V každodennom živote nás všetkých postretnú chvíle, keď sa zamyslíme, prečo sme konali tak, ako sme konali alebo prečo sme to nespravili inak. Ja si však myslím, že často nie sme na vine práve my a len sa obviňujeme zbytočne.


V každodennom živote nás všetkých postretnú chvíle, keď sa zamyslíme, prečo sme konali tak, ako sme konali alebo prečo sme to nespravili inak. Mňa veľmi "zaujali" hodiny etickej výchovy už na základnej škole a to asi v piatom ročníku. Určite to poznáte, vchádza do triedy úplne nová učiteľka alebo učiteľ a vy o nej buď neviete nič, alebo ste počuli nejakú charakterovú vlastnosť. Tak to bolo aj u nás, neboli sme ničím výnimoční, okrem padajúcich okien, ale to je už iná téma... Najprv to bolo v pohode, pretože sme sa bavili o druhoch komunikácie, vysvetlili sme si, že čo je dialóg a monológ a myslel som, že ma tento predmet bude fakt baviť.

Roky bežali rýchlo a etika sa menila. Raz to bola hodina, kde sme vyrábali veci na burzu alebo na nástenku, inokedy sme zas kreslili nezmyselné veci. Celé to nabralo na vážnosti, keď som začal chodiť na strednú školu, konkrétnejšie gymnázium, kde je tento predmet povinný a dokonca známkovaný. Skoro 2 mesiace sme strávili s praktikantkou, ktorá nám dávala témy na scénky, pri ktorých sme sa mohli tak smiať na vlastnej nešikovnosti a hanbiť sa za ňu. Fakt dôležité hodiny, ale čo už. Konečne odišla a dúfal som, že už bude len lepšie a lepšie. Opak bol pravdou... Prišla k nám fanatička, ktorá tento predmet priam milovala, hovorila chrapľavým hlasom a miestami som myslel, že buď som psychopat ja, alebo ona.

Mám pocit, že ona, pretože predstavovať si, že som myš a myslieť na to, čo ma asi trápi alebo keby som bol ovocný strom, tak aký by som bol, nikam neviedlo. Ja nie som jablko, aby som hovoril, kde v koši chcem byť a ani nie som kameň, aby som hovoril, kde by mi bolo najlepšie. Ak je toto normálne, tak chcem byť mimo toho koša a pod zemou, chcem sa separovať od tejto zbytočnej spoločnosti, kde ikonou je človek, ktorý používa každé druhé alebo tretie slovo z angličtiny a stále sa sťažuje na "FaceBook-u", že mal písať nezmyselný diktát a dostal zlú známku. Tak toto je už smiešne. A potom sa čudujeme, že v parlamente je Fico a spol... Vážne, nechýba tu niekomu trocha hanby?

Hlavne, že ľudia, najmä ženy a starí ľudia, nás kritizujú, že sa nevieme správať a sme nevychovaní. Vážne? Chcem dôvod, prečo by som mal čakať, nech nejaká namyslená "piča" prejde dverami, aby o mne nešírila intrigy, chcem dôvod, aby som vedel, že prečo mám uvoľniť miesto v autobuse niekomu, kto na to nemá, aby tam postál 5 minút, ale aj tak tam ide, lebo v "Kauflande" je akcia na cukor. A nie, nie som krutý. Každý v takomto veku môže požiadať o starostlivosť a dostane zle platenú pracovníčku alebo pracovníka, ktorí im na ten nákup pôjdu. Tiež by ma zaujímalo, že ako vieme, že či sme porušili nejaké nepísané pravidlo etiky alebo bontónu. Veď chlap má žene podržať dvere, ale zas na druhej strane má vchádzať prvý, tak si rozmyslite, že čo chcete.

Druhá vec je, že prečo mám byť milý a správať sa podľa etiky, keď aj tak všetko splním a sadneme si k stolu a dotyčná osoba pozerá do smartfónu, tak toto je už na smiech. Tak mi povedzte, že či som psychopat len ja alebo som len človek, ktorý vystúpil z radu oviec...

 Je to možné?
Komentuj
 fotka
dumbledore  5. 3. 2016 13:45
Hlavne je zbytočné riešiť takéto hlúposti. Správaj sa tak, aby si nerobil zle iným a ani sebe. A to stačí.
 fotka
zajkousko  5. 3. 2016 13:51
ak si myslíš, že si nevychovaný tak na sebe pracuj a buď príkladom pre druhých rovesníkov...
mať dobrý pocit z pomoci druhým je úžasná vec, tvoja duša rastie......
a ako sa hovorí a nakoniec aj vždy vyplní:
Dobro sa dobrom opláca a zlo, zlom...

nehľaď na druhých, ich skazené životy a cynizmus, zvoľ si cestu lásky a láska ťa bude sprevádzať životom...
 fotka
dumbledore  5. 3. 2016 14:00
Normálne plačem.
 fotka
ludusinqa95  5. 3. 2016 14:57
Wáu...
 fotka
iviking  5. 3. 2016 16:42
@dumbledore v prvom rade nebudem robiť zle sebe.
@zajkousko čo sa teba týka, tak je to absolútna blbosť. Mne tiež nikto nič zadarmo nedal, tak prečo ja mám byť bezhlavo dobrý k ostatným?
 fotka
dumbledore  5. 3. 2016 16:46
@iviking no ak nepoznáš na toto odpoveď, tak kamoško, veľa rozumu nemáš ...
 fotka
iviking  5. 3. 2016 17:11
@dumbledore , keď myslíš.
 fotka
zajkousko  5. 3. 2016 17:14
rob si ako chceš, nato máš slobodnú vôľu, ja ti nebudem do rozkazu....
ale potom sa nečuduj, že sa máš zle v živote...
10 
 fotka
iviking  5. 3. 2016 18:27
@zajkousko ja sa mám zle? Vôbec nie... Ale je vtipné, že mi to hovorí chudák, čo sa hrá na nejakého "farárika", alebo čo to vlastne si...
11 
 fotka
zajkousko  5. 3. 2016 20:05
potom nech ti to "ja sa nemám zle", vydrží do konca života...
a máš pravdu som chudák...
12 
 fotka
subarnica  5. 3. 2016 20:19
Prepáč ale mám pocit že tu od nás chceš nejaký názor alebo vyjadrenie (hoci sú to len rečnícku otázky ale to je jedno) a keď sa niekto nejak vyjadrí tak skáčeš do bitky
13 
 fotka
pinkhero  5. 3. 2016 21:41
Lebo robit dobre je suuuupeeer
14 
 fotka
antifunebracka  6. 3. 2016 05:21
Už len preto, že sa ten dôchodca trepe za zlacneným cukrom, aj keď pomaly ani nevládze stáť, by si mu mal to miesto uvoľniť.
15 
 fotka
iviking  6. 3. 2016 07:51
@subarnica , lebo správna odpoveď neexistuje. Každý si môže vybrať, čo bude robiť, okrem bezdomovcov a vážnejšie postihnutých ľudí. Nevidím dôvod, aby títo starci zavadzali a ešte sa urážali, keď nemusia. Nech si sedia doma a tam si oddychujú.
@antifunebracka , ale nejaký rozumný dôvod? To je ako keby som ja šiel z tréningu a museli mi uvoľňovať miesto, lebo som unavený a nechce sa mi stáť...
Napíš svoj komentár