Kniha 4

NÁHRADNÉ SVEDOMIE
-Jeden človek je svedomím druhého. Toto je obzvlášť vážne, pokiaľ onen druhý už žiadne iné nemá.

NEPRIATELIA ŽIEN
-"Žena je naším nepriateľom"-Ktorý muž takto hovorí k ostatným, z toho je cítiť rozverný pud, ktorý nenávidí nielen samého seba, ale tiež svoje prostriedky.

REČNÍCKA ŠKOLA
-Keď človek celý rok mlčí, zabúda tárať a učí sa hovoriť. Pythagorejci boli najlepšími štátnikmi svojej doby.

CTITEĽ
-Kto ctí natoľko, že je schopný ukrižovať nectijúceho, ten patrí ku katom vlastnej spoločnosti. Stráňme sa podávať mu ruku, aj keď patrí k nám.

BOJAZLIVÍ
-Práve tí najšikovnejší, bojazlivé bytosti sa najľahšie menia na zabijakov. Nechápu malú, účelu primeranú obranu či pomstu. Ich nenávisť z nedostatku ducha a duchaprítomnosti nepozná iné východisko, než zničenie.

KTO JE NAJHORŠÍM NEPRIATEĽOM
-Kto vie dobre viesť svoju vec a je si toho vedomí, je voči svojmu sokovi naladený naskrz zmierlivo. Ale vedomie, že mám čosi pre seba, a že nie som dosť silný na to, aby som to ubránil - toto spôsobuje spupnú a nezmieriteľnú nenávisť k súperovi. Kiež by z tohto každý vyčítal, kde je treba hľadať svojich najhorších nepriateľov!


Kniha 5

NÁZORY PROTIVNÍKOV
-Aby sme zistili, ako od prírody ušľachtilé alebo slabomyseľné sú aj tie najostýchavejšie hlavy, zamerajme sa na to, ako onen dotyčný vníma a reprodukuje názory svojich protivníkov. Pri tom sa vyzradí každá miera prirodzeného intelektu. Dokonalý mudrc vyvyšuje, bez toho, aby to tušil, svojho protivníka až k ideálu a očisťuje ho od všetkých škvŕn a nehodností. Až keď z neho vytvorí boha s ohnivou zbraňou, začína s ním bojovať.

ČLOVEK A VECI
-Prečo človek veci nevidí? Sám si stojí v ceste - zastiera ich.

ÚŽAS NAD ODPOROM
-Ak sa nám sprehľadní nejaká vec, sme presvedčení, že už nám nemôže klásť žiadny odpor. A potom žasneme, že síce skrz ňu vidíme, ale nemôžeme! Je to to isté bláznovstvo a ten istý úžas, aký prežíva mucha pri každej okennej tabuľke.

ÚČINOK CHVÁLY
-Po veľkej chvále sa jedny stávajú hanblivými, druhí drzými.

DOBRÉ ŠTVORO
-Úprimní k sebe samým a k tomu, kto je naším priateľom, statoční proti nepriateľovi, veľkomyseľní k porazeným, zdvorilí - vždy. Takých nás chcú mať štyria kardináli ctnosti.

 Blog
Komentuj
Napíš svoj komentár