S touto otázkou sa stretáva, každí kto sa rozhoduje medzi konzolou a počítačom. Sám som bol PC hráč, ale v poslednej dobe od kúpy konzoly sa mi naskytol pohľad na celú problematiku z oboch strán a preto verím že tento článok bude pozostávať z môjho objektívneho názoru.

PC:

Máme ho azda všetci a to v rôznych podobách (Desktop PC, Notebook, Tablet, Mobil a dokonca aj konzola je vlastne PC) pričom ho využívame na všetko možné. Internet, YouTube, Sociálne siete a online hry. Už z toho vyplýva, že počítač bude viacúčelové zariadenie na ktorom sa dá robiť množstvo vecí. PC nám taktiež ponúka možnosť upgradu svojho PC a zvýšenie výkonu. Toto sú veci v ktorých konzola zaostáva a kde PC je ako ryba vo vode.

Nevýhoda by sa našla azda, len vo vyššej cene nákladov pri kúpe. Predsa, len počítač stojí viac ako konzola (toto platí dvojnásobne, ak kupujeme gaming PC) a periférie ako Monitor, myška či klávesnica tiež nie sú lacná záležitosť (i keď záleží načo nám PC je).

Konzola:

Nie všetci ju vlastníme, ale určite nás niekedy napadlo, aké by to bolo hrať na konzole. PS4, Xbox a Nintendo sú najznámejšie a najúspešnejšie konzoly na svete. Jedná sa o čisto herné zariadenia ako už z názvu vyplýva a ich výkon je na 100 % použitý na hranie hier. Optimalizácia hier je taktiež na vysokej úrovni, pretože hry sú programované, len pre jeden systém a z tohto systému je použitý všetok výkon. Nehovoriac ani o počiatočnej cene konzoly, ktorá sa pohybuje od 300 € smerom nadol. Nájdu sa aj drahšie čo znamená, že je na vás za akú cenu konzolu kúpite.

Nevýhoda je nemožnosť upgradu čo znamená, že za 2-3 roky už hry budú mať možno občasné záseky a loadingy budú dlhé. Cena hier je tiež vyššia a to niekedy až o 20%. Na druhú stranu predplatitelia PS Plus majú možnosť kupovať vybrané hry v zľavách čo túto nevýhodu trocha kompenzuje. Tou ďalšou je ale platený multipayer, kde za približne 50 € máte na rok predplatené online hranie a členstvo v PS plus, ktoré vám zaručuje každý mesiac zľavy a aj 4 hry zdarma. Po pravde hry nebývajú moc dobré (tie zdarma), ale napríklad k dátumu vydania tohto článku tam boli Killing Floor 2 a Life is Strange čo sú konečne poriadne herné tituly. Posledná nevýhoda je aj hranie FPS hier, ktoré je trocha krkolomné, ale ľudia, ktorí získajú skill nemajú problém.

Cena: Tu v prípade herného PC vyhráva konzola. Za cenu 300 € herné PC nevyskladáte pričom treba počítať z niekoľkými stovkami navyše. (vrátane periférií)

Konzola vs PC 1:0

Hry: PC podporuje 99.99 % hier. Preto je tu väčší výber a ste obmedzený len svojím PC a tým pádom rozpočtom. Hry viete zohnať doslova za pár centov a to sa týka aj AAA titulov. Konzola tu má menšiu nevýhodu, že hry sa kupujú len z PS store alebo v prípade krabicoviek z rôznych shopov. Cena ale väčšinou vyššia. Navyše na konzolách je v priemere len tretina titulov čo na PC. Malou výhodou sú azda exkluzivity (Uncharted, The Last of Us, God of War, Halo, Gears of War, The Legends of Zelda),ktoré si zahráte len na konzolách.

Konzola vs PC 1:2

Grafika: Pretože PC je možné upgradovať a vybaviť výkonnejšími komponentami, tak tu jednoznačne vyhráva PC. (za predpokladu vyššej ceny) Lenže práve cena rastie priamo-úmerne z lepšou výbavou. Pokiaľ ste hard-core hráč .... 60 fps, ultra settings a podobné veci vás zrejme zaujímajú. Preto bežte do PC!

Konzola vs PC 2:2

Ovládanie: Tu je jednoznačne len subjektívny pocit. Každému vyhovuje niečo iné. Klávesnica alebo gamepad ... v podstate si zahráte na oboch a rozdiel pozná každý sám a podľa seba rôzny.

Konzola vs PC 3:3

Preferencie: Pokiaľ chcete hrávať FPS hry prípadne MMORPG hry .... PC je vaša voľba. Ak máte dostatok financií a nebudú vám chýbať pričom si potrpíte na grafiku a výkon .... PC je vaša voľba.

Pokiaľ však hrávate radi RPG hry, arkády, akčné hry prípadne športové. Tak konzola je vaša voľba.

Pokiaľ chcete ušetriť pri začiatočných nákladoch ... konzola je vaša voľba. A pokiaľ si nepotrpíte na grafiku (pričom to stále vyzerá úchvatne) a príbeh, atmosféra a vžitie sa do hry je pre vás dôležité ... konzola je vaša voľba.

Subjektívny názor autora:

Ako som písal vyššie som konzolista ale bývalá PC hráč. Prečo som si kúpil konzolu? Pretože som nemal už peniaze na PC a chcel som jednoduchosť ... zapneš a hráš ... vyvalíš sa do postele a hráš ... nebavilo ma hrať na PC ... jediné čo tam teraz hrávam je WOT a Gwent ... na to mi stačí môj notebook. Navyše mi je ľúto peňazí za PC .... podľa mňa príliš drahá zábavka, ktorá ma môže omrzieť. Hry sú drahšie ... ale nakupujem ich v zľavách ... takže rozdiely sa aspoň trocha stierajú.

Každopádne som presvedčený, že všetci sú hráči a je jedno kto hrá na akej platforme, pretože jednu vec máme spoločnú ..... sme hráči.

 Recenzia
Komentuj
 fotka
nightrain  9. 6. 2017 22:09
Služba PS NOW to všetko vyrieši.
 fotka
likjul  9. 6. 2017 22:12
Jasné, že PC, na konzole môžem hrať alebo pozerať filmy napríklad, na PC môžem robiť viac vecí. Gamepad si k PC môžem pripojiť kedykoľvek.
 fotka
padre557  9. 6. 2017 22:18
@likjul lenže nie každý má potrebné financie na PC ....
 fotka
goodgoy  9. 6. 2017 22:27
PC. Konzoly len degenerujú gaming.
 fotka
kosmiklove  10. 6. 2017 00:16
pokus to bol pekny ale viac veci by som podal troska inak.

mimo toho na kopec veci si zabudol. a niekde pises aj bludy.

- ku konzole treba aj slusne tv. urcite sa najde este v dost rodinach aj stary crt televizor ktory nema hdmi. tam moze nastat problem
- ps4, xbox a nintendo? prve dve su nazvy samotnych konzoli. tretie je znacka. ked uz tak sony, microsoft a nintendo alebo ps4, xbox a switch (alebo wii, wii u)
- opisujes cisto len ps store...kazda konzola ma vlastny store. dokonca uz aj novy windows.
- pc nepodporuje 99,99% hier...to uz troska prehanas. stale sa najde vela hier ktore na pc nejsu (ked neratam emulatory). hlavne v pripade nintenda...
- na pc sa da usetrit za hry. piratenim. kto uz teda nema inu moznost. nie ze by som to odporucal. radsej si hry kupujem. kvoli updatom, online atd...
- dost dolezitu vec si ani nespomenul a to handheldy...

atd atd...
 fotka
padre557  10. 6. 2017 06:28
práveže pirátenie je najväčší zabiják počítačov ... keby sa nepirátilo podpora by bola väčšia
 fotka
kosmiklove  10. 6. 2017 14:38
nemyslim si. pirati sa aj na konzolach. keby vsetky exkluzivity vysli aj na pc tak by konzoly nikto nepotreboval...
 fotka
primitiv  10. 6. 2017 18:06
Aká dilema? Kúp si obe.
 fotka
yacopsae  10. 6. 2017 20:01
PS4 je podľa mňa naj. Mám k tomu fajn telku, hry, hlavne exkluzivity na ps sú popiči, konzola je lacná, mesačne hry zadara k plusku, môžem hrať z postele, nemusím stále niečo dokupovať a stresovať, že či mi hra vôbec pôjde a keď áno, tak ako. A keď niekto píše, že fps stieľačky s gamepadom nejdú, rád mu dám školenie v R6: siege.
10 
 fotka
vsakpredsajaa  10. 6. 2017 21:46
PS4 je srdcovka ale PC má obrovskú výhodu že sa dá pirátovať, hráč si kúpi PC a má takmer všetky hry grátis.
11 
 fotka
firestorm  10. 6. 2017 22:33
Oboje, tečka.
12 
 fotka
kosmiklove  11. 6. 2017 01:55
@yacopsae s xboxom sice moc skusenosti nemam pretoze mi nikdy nemal co ponuknut ale s tym ze ps4 je naj moc nesuhlasim.

v porovnani s konzolami od nintenda je ps4 "len" akoby taka klasika. kazdou generaciu pribuda akurat vykon a mierne vylepsia ovladac. ci hram na psx alebo ps4 tak nemam pocit ze by sa nieco nejak radikalne zmenilo. zazitok z hier je prakticky rovnaky. zato nintendo sa snazi na ukor vykonu ponuknut lepsi zazitok z hrania a vzdy pride s niecim unikatnym. a to je to preco si radsej zahram na nintende ako na ps4...

a ked do toho zatiahnem aj handheldy tak 3ds je u mna asi top.
13 
 fotka
yacopsae  11. 6. 2017 15:36
@kosmiklove ja som mal aj pc, xbox 360, one, ps som mal všetky a pri ps4 ostanem, mne tam vyhovujú hry ako aj exkluzivity, ovládač, výkon, grafika, pohodlie. Xbox má akurát tak forzu a GoW. PC je fajn, len to je drahá sranda. Mne ps vyhovuje najviac a keď má niekto iný názor, tak mi to nevadí, nie som nijaký psfanboy. Akurát vitu som mal ako novinku a už vtedy to bola mŕtva konzola, tak šla preč.
14 
 fotka
midnight  11. 6. 2017 17:45
priprav sa na sokujuce info: gamepad zapojis aj do pc a bezi. cize vyvalis sa hocikam a hras. kupis si pc o nieco vykonnejsie nez aktualna konzolova generacia a pobezia ti plynule veci aj z tej nasledujucej. a vela dalsich veci by sa dalo spomenut, co by prakticky uplne prepisali obsah clanku, lebo obsah clanku je ako keby ho pisal 15 rocny pred 10timi rokmi
15 
 fotka
padre557  11. 6. 2017 20:25
@midnight pätnásť má ten čo ťa ráno obúva ty degeš
Napíš svoj komentár