Návykovosť nepoznala hraníc a nikomu to neprekážalo
Prečo by aj pri takých legendách, ako Dyna Blaster a spol. ?
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Dyna Blaster
Málokto si pri hraní následníka Dyny, Bomberman 3D, spomenie na jeho predchodcu, ktorý lámal rekordy v obľúbenosti. Prejsť 8 herných prostredí a zachrániť dcéru vedca, ktorý hlavnú postavu vyrobil, nebolo vôbec jednoduché. Do cesty sa mu postavilo jeho zlé dvojča v čiernej kombinéze, ktoré uväznilo slečnu na hrade.
Prežije len víťaz!Kolá strpčovali rôzne potvorky, ktoré sa posúvali štyrmi smermi, mohli prechádzať aj cez steny. Vám sa mohlo podariť hodiť bombu akurát tam, kadiaľ ste sa chceli dostať preč. Nástrah bolo skrátka neúrekom. Cieľom každého kola bolo vyvraždiť protivníkov, obohacovať svoj arzenál a nájsť okno na teleport, cez ktoré sa dostanete do ďalšieho kola. Hra samotná bola obľúbená aj vďaka multiplayerovi, na ktorý vám stačila jediná klávesnica, ak ste si chceli zahrať až traja. Je mnoho rodín, ktoré takýmto spôsobom trávili upršané večery.
Pri Dyna Blaster sa hráč v tejto dobe neraz rozhoduje, či si zadováži (stiahne) DOS-BOX, alebo dá prednosť modernejšiemu a graficky stráviteľnejšiemu Bombermanovi 3D, ktorý je aj zábavnejší vďaka vychytávkam, ktoré obsahuje. Napríklad vezmete z krabice niečo, čo vám nemusí len dopomôcť, ale naopak uškodiť. Preto sa stáva, že náhle máte obrazovku hore nohami, alebo vám ovládanie funguje presne naopak. Taktiež odkopávanie bômb často krát dvihne adrenalín.
Nech už sa rozhodnete akokoľvek, o zábavu je postarané.
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Prehistorik
Vytrieskať dinosaura po hlave skrz klávesnicu sa stalo v 90. rokoch realitou.

Jaskynný zarastený muž pripomínajúci hokejistu v play-off berie do ruky kyjak a nahráva body mlátením do kadečoho. Zbiera jedlo, diamanty, ničí agresívnu zver. Samo o sebe neatraktívna srandička, ktorá po čase omrzí. V skutočnosti návyková 2D behačka. Francúzska spoločnosť Titus Interactive v roku 1991 s úspechom príliš nerátala. Ten zariadil aj pokračovanie Prehistorik 2. Hra bola pôvodne prispôsobená na operačný systém DOS, postupne bola hrateľná aj na MS-DOS či Atari ST. Ku hráčom sa dostala aj prostredníctvom Nintenda.
Jazz Jackrabbit
Zelená králičia obdoba Ramba si razí cestu za unesenou samičkou. Silné citové puto a mnoho výstrelov. To je Jazz Jackrabbit, ktorému bolo zo strany herných užívateľov zložité odolať.
Jazza sa neoplatí naštvať (eagle troll napravo)Kotúľ vpred a páľ! Jazz sa s korytnačkami nepára. Zdravie mu dodáva červená mrkvová pochúťka a vraždiacu náladu pozdvihne lepšia munícia. Mimoriadne živý zajko sa prediera tunelmi, skáče a predvádza gymnastické kreácie. Aby ste nahrali čo najlepšie skóre, bolo potrebné prejsť kolo za čo najkratší čas. Epic MegaGames v roku 1994 pravdepodobne vytvorili najatraktívnejšiu 2D arkádovku na svete. O rok neskôr to potvrdili obdržaním ceny pre naj arkádovú hru roku 1995. Úspech zariadil, rovnako ako v prípade Prehistorika, pokračovanie v roku 1998. Jazza si mohli užiť aj vlastníci Game Boy (2002).
Moorhuhn
Portfólio jednoduchých hier obohatili v roku 1999 nemeckí Focus Multimedia.
Hra vhodná aj pre poľovníkov90 sekundová poľovačka vtiahla a nepustila. Bavíme sa o sliepkami prepchatej strieľačke, ktorá k myši ťahala aj staršie ročníky. Kúzlo hry spočívalo v pekne nakreslenej grafike a súperení o najvyššie skóre. Moorhuhn bol ideálny pre súťaživé typy. Mohli ste triafať sliepky z rôznych vzdialeností, tu platilo pravidlo, čím ďalej, tým lepšie. Hre by som predsa len vytkol rutinu, ktorá vznikne hneď po krátkej dobe. Ak prídete na rôzne fígle, ako si zarobiť čo najviac bodov, začne vás to nudiť a jediným problémom zostane len tých 90 sekúnd.
Moorhuhn sa dočkal dvojky v podobe letnej a zimnej verzie. Existujú aj rôzne iné druhy tejto legendy. Sliepky sa nevyhli dokonca ani závodom.
Pokemon
10 ročný Ash Ketchum si jedného dňa zmyslel, že sa stane trénerom pokémonov. V prvý deň svojej veľkej púte zaspal, a k dispozícií mu v mestečku Pallet zostal len žltý Pikachu. Azda najznámejšia fiktívna elektrická myš na svete.
Charmander volím si teba !V ceste za úspechmi mu pomáha trénerka vodných pokémonov Misty a chovateľ Brock. Ash potrebuje 8 odznakov, aby mohol účinkovať na svojom prvom oficiálnom turnaji.
Zdá sa vám to povedomé ? A čo takí raketáci, ktorí sa permanentne snažia ukradnúť Pikachu ? Notoricky známe postavičky hýbali aj Slovenskom. Všetko s obrázkami pokémonov šlo na dračku. Nálepky zo žuvačiek, tričká, výmenné karty, film v kine, čokoľvek.
Spraviť videohru na základe zbierania chrobákov bol nápad japonského herného dizajnéra Satoši Tadžirího. Idea o svete Pokémonov sa vedeniu v Nintende pozdávala, a tak rok 1996 patril dvom verziám: Pokémon Red a Pokémon Green.
Hra samotná obsahovala príbeh v angličtine, ktorému väčšina z nás aj tak nerozumela. To nám nevadilo, aby sme cestou za úspechmi bojovali proti nástrahám, chytali nových pokémonov, dávali ich ošetriť v miestnych nemocniciach, rozhodovali o ich bojoch príkazmi a zbierali odznaky od majiteľov štadiónov. Pokémon sa dočkal postupom rokov veľkého počtu verzií. Z čiernobielej grafiky sa prešlo na farebnú a pribúdali nové možnosti obranných a ofenzívnych taktík boja, či nové fiktívne svety.
49 komentárov
K článku tému: Návykovosť nepoznala hraníc a nikomu to neprekážalo
2TSmajusssska, 20 ročné dievča, 13. júna 2012 12:11
dyna, prehistorik, moorhuhn a este tunneler, 4 slova a kolko nostalgie vyvolaju! 
3TSmielikki, 17 ročné dievča, 13. júna 2012 12:12
a inak ten z toho videa s Mew glitchom má desnú stratégiu, Venusaur (na lvl 30? Vzhľadom na zadok skôr premenovaný Ivysaur) s razor leafom, super efetkívnym na slowpokea a on ho tackluje? 
4TSmajusssska, 20 ročné dievča, 13. júna 2012 12:20
a mimochodom, taketo clanky sa tu davaju cez skuskove? uz drtim moorhuhn winter edition 
5TSink, 23 ročný mladý muž, 13. júna 2012 12:21
Mixovať v článku seriálový príbeh s herným považujem za nešťastné riešenie.
@mielikki je to Venusaur, schválne som si to skontroloval. Neviem, prečo je na lvl 30, ale podľa zadku je to určite Venusaur.
Inak, vzhľadom na to, že v dobe, keď už väčšina majiteľov PC vlastnila aspoň nejaké Pentium 200 a ja som stále mal 386 s 8mega RAM som si uvedené hry užíval od rána do večera, stále dookola...
6TSmielikki, 17 ročné dievča, 13. júna 2012 12:26
@ink to miešanie sa ani mne nepozdáva, síce Yellow verzia bola podľa seriálu (a nikdy som ju nehrala, tak neviem porovnávať), ale je to kus o niečom inom aj tak.
Ja som si práve nebola istá, lebo ešte dva levely má čas (a viem, že zadky mali podobné). I tak nechápem tú stratégiu, predpokladám, že to nemalo súvis s glitchom.
(hoci ten horný obrázok je ešte absurdnejší
)
9TSmatwejo, 23 ročný mladý muž, 13. júna 2012 12:33
a novodoba zavislost?
PLANTS VS ZOMBIES 
btw tamto vsetko som hral, veeeeeeeeeeeeeeeela hodin
10TSchejso, 21 ročný chalan, 13. júna 2012 12:34
ako Moorhuhn mi príde blbé dať do článku s týmito hrami, mohla sa tam dať trochu staršia hra a jazzrabbita som sa ohral 
11TSmielikki, 17 ročné dievča, 13. júna 2012 12:50
ale seriózne, @admin alebo kto to má na starosti, mohla by som napísať poriadny a vážny článok o Pokémonoch?
(kľudne aj celú sériu článkov
)
(už len Rakeťákom by som dala lepší obrázok, ako je v linku
)
15TSchevro, 22 ročný mladý muž, 13. júna 2012 13:44
Sranda že na štyroch z týchto som vyrastal a hrávam do dnes, Moorhuhn hrávam teraz, Dyna Blaster tiež, nedávno som dohral pokémon Red a potom Crystal. A Prehistorik je hra, ktorú som hral ako prvú v živote asi, u strýka v časoch keď sme ešte nemali počítač! 
@bonita už si si stiahla ten Moorhuhn? 
17TShetfield, 29 ročný mladý muž, 13. júna 2012 13:49
a prince of persia nic?to mastili snad vsetci co mali komp,ja som vtedy nemal ale poznam to aj tak
21TSmato6666663, 19 ročný chalan, 13. júna 2012 15:29
omg HUDSONSOFT to bol cheat na dyna blaster
a jazz jackrabbit... omg... to súú časy!!! 
22TSmielikki, 17 ročné dievča, 13. júna 2012 16:00
@moniqa13 ale očividne tu nik nezareagoval na moju ponuku, aspoň že Brocka opravili 
23TShawaitypek, 22 ročný mladý muž, 13. júna 2012 16:17
všetky, VŠETKY som hrával...Dyna je pre mňa legenda ktorú by som si zahral aj dnes keby je s kým 
24TSantifunebracka, 24 ročný mladý muž, 13. júna 2012 16:52
@mielikki a to, ze mal typek 34 masterballov, ti nevadi?
25TSmielikki, 17 ročné dievča, 13. júna 2012 16:59
@antifunebracka tie sa dajú nacheatovať, to nie je podstatné 
27TSkosmiklove, 26 ročný mladý muž, 13. júna 2012 17:35
@antifunebracka v tom videu je vela picovin
uz len preto ze toto je video zrovna z hacknutej verzie..
@mielikki ak budes chciet tak ti pomozem 
28TSmielikki, 17 ročné dievča, 13. júna 2012 17:49
@kosmiklove ale myslím, že ak by ma nechali písať článok, tak by som sa zamerala na seriál, v tom sa vyznám kus lepšie... ALE ak by drahá @redakcia veľmi chcela, šlo by to spraviť na viac častí, ja sa zameriam na seriál (a filmy), ty na hry (v tých sa ja nevyznám) 
29TSkosmiklove, 26 ročný mladý muž, 13. júna 2012 17:56
@mielikki vyznas? a vies mi povedat aj nejake zaujimavosti ktore neviem?
(inak vcera som konecne videl diel kde sa prvy krat objavil drew
)
30TSmielikki, 17 ročné dievča, 13. júna 2012 18:03
@kosmiklove tak, neviem, čo vieš 
až teraz? (veľmi škaredo pozerám, Drew je moja obľúbená postava.. teda jedna z mnohých
)
ale keď sme pri zaujímavostiach, ktoré nevieš a Drewovi, tak je zaujímavé, že pochádza z mesta, kde sa odohrával dej jedného filmu a vôbec ho nespomenuli
(a viac som ticho, keby náhodou, nech mám o čom písať
)
31TSciernaruzicka, 22 ročné dievča, 13. júna 2012 18:04
skvelé, skvelé hry!
Moorhuhn hrávala jednoznačne najčastejšie mamina 
32TSdomssy, 18 ročné dievča, 13. júna 2012 20:10
aaaaa 
všetky tieto hry okrem Pokemona som drtila
.. a Jazza aj dvojku 

a taktiež Atomic Bomberman 
mhh staré dobré časy 
34TSdomssy, 18 ročné dievča, 13. júna 2012 20:13
aach 
všetky tieto hry.. až na pokémona som drtila
a Jazza aj dvojku a taktiež Atomic Bomberman
hmm staré časy 
36TSwewo, 20 ročný chalan, 13. júna 2012 20:27
zase som raz všetky hral
kedy ma prekvapíte nejakou starou hrou? 
38TSjana2710, 21 ročné dievča, 14. júna 2012 1:40
jééj Dyna ..to som mala prejdené ako nič s nesmrteľnosťou
..a Jazz..to bola tiež moja srdcovka
41TSouch, 25 ročná mladá žena, 15. júna 2012 18:02
JAZZJAZZJAZZJAZZJAZZJAZZJAZZ!!

nemyslela som, že tu nájdem niečo, čo som hrávala aj ja, ale áno! 
to bola strašne super hra 
42TSouch, 25 ročná mladá žena, 15. júna 2012 18:04
@41 síce, dvojku som mala radšej 
(ale tá zvučka za 100 bodov
)
46TSfartgas, 20 ročné dievča, 18. júna 2012 15:09
Ja som fičala aj na pretekách áut: Carmagedon TDR 2000, a na takej malinko bojovej "Duke Nukem" a aj na "Quake"
ach moje starý hry
A kde ste nechali Super Maria ?? 
47TSkelly152132, 15 ročné dievča, 18. júna 2012 16:57
tá prvá hra mi pripomína bomb it
a Moorhuhn som hrala ako malé decko, akurát v takom jarnom vidaní
a potom tie zvieratká na autíčkach
49TSneith74, 19 ročný chalan, 16. júla 2012 10:49
Pokemon Fire Red hrám teraz na Androide cez emulátor
. Skvelá hra.
Banská Bystrica, Bratislava, Humenné, Košice, Michalovce, Nitra, Poprad, Prešov, Prievidza, Trenčín, Trnava, Zvolen, Žilina »
Zahraničie: Brno, Ostrava, Praha, Srbsko, USA
Pravda.sk • BIRDZ.SK • Avízo.sk • Varecha.sk • Pivnička.sk
© 2000-2011 PEREX, a.s. a autori obsahu. Všetky práva sú vyhradené. BIRDZ® je ochranná známka.
Založil a vytvoril Tomáš Abaffy v roku 2000. Od roku 2008 člen skupiny PEREX, a.s.
7
12
14
Snad Jazz Jackrabbit ne?
16
18
19
20
26
37

45
TSmielikki, 17 ročné dievča, 13. júna 2012 12:07
)
)
Dyna!
Na Moorhuhne závislačila hlave mama, fakt
Ale... aký Broke? Brock predsa!
(a časom sa vytratí Misty a ešte neskôr aj Brock)
(zabila ma slovenská transkripcia autora hry... a podotkla by som aj fakt, že hlavná postava sa v origináli volá po ňom
A Green verzia bola len v Japonsku, inde boli Red, Blue a Yellow (a potom neskôr mnoho ďalších