabok, potom na chrbát – teda na batoh. Síce sa v sekunde, kedy ho nadnieslo snažil zachovať si balans, no nepodarilo sa. Jediným následkom tohto chabého pokusu bolo, že jeho nohy sa zatrepali o seba ako krídelká, čo vyzeralo dosť komicky. Keď sa na to pozrieme v celku, nič smiešne na tom ale nebolo. Aj on si to zrejme pomyslel, čomu nasvedčoval jeho zmätený výraz, keď sa obzrel za seba.

Zasmiali by ste sa? Pomohli by ste mu vstať? Alebo by ste neurobili nič? No ako kto.

Teenagerské dámy zozadu dali dostatočne hlasno najavo svoju aktuálnu náladu. Jedným slovom superrehot. Či ich rozosmial tento pád alebo to bol jednoducho iba ich nejaký denný zážitok, neviem. Ale nevedel to ani pán N. Výsledkom je iba to, že po páde prišiel smiech a každý si to mohol vysvetliť ako chcel. A pán N sa možno práve preto trochu zahanbil. No potom vstal, oprášil sa a šiel ďalej. A tu sa príbeh končí.

Dôvody pádu
Aké sú teda dôvody pádu? Na to môžeme, myslím, že jednoznačne odpovedať – kombinácia zľadovateného chodníka s rýchlou chôdzou (možno mal aj zlú obuv, veď sa len pozrite, koľkí chodili po snehu v teniskách). Ale prečo sa nepresunul do bezpečnej zóny? To som už naznačila vyššie, ale chcem sa pri tom zastaviť. Veď sa len nad tým zamyslite.

Je známe, že:
• učíme sa z chýb – teda mali by sme sa
/ak nie z vlastných – prípad pána N, tak z chýb druhých – to by mal byť váš prípad/,

• s vekom nadobúdame skúsenosti
/zjavne na toto vtedy pán N zabudol alebo tomu nevenoval dostatok pozornosti...či sa s takým niečím ešte nestretol? /,

• niekedy sa priveľmi spoliehame na šťastie
/k tomu komentár netreba, nehovorte, že to tak nie je/,

• hovoríme si, že nám sa to nestane
/ale ak si to povie každý, komu potom? /,

• stále platí zákon schválnosti a všetky možné Murphyho zákony ,

• už ako malé deti sme počúvali od rodičov, že na ľade sa šmýka
(to je pre túto konkrétnu situáciu)...

Tak načo riskovať? ? ? Pán N – ako som ho nazvala ja – (N znamená nepoučiteľný) zlyhal, ale ešte dopadol celkom dobre. Mohol si napríklad zlomiť nohu. No vy si z neho vezmite ponaučenie. Aké?

Ponaučenie
Ak ste na to ešte neprišli, znovu si vyššie prečítajte Je známe, že. Pevne verím, že vaše ďalšie činy a rozhodnutia budú čo najlepšie. Vzdelávajte sa, učte sa z chýb druhých a spoliehajte sa predovšetkým na seba, svoje schopnosti a zbytočne neriskujte a nepokúšajte osud. (Pán N sa síce spoľahol na seba, ale očividne nie na tie správne schopnosti, lebo nemá dostatočne rýchle reflexy, nevie lietať, atď.)

Poďakovanie
Ďakujem ponáhľajúcemu sa pánovi N za jeho konanie na zľadovatenom chodníku, ktoré nám poslúžilo ako názorný príklad, a taktiež všetkým čitateľom. Dúfam, že tento článok bol aspoň trošku prospešný.

Výhercovia
Mená výhercov zverejnené nebudú, hádam mi to odpustíte, oni však vedia, ktorí to sú...

Dočítania,
alison

Pozn.: príbeh je založený na skutočnej udalosti, avšak podobnosť s účastníkmi je čisto náhodná a nepravdepodobná

 Blog
Komentuj
Napíš svoj komentár