Na napísanie tohto blogu ma podnietil jeden inzerát, v ktorom stálo, že sa hľadá nový majiteľ pre psíka (mix kokeršpaniel), lebo pôvodný majitelia sa sťahujú do bytu a psa brať so sebou nechcú.

A síce je zbytočné to sem písať, ale aj tak to sem napíšem!

Často počúvam od ľudí, čo nemajú psa alebo aj od ľudí, čo psa majú, ale nič o psoch nevedia, že pes patrí na dvor. Do búdy či dokonca na reťaz...

Vraj pes v byte trpí. Pes potrebuje pohyb, voľnosť a nie sedieť doma na gauči.

Áno, ale...

Situácia č. 1:

Pes býva v byte s majiteľom. Dajme tomu, že je to kokeršpaniel, lebo to je taký pes, že aj von aj dnu. Majiteľ celé dni trávi v robote, keď príde domov tak so psom vybehne von na 10 minút. Potom celý zbytok dňa presedí na gauči a pes len leží a nudí sa. Akýkoľvek pokus o hru majiteľ rázne odmietne, lebo je unavený z roboty. V lepšom prípade pes leží ďalej. V horšom začne ničiť nábytok či obuv z dôvodu nevybitej energie. Majiteľ je potom nasratý. Začne písať na fórum, že jeho pes ničí veci, čo má robiť? Tam mu poradia, že sa má psovi viac venovať a on povie, že na to nemá čas. Bodka.

Pointa? Takýto človek nemá mať psa. Na psa treba mať čas. Je v poriadku ak človek pracuje.Ale po práci by sa mal venovať psovi. Ak je na to príliš unavený, nech nemá psa!

Situácia č. 2:

Pes býva na dvore. Kokeršpaniel. Má búdu. Koterec. Celý dvor (na ktorom nič okrem trávi a pár stromov nie je) má len pre seba. Reťaz nemá, lebo aspoň to si majiteľ uvedomuje, že nie je správne. Majiteľ celý deň pracuje. Podvečer príde. Pri vstupe do dvora k nemu pribehne pes celý šťastný. Majiteľ ho pohladká a ide dnu, lebo je unavený po celodennej drine. Pes je sám. Stále. Dnu nesmie. Vonku to má už okukané. Pozornosť od pánička má len keď mu ide dať jesť a keď odchádza a prichádza do/z roboty. Nudí sa. Leží. Škrabe na dvere. Šteká na okoloidúcich, ktorých vidí cez plot. Potom zase leží. Aspoň nič neničí no nie?

Toto je úplne rovnaká situácia ako tá prvá. Akurát, že tu je pes celý deň vonku. Ale, čo mu to je platné, keď je stále sám a nik sa mu nevenuje? Viete prečo psy štekajú na okoloidúcich (keď sú zavreté na dvore)? Lebo sú frustrované. Lebo sa im nikto nevenuje.

A nie, ten pes nestráži dom. Keby strážil dom, tak by štekal, len keby sa niekto chcel dostať dnu do dvora a nie na každého kto ide okolo.

Takýto človek by tiež nemal mať psa!

A teraz, čo je správne?

Ak chce niekto mať psa, musí mať v prvom rade dostatok času. Veľa ľudí pracuje, to je jasné. Ale to nie je ospravedlnenie. Aj pracujúci človek sa vie po práci psovi venovať, hrať sa s ním, trénovať ho či s ním ísť na dlhú prechádzku. Ak sa to niekomu nechce, nech nemá psa! Je to ako s dieťaťom. Ak nechcete prvých pár mesiacov vstávať každé dve hodiny či je deň či noc na detský plač, tak nemajte dieťa.

Pes či už v byte alebo na dvore potrebuje spoločnosť človeka, hru, aktivity, prechádzky... Ľudia si myslia, že: "Veď tam má veľký dvor." Ale, čo mu je platný ten veľký dvor, keď na ňom nemá, čo robiť? A ešte k tomu je tam sám.

Pes je spoločenské zviera. Potrebuje svorku, potrebuje rodinu. Samozrejme, že potrebuje aj pohyb, ale sám na dvore nebude behať kolečká, až kým si nevybije energiu. Väčšinou bude na tom dvore robiť to isté, čo by robil v byte. Ležať a čakať, kým sa mu bude niekto venovať.

A ak je pes nebodaj na reťazi. Tak to už vonkoncom nedáva zmysel. Ani dom nepostráži, ani pohyb nemá, ani spoločnosť svojho pána.

Ak je pes v byte, treba s ním často chodiť von, venovať sa mu, trénovať ho. Pes žijúci v byte, s ktorým majiteľ chodí na dlhé prechádzky či s ním aktívne športuje má viac pohybu, ako pes, čo je celé dni na dvore.

Ak má človek dom a psa je úplne super dovoliť psovi chodiť aj dnu. Ale ak už niekto tak strašne nechce, aby bol pes vnútri, tak by sa mal psovi aspoň dostatočne venovať, aj keď tam má veľký dvor. Takisto ho trénovať, športovať s ním alebo chodiť na prechádzky. Tráviť s ním čas, aby nebol sám.

Osobne viem o ľuďoch, čo majú psa len preto, že majú dom a dvor, tak ako ozdobu na tom dvore majú nejakého "čokla". Najlepšie priviazaného na reťazi a keď si spomenú, tak mu dajú nejaké tie zbytky od stola... Fakt skvelé... Idioti.

A ďalšia vec je, že sú plemená, ktoré by celoročne vonku byť ani nemohli, pretože nemajú na to prispôsobenú srsť. A nehovorím len o malých psoch, ale ani taký pudel veľký by vonku v zime trpel. No tieto psy tiež potrebujú pohyb a páníček by im ho mal dopriať.

O plemenách písať nejdem, len toľko, že každé plemeno bolo na niečo vyšľachtené, malo nejaký účel... Väčšina psov sa však už na pôvodné účeli nevyužíva. To však neznamená, že sú zbytočné. Minimálne sú to skvelí spoločníci, ktorí svojho pána majú nadovšetko radi.

Dodávam, že každý pes je na pohyb inak náročný. Niektorému stačí polhodinka vonku, iný potrebuje aj 2 hodiny v kuse behať. To však neznamená, že sa niektorému z nich netreba venovať. Dobrý pán má dobrého psa... A tak ďalej...

Záver je teda jednoznačný. Pes potrebuje človeka aj pohyb. Oboje. Len jedno z toho nestačí.

 Úvaha
Komentuj
 fotka
zusss  22. 7. 2015 16:31
absolutne suhlasim!
možno len ta časť že pes na dvore šteka na každeho okoloiduceho... nemusi byť vylučne frustrovany, pokial je to vyslovene stražny pes, tak nema rad ked sa niekto cudzi (cudzi pach) čo i len mota a chodi okolo jeho teritoria, preto varovne šteka nech okoloiducemu ani len nenapadne isť na dvor...
ale inak pravda, nazor typu "pes nepatri do bytu" je podla mňa čista hovadina, aj velke psy su v byte šťastne, pokial možu byť nonstop pri panovi, ktory sa im venuje
 fotka
miaja  22. 7. 2015 16:34
@zusss ďakujem.
 fotka
antifunebracka  23. 7. 2015 16:28
vynikajuca uvaha!
 fotka
miaja  23. 7. 2015 17:40
 fotka
kulturcrew  25. 10. 2016 18:15
veľmi zaujímavé a pravdivé
Napíš svoj komentár