Napodobovanie obľúbených športovcov a herných postáv sme milovali
Prelomový ročník 98 znamenal pre EA Sports obrovský úspech. Do popredia sa začali stavať aj stratégie.
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
FIFA 98
Ronaldo, Messi, Xavi, Rooney ? Omyl! Inzaghi, Seaman, Overmars a Zidane !

Pre generáciu (športovo ladených) detí narodených v prvej polovici 90. rokov sú hore uvedené mená určite dobre známe. Vtedy sme vrcholových futbalistov vnímali detskými očami a boli pre nás vzormi, na ktoré sme nenechali dopustiť. EA SPORTS na tomto fakte, ktorý pohýnal mládežou, založil sériu športových hier, ktoré sa úspešne kupujú (sťahujú) dodnes.
FIFA 98 sa u nás stala známou aj vďaka úvodnej piesni soundtracku od Blur - Song 2, ktorú väčšina Slovákov spoznala len vďaka tomu. Raritou hry, ktorá sa už nezopakovala, bola možnosť odohrania zápasu v hale. Hra obsahovala aj oficiálny mód Majstrovstiev Sveta 98, ktorý spravil hru ešte viac autentickou.
Ku hraniu FIFA 98 stačila jedna klávesnica, ovládanie nebolo vôbec zložité. V porovnaní s dnešnými vymoženosťami si už ťažko užijete tento futbalový simulátor naplno, ak nie ste vlastníkmi hernej konzoly, alebo špeciálneho herného ovládača. Hold, jednoduchosť sa vytráca.
V tej dobe šlo v prípade FIFA o bezkonkurenčnú hru na trhu, čo už dnes neplatí. Do popredia sa dostáva japonský PES (Pro Evolution Soccer), ktorý nemá také množstvo licencií na mená hráčov, klubov, dresy a súťaže, čo však ľahko menia stiahnutelné patche.
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
NHL 98
O legendárnosti ročníka 98 aj v hokejovom simulátore niet pochýb. Túto skutočnosť podtrháva fakt, že na základe tohto vydania sa pred pár rokmi rozhodli nadšenci z celého sveta dať dokopy projekt Flyermania.
Prevratná grafika 90. rokov ?Stránka už dnes nefunguje, ale kým bola dostupná, patch NHL 1996-1997, ktorý bol kompatibilný na pamätnú NHL 2004, sa sťahoval vo veľkom. Práve sezóna 96-97 bola ročníkom, na ktorom sa 98ka zakladala. Po ľade sa preháňal Pálffy, ešte s dlhými vlasmi v drese Islanders, a ani z Paľa Demitru ešte nebola hviezda.
Hra dodnes fascinuje skvele vyzerajúcim a temne ladeným menu, ktorému dodáva epický šmrnc perfektný soundtrack od Jeffa van Dycka, ktorý je na jeho oficiálnej stránke voľne k stiahnutiu.
Pokiaľ by ste sa rozprávali v kruhu dlhoročných hráčov série NHL od EA Sports, o 98 a 2004 by ste sa dopočuli len to najlepšie.
Need For Speed 2
Časy, kedy najviac fičali modely Lamborghini Diablo a Ferrari F50, sú dávno preč.

V hre sa preháňali krásavci ako Lotus GT1, Jaguar XJ220 alebo Mclaren F1. Na výber ste mali z niekoľkých módov hry. Mohli ste si vybrať ktorúkoľvek zo šiestich cestných dráh a len tak sa preháňať, podujať sa na turnaji a nahrávať body, vďaka čomu ste sa mohli po pár pretekoch ocitnúť na čele tabuľky. Tretím bola knockout možnosť, kde sa po každom preteku zužoval zoznam jazdcov. Posledný vždy vypadol. Kto prežil najdlhšie, stal sa víťazom.
Na počítači si mohli pomocou jedinej klávesnice zahrať dvaja hráči. Obrazovka mala k dispozícií zábery oboch áut.
Tvorcovia Need For Speed boli na vzostupe, a v súčasnosti predstavuje táto séria vrchol simulátorov pretekov na autách.
Heroes of Might and Magic III
Ťahová stratégia vhodná pre nudné dopoludnie.

Sériovo vydávaná strategická hra Heroes of Might and Magic načala svoju púť už v roku 1995 v americkej Kalifornii pod vedením vývojára Jon Van Caneghema. Do povedomia dnešnej mladej kategórie ľudí vo veku 18-30 rokov sa dostalo až jej tretie pokračovanie s titulom The Restoration of Erathia. 7 kampaní z pohľadov rôznych rás dodávalo hráčovi možnosť spoznať všetky herné rasy. K dispozícií bol aj multiplayer, ktorý nás dokázal udržať pri počítačoch dlhé hodiny.
Hra spočívala v objavovaní nových častí mapy, zbieraní artefaktov, bojov medzi vojskami, prípadne v bránení miest a pevností.
Hra Heroes III sa dočkala aj datadiskov v podobe Armageddon's Blade a Shadow of Death. Séria titulov sa natiahla dovedna až na 6 častí.
Age of Empires 2: The Conquerors
Microsoftu sa podarilo vyrobiť pravdepodobne najlepšiu stratégiu všetkých čias. Aj keď, milióny ľudí s tým súhlasiť vôbec nemusia.
Budú hradby dostatočne odolné ?Až datadisk The Conquerors z roku 1999 spravil z Age Of Empires to práve orechové. Nové kampane na čele s El Cid Compeadorom zo Španielska, dobývanie ríše Aztékov a Mayov, či boj v kórejských vodách dodali hre ten správny šmrnc a najmä rozmanitosť.
Či už šlo o severských Vikingov, zotrvávajúcich Byzantíncov, či bez koňov bojujúcich Aztékov, hra dokázala baviť dlhé roky a bolo jedno, ktorý národ ste si vybrali.
Kus histórie dýchal na váš chrbát pri každom prekonaní časti kampane, nervy tiekli potokom, ak váš kamarát bol pri multiplayeri lepším súperom, než ste dokázali zvládnuť. Age Of Empires bol fenoménom práve pre jeho žáner real-time stratégia. Hra bola založená na faktoch a dejinách, ktoré má každý správny dejepisár zmáknuté zhora nadol.
Hráč prechádzal pri multiplayeri štyrmi dobami. Po nadobudnutí určitej úrovne a dostatku surovín prechádzal do ďalších. Tam sa vám otvárala možnosť, najímať nové jednotky, zlepšovať infraštruktúru, vylepšovať bojové vlastnosti alebo zlepšovať ekonomické stavy vášho národa, čo bolo základom každej hry.
Nevýhodou hry bola podoba základných jednotiek, ktoré boli žiaľ identické. Výnimkou boli špeciálne jednotky, špecifické pre daný národ, ktoré ste mohli zakúpiť v hrade. Našťastie sa tvorcovia pohrali s podobami budov, ktoré vyzerali naozaj výborne.
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Predošlé časti:
Hry, na ktoré s láskou spomíname
Návykovosť nepoznala hraníc a nikomu to neprekážalo
V budúcej časti sa pozrieme na strielačky, kde krv tiekla potokom.
21 komentárov
K článku tému: Napodobovanie obľúbených športovcov a herných postáv sme milovali
4TSmagick55, 20 ročný chalan, 29. júna 2012 12:30
prvá hra čo som hral doma na PC bola až NFS Underground 2 
5TSgrietusha, 24 ročná mladá žena, 29. júna 2012 13:19
ja som milovala NHL 98!
sral ma brat, ktorý mi vždy schválne dával góly Šatanom a ja som potom MŠ neznášala až do 2002 

a vždy ma bavilo, že aj keď ste si dali world championship a hralo napr. česko proti slovensku, tak niekto v hľadisku VŽDY kričal CANADA! 
a tie pästné bitky. om nom nom.
A Age Of Empires ma tiež bavilo.
a teraz si už konečne musím ísť dohrať Dooma II. 

6TSink, 23 ročný mladý muž, 29. júna 2012 14:01
Ach, aká nostalgia.
Až na jedno:
"Tvorcovia Need For Speed boli na vzostupe, a v súčasnosti predstavuje táto séria vrchol simulátorov pretekov na autách."
Vrchol NFS dosiahla dielom Porshe Unleashed. Potom to šlo dole. NFS vôbec niesu simulátory a vôbec niesu vrchol.
7TStrtken, 24 ročný mladý muž, 29. júna 2012 16:12
najlepšie NHL od EA je ročník 2004 a dodnes tento diel ostal neprekonaný takmer vo všetkých smeroch. A s patchom od Flyermanie to je bezkonkurenčná hra. Nechápem ako EA mohla po takomto klenote vydávať doslova slabé odvary hokeja, ktoré hrateľnosťou nesiahajú ani na úvodné série. Hral som aj ročník 2010, ale tak primitívnu obtiažnosť som dávno nevidel, a tie dresy s vlajkami na hrudi bol iný gól, ale vlastný. Desať gólov za zápas aj na najťažšej obtiažnosti nebolo výnimkou, tak som to asi po dvoch dňoch odinštaloval a odvtedy hrám iba NHL 2004. 
Takisto FIFA... napríklad ročník 98 bola fakt podarená hra, ale každý jeden ročník bol už potom len horší a horší. No fakt neviem ako to v tej EA vždy dokážu pokaziť skvele rozbehnutú prácu
Zato PES od Konami si drží štandardne dobrú kvalitu, preto tú sériu mám rád 
8TSanonn1234, 11 ročný chlapec, 29. júna 2012 16:36
@ink čo ja viem porsche bolo také pomalé, podla mna bol vrchol trojka 
12TStomtoylc, 21 ročný chalan, 29. júna 2012 22:39
Age of Empires 2: The Conquerors ... to je zlatá klasika a vlastne celá seria A. of E.
... toho som sa uhral , to sú dni a nie hodiny 
14TSwladi, 9 ročné dievčatko, 30. júna 2012 9:37
sport ma nikdy nejak nebral ale ten zvysok som hral smelo 
16TSmidnight, 23 ročný mladý muž, 3. júla 2012 23:17
"Ku hraniu FIFA 98 stačila jedna klávesnica, ovládanie nebolo vôbec zložité. V porovnaní s dnešnými vymoženosťami si už ťažko užijete tento futbalový simulátor naplno, ak nie ste vlastníkmi hernej konzoly, alebo špeciálneho herného ovládača. Hold, jednoduchosť sa vytráca. "
...jednoduchosť sa vytráca? pardón, ale písal tento článok niekto kto o hrách vie aspoň trošku? štandardná klávesnica má 101 kláves, štandardný ovládač má 14 tlačítok, pokiaľ nerátam tie ktoré konzoly obvykle používajú pre vlastné účely. Jediný dôvod prečo v moderných FPS nie je možnosť mať viac ako 3 zbrane je ten že bez numerického radu na klávesnici a bez kolieska na myši je absolútne neergonomické prepínať medzi desiatimi zbraňami. Takisto dôvod prečo quicksave nahradil systém automatických savepointov je ten že by bolo treba obetovať jedno tlačítko z ovládača. Celý systém kontextových akcií ktorý dneska používa už skoro každá hra existuje z toho istého dôvodu. Atď atď...
17TSuseless, 10 ročný chlapec, 3. júla 2012 23:33
@midnight
Ja som narozdiel od teba autora pochopil. Písal o ovládaní klávesnicou. Je fakt, že kedysi sa používalo pár klávesov na centre, nahrávky, šmýkačky alebo strelu. Teraz sú tam všelijaké finty, na šprint je tam zvlášť klávesa, atď atď. Čiže musíš používať omnoho viac kláves a tým pádom je hranie omnoho komplikovanejšie, preto aj výrobcovia FIFA odporúčajú zakúpenie herných ovládačov ku hre.
18TSmidnight, 23 ročný mladý muž, 3. júla 2012 23:37
"Tvorcovia Need For Speed boli na vzostupe, a v súčasnosti predstavuje táto séria vrchol simulátorov pretekov na autách."
ďalšia chyba, v súčasnosti táto séria predstavuje učebnicový príklad toho ako môže séria upadnúť, keď stratí smer. plus nejedná sa o simulátor, čo môže pripadať ako detail, ale vzhľadom na to že NFS DEFINOVALA/VYTVORILA žáner moderných ARKÁDOVÝCH závodov, je to dosť podstatná chyba
19TSmidnight, 23 ročný mladý muž, 3. júla 2012 23:44
@ink - mimochodom všeobecne sa za vrchol série považuje Hot Pursuit. Asi preto sa tak ide volať aj nový diel, snažia sa ľudí zblbnúť menom ktoré majú zafixované ako dobré.
@useless - "a tým pádom je hranie omnoho komplikovanejšie" NA PC, pretože nemá dva analógové joysticky. to nič nemení na mojej pointe. Okrem toho za starých čias, keď bola tvorba hier zameraná na PC, bolo bežné že používali 15 a viac kláves. Tiež nechápem ako množstvo kláves ktoré majú funkciu komplikuje hranie. Zvyšuje "učebnú krivku", ale to hovorí len veľmi málo o komplikovanosti.
20TSink, 23 ročný mladý muž, 4. júla 2012 0:47
@midnight no ja neviem Hot Pursuit bola pre mňa nedostatočná. Príliš arkádová a policajti ma nezaujímali. PU považujem za nejlepšie (a nielen ja), pretože mal najlepší jazdný model, dobrý model poškodenia, aj možnosti vylepšenia, kariéru, misie a bol dosť ťažký - narozdiel od tých bežných a hlavne nových NFS pre slečinky.
21TStrdelniiiq, 11 ročný chlapec, 12. júla 2012 19:24
@ink pre slecinky? skus si zahrat novu hot pursuit 2..tam je obtiaznost taka, ze po asi hodine a pol hrania som si povedal nikdy viac.. jedna sa predovsetkym o misie, kde musis v cop car dorazit na urcite miesto, v relativne malom casovom rozmedzi a bez jedineho skrabanca/buchnutia (kvoli, podla mna, az neprimeranej casovej penalizacii)
Banská Bystrica, Bratislava, Humenné, Košice, Michalovce, Nitra, Poprad, Prešov, Prievidza, Trenčín, Trnava, Zvolen, Žilina »
Zahraničie: Brno, Ostrava, Praha, Srbsko, USA
Pravda.sk • BIRDZ.SK • Avízo.sk • Varecha.sk • Pivnička.sk
© 2000-2011 PEREX, a.s. a autori obsahu. Všetky práva sú vyhradené. BIRDZ® je ochranná známka.
Založil a vytvoril Tomáš Abaffy v roku 2000. Od roku 2008 člen skupiny PEREX, a.s.
2
3
10
11
13
15
TSmcvpn, 9 ročný chlapec, 29. júna 2012 12:05
okrem Heroes... som hrala všetky *-*