ahojte potrebujem s niečím pomôcť..rsp. moja sestra má za úlohu nápísať niečo o rozprávke.. vytvoril som toto...budem rád ak si to niekto prečíta a zhodnotí..za každý názor či pripomienku vopred ďakujem. pekný zvyšok večera Dano


Keď sa povie slovo rozprávka ako prvé sa mi vybaví obraz udatného rytiera ktorý bojuje s drakom a obetuje aj svoj život len aby zachránil princeznú.No v slove rozprávka sa skrýva oveľa viac.Rozprávka je symbol určitej nevšednosti je to niečo iné ako realita ,fungujú tam iné zákonitosti a princípy ako v reálnom živote.Človek či už mladý alebo starý ma niekedy potrebu sa odpútať od reality a prežívať neskutočné zažitky a dobrodružstvá aké mu ponúka len "skutočný" rozprávkový svet.

Na pochopenie tohoto sveta je potrebná nemalá dávka fantázie ktorou sú obdarené najmä deti.Tie vedia s veľkou ľahkosťou a takpovediac až naivitou doslova hltať príbeh.Preto sú tým pádom aj svojim spôsobom určitou formou ovplyvnenia schopné, čo je v novodobých rozprávkach podľa môjho názoru niekedy zneužívané.Veď kto by nechcel
mať svojho hrdinu stále pri sebe v podobe plyšového či plastového panáka.

No vráťme sa skôr ku klasickému ponímaniu slova rozprávka.
Klasická rozprávka je vymyslený príbeh a má väčšinou dobrý
koniec.Teda dobro víťazí nad zlom.Vystupujú v nej kladné a záporné
postavy,nadprirodzené sily pomáhajúce jednej či druhej strane a rôzne iné bytosti ako napríklad škriatkovia, víly a podobne.

Jedným z hlavných znakov rozprávky je podľa mňa to,že každý sa v
nejakej postave vie zosobniť.Dievčatá si seba samé vedia predstaviť ako krásne zaľúbené princezné, chlapci sa zas vidia ako udatní bojovníci bojujúci proti monstróznym drakom a v neposlednej rade o priazeň a srdce krásnej princeznej.

Hlavný hrdina vyplíva sám z deja a má svojho pomocníka,ktorý je
skoro stále nešikovný alebo nemotorný a privádza do deja osobité čaro.
Naopak jeho protivníkom je zlý vládca, ktorý chce silou-mocou presadiť svoje často v reálnom ponímaní zvrátené myšlienky.Za jeho "farby" bojujú proti dobru rôzne príšery , obri a podobne.Majú za úlohu znemožniť dostať sa k ich vládcovi alebo strážia preveľký poklad.

Ked zoberieme do úvahy rôzne moderné rozprávky tak sa z nich
postupne vytráca určité čaro,určitá pointa ich prvotného zmyslu.Rozprávka má rozvíjať v čítaťeľovi fantáziu a vieru v dobro.Má prinášať ducha rodiny a priaťeľstva ako symbol sily.Inak povedané rozprávka vraví svojmu divákovi "ak budeš čestný a spravodlivý tak sa nakoniec všetko na dobré obráti.No povedzme si pravdu.Aj keď sa týmto mnohí z nás budú riadiť celý život v globále v reálnom živote je to o trochu zložitejšie.

Teda rozprávka ako taká má vychovávať , usmerňovať a napomáhať
vo vývine osobnosti čítateľa.Je to podľa môjho názoru veľká zodpovednosť tvoriť nový príbeh.A nieje ani ľahké prísť na trh s niečim novým.Preto sa častokrát stretávame s prepracovaním pôvodného diela a jeho novým vydaním či už v knižnej alebo filmovej verzii.

Na svete existujú milióny krásnych príbehov ktoré potešili dvakrát
toľko malých i veľkých divákov.Ľudia by sa mali tak ako v rozprávkach snažiť prekonávať zlo a pomáhať jeden druhému.Ak by to tak bolo, bol by to potom skutočný rozprávkový život.

 Blog
Komentuj
 fotka
katka145  2. 12. 2007 21:43
uvode Kedze mas sestru ktora to mala pisat ci jak som to pohopila myslim ze jej by sa vybavila princeznaaa nie?
 fotka
7.up  2. 12. 2007 21:51
tiež pravda.. ďakujem..
Napíš svoj komentár