Včera som pozeral jeden poľský dokument o českom pesničkárovi Karlovi Krylovi. Možno ani nebudem výnimkou, ak Vám poviem, že som sa k nemu dostal vďaka Landovi. Teraz však môžem povedať, že jeho hudobnú tvorbu poznám celkom dobre, avšak o jeho živote som až tak veľa nevedel. A keďže mal výročie úmrtia práve včera, rozhodol som sa na jeho počesť si ten film pozrieť a dozvedieť sa o tomto pánovi menšieho vzrastu, zato s obrovským srdcom, viac.


Nechcem Vás moc otravovať tým, o čom ten film bol, môžte si ho predsa pozrieť aj sami, ak Vás to zaujíma (Bratřícek Karel je názov). Skôr ma až šokovalo, ako veľmi bol ten dokument súčasný.


Viete, aj keď momentálne nie som doma, takže nesledujem čo sa u nás deje, no z udalostí posledných dní mám doslova zaplavený facebook článkami, fotkami, videami o tom ako nechceme späť deväťdesiate, ale málo ľudí si uvedomuje čo podnietilo vznik, alebo historický kontext toho ako to s tými deväťdesiatimi bolo.

Vráťme sa späť v čase do roku 68. Je Pražská jar, všade koluje socializmus s ľudskou tvárou a jednej peknej augustovej noci, či rána, sa ľudia zobudia a zistia, že vojská Varšavskej zmluvy obsadili ČSR. V uliciach to vrie, sú nepokoje a občania vytvarajú akési prostestné opatrenia. Aj študenti FAMU protestovali a tak nejako sa na tomto proteste objavil aj Karel Kryl s gitarou


Screenshot


no a potom vyše dvadsať rokov úplnej tmy a cenzúry počas ktorých bol Kryl v Mníchove. Keď v 89. prišiel naspäť a tešil sa z demokracie, ktorá nastala, spieval hrdo s Karlom Gottom hymnu z nejakého okna na Václaváku. Pôvodne som chcel pridať video, kde sú títo dvaja Karlovia natočení, pretože tam naozaj pekne vidieť tú KRylovú hrdosť a radosť, že je späť, ale na youtube som našiel ešte niečo lepšie. Toto si pustite od 2:10... Kryl tam odpovedá na otázku koľko jeho pesničiek už neplatí a odpovie úplne presne to, ako to teraz cítim ja.

Screenshot


V krátkosti už len toľko, že tento človek pár desiatok rokov bojoval piesňami, takzvanými protestsongami, za demokraciu. Keď konečne cenzúra a totalita padla a on mohol prísť naspäť na svoju rodnú hrudu, ukázalo sa, že ľudom stačí, ako to v jednej pesničke nazval Klus - demo-demokracie. To ho hnevalo a hnevalo ho aj rozdelenie ČSR. V 94., teda rok po vzniku dvoch nových štátov Karel Kryl zomrel. No a nemusím snáď nikomu vravieť čo tu bolo v 90tych rokoch, keď je toho teraz plný facebook.


Ak by sme teraz túto schému dostali do súčasných reálií, lebo vyššie som spomínal, že mi ten dokument pripomína súčastnosť, vyzeralo by to podľa mňa nasledovne: pražská jar bola dajme tomu pred vraždou novinára, 21. august 68 deň kedy tieto informácie vyplávali na povrch. Následné protesty, do ktorých sa zapájajú aj školy (to isté v 68. FAMU, dnes VŠMÚ), dvadsať rokov tmy... to mi príde ako momentálna situácia, ktorá ma ale strašne rýchly spád. Kiska požaduje zmenu vlády alebo predčasné voľby (čo by v tejto schéme predstavovalo 89. rok). Mám taký pocit, že sa to veľmi rýchlo snažia všetci vyriešiť a veľmi rýchlo spraviť VEĽMI veľkú zmenu. Je potrebné si uvedomiť, že takéto veci sa nemôžu riešiť zo dňa na deň, ani z týždňa na týždeň. Ak chceme skutočne zmenu, ak chceme  za demokraciu bojovať, musíme si ju pozorne strážiť a ešte pozornejšie sledovať kroky našich "najvyšších". Ak nechceme aby sa opakovali 90te, nemôžme dopustiť aby sa diali veci, ktoré nastali po 89tom. Ja dúfam, že ešte sa nájdu ľudia, ktorí sa na situáciu pozrú s triezvym pohľadom a chladnou hlavou a nebudú konať emotívne. Smrť je tragédia, ešte väčšia je tragédia, keď je za tú smrť niekto zodpovedný, chápem že to otriasia ľudmi, mňa to tiež zasiahlo, ale snažím sa do toho nezaťahovať emócie a skúšam si skladať skladačku z toho, čo doteraz viem. Prosím o to aj Vás, ak Vám nie je osud tohto štátu ľahostajný.


"Moc si nepískejme, protože veškeré věci se můžou opakovat. Já žiju dost dlouho na západe, abych vědel, že z jedné země která je demokratická, se může stát váleční pole. To chce HLÍDAT !!!" Karel Kryl







 Blog
Komentuj
 fotka
torpedo08  5. 3. 2018 01:15
No ako som pozeral to video s Krylom mi tam vyskocil Havel a uz mam asi dospane
 fotka
motorbreath  5. 3. 2018 01:18
@Torpedo08 sorry kamo
 fotka
torpedo08  5. 3. 2018 02:20
Prezijem to snad
 fotka
paria333  5. 3. 2018 10:20
nespieval kryl s gottom ale gott s krylom


Kryla si celkom idem mam aj jeho knižku "rozhovory karel kryl"

Na dokument sa chystám.
 fotka
antifunebracka  5. 3. 2018 16:19
Amen, bratku.
Napíš svoj komentár