Mno, do skoly prave robim jeden projekt, v ktorom by som sa chcel zmienit o magii a vseobecne nacrtnut podstatu niektorych symbolov- a tot moja otazka. Skuste sa ku tejto teme vyjadrit. Ci na nu verite, ci ju praktizujete, ci si myslite ze by vam mohla pomoct (nejako- alebo vam pomohla), ale hlavne, co si pod tymto pojmom predstavujete...
Vopred vdaka vsetkym ludkom co si daju tu namahu na zodpovedanie tejto malej ankety

 Test
Komentuj
 fotka
mei  29. 9. 2006 23:36
magia? heh .. zbytocna otazka..
 fotka
moonfall  30. 9. 2006 10:54
myslim si ze magia je jednou z veci ktore clovek nikdy neodhali.....ale bolo by super vedetie takych par kuzielok na zlepsenie zivota
 fotka
paradoxx  30. 9. 2006 11:12
myslim ze moj nazor uz poznas...uz sme sa o tom bavili...ja mam nastudovane o ludskom mozgu veeela..a mozem s istotou povedat ze magia existuje...magia ano ale cary nie..a medzi tym je veeeelky rozdiel..magia su totiz mozgove elektricke impulzy vysielane myslienkov k cielu...tento vyboj energie ak je dostatocne silny dokaze ovplivnit ciel ci uz v zlom alebo dobrom...takze ziadne cary ani zaklinadla ani magicke predmety..iba ludske myslienky dokazu ovplivnovat svet okolo..peco by inak na omsiach hovorili:zhresil som MYSLIENKAMI,slovami,skutkami a zanedbavanim dobreho???pretoze mysleinky v spojeni s emociami dokazu byt vysielane ako takzvana magia a mozu tym padom poskodit...kvoli tomu si spytuju krestania svedomie aj z myslienok....to nie je len tak..to ma svoje opodstatnenie..
 fotka
melcoire  1. 10. 2006 11:49
TOTO NIEJE VYPLOD MOJEJ MYSLE ALE JE TO VELMI POUCNE A ZAUJIMAVE. VZHLADOM K NEPORUSENIU AUTORSKYCH PRAV UVADZAM ZDROJ!

» sirael.webpark.sk/teoria1.html...



Mágia, definícia a história.



Najprv by sme si mali ujasniť, čo je to vlastne mágia. Mágiu využívajú vo svojich rituáloch a praxi mnohý: mágovia pridŕžajúci sa odkazu hermetikov a kabalistov, jogíni, čarodejníci vyznávajúci odkaz wiccy, druidi pridŕžajúci sa keltských tradícií, ale i satanisti či upírske kulty. Pozostatky mágie nájdeme i v obradoch katolíckej cirkvi. Nech už mágiu využíva ktokoľvek a akokoľvek je stále iba jedna. Môžeme ju využiť na prospešné čí škodlivé ciele a nezáleží pri tom ani k akej viere sa prikláňame. Názory na to, čo už je a čo ešte nieje mágiou sa rôznia a dá sa to skutočne len ťažko definovať. Záleží od nás kde si položíme hranice. Môže ňou byť i jednoduchá modlitba, autosugescia či koncentrácia. Niektorý za skutočnú mágiu považujú až pôsobenie na hmotnú úroveň. Môžem tu teraz iba stanoviť princíp, ktorým mágia funguje. Mág (čarodej, druid...) pôsobí svojou vôľou, ktorú spojí s vierou a ovplyvňuje buďto: mentálnu úroveň, astrálnu, alebo hmotnú. Toto sa však nedeje priamo, ale sprostredkovaním. Mág pôsobí zhora nadol. Mentálne ovplyvňuje astrál a ten následne ovplyvňuje hmotu.



Praveká mágia (z Perzského môcť, moc, veľkosť) sa vyvíjala od uctievania energie človeka k viere v to že všetko vo vesmíre má dušu. Potom sa rozvíjala v Egypte, Perzii, Babilónii, Indii a Číne. Mágovia tejto doby sa zaoberali veštením, liečením a evokáciami. Do vývoja významne zasiahli aj grécky filozofovia a spojili tak mágiu s racionálnym prístupom. V odľahlých končinách jej prírodné národy dali podobu šamanizmu. V Európe ju rozvíjali keltský druidi . Po nich na našom území žreci, vedomci a iný. Po príchode kresťanstva na naše územie sa mágia a jej prevádzkovatelia čarodejnice a čarodejníci (zo slova čáry = čiary, ktoré sa kreslili do popola alebo piesku) dostávajú do opozície. V konkurenčnom boji novej viery so starou, je táto označená za zlú. Starý bohovia za diabla (diabol vznikol zrejme z podoby rohatého boha, ktorého dnes vyznáva wicca spolu s bohyňou matkou) a čarodejníci za jeho vyznavačov (nazývaných bosorky, černokňažníci, strigy...). Potlačovala sa stará viera a jej hlavný udržiavatelia čarodejníci a čarodejnice. V tom čase ale cirkev prevzala aj mnohé pohanské praktiky a svoje sviatky dosadzovala namiesto pôvodných.



Katolícka cirkev dala vzniknúť inkvizícii, ktorá prenasledovala čarodejníkov. V 13. až 18. storočí, bolo mnoho nevinných ľudí umučených vo vykonštruovaných procesoch. Z inkvizície sa stala výnosná mašinéria na obohacovanie sa a odstraňovanie nepohodlných ľudí. Inkvizícia bola výsledkom úpadku zapríčineného chudobou. Bol to úpadok duchovný i morálny. Po tomto čase sa mágia postupne pretransformovala z vidieckej na mágiu tajných lóži, ktoré chránili svojich stúpencov pred všeobecným útlakom.



S nástupom priemyselnej revolúcie sa začala mágia stále viac stotožňovať so šarlatánstvom. Rozvíjalo sa logické myslenie a vedy, mágia sa považovala len za prežitok nelogického myslenia. Záujem ľudí sa zúžil len na veci viditeľné a hmatateľné. Rozšírilo sa materiálne myslenie. V súčasnosti znovu vzrastá záujem o mágiu a duchovno ako protipól konzumnej spoločnosti. Oprašujú sa staré znalosti, obnovujú kulty. O ezoterike, hermetizme a astrológii je v súčasnej dobe dostatok materiálov aj keď niekedy nižšej kvality. Často sa však mágia berie ako zábava na skrátenie času, stala sa módnou. Mágia sa stáva aj vhodným biznisom, či už na predaj literatúry alebo rôznych kurzov. Ľudia chcú rýchlo získať nadprirodzené schopnosti a sú schopný za to obetovať veľké obnosy peňazí, ale nie čas. Našťastie v tejto uponáhľanej a konzumnej spoločnosti sa stále nájdu aj ľudia so skutočným záujmom o mágiu a vlastný duchovný rozvoj a práve týmto hľadajúcim sú venované tieto stránky.



Sirael
 fotka
lyra  2. 10. 2006 15:01
a kam to chodis do skoly????
 fotka
tommy0234  2. 1. 2007 00:15
Slovko MAGIA mi momentalne zavana komercnostou a sektarinou.
 fotka
marttina  9. 4. 2008 21:56
pre mna slovo magia znamena nieco ako viera su veci ktore nedokazeme vysvetlit.. magia sa moze diat a aj sa deje podla mna pod tymto slovom si predstavujem zazraky (ktore nemusia byt cisto neuveritelneho charakteru ale aj take obycnajne mensie naprikald v prirode) a veci ktore si my ako ludia vysvetlit nevieme... verim v magiu a carovanie a takisto aj v jej vyzname pre nas ako ludstvo moj drahy byvaly sa touto tematikou v trocha inom rozmere zaoberal akou je napr. sila prirody, hviezdy, moc vedomia... podla mna aj toto vsteko mozeme zahrnut do temy magia. nejak extremne nestudujem nic o tejto teme to len moj skromny laicky nazor.
Napíš svoj komentár