Keď som bola ešte celkom malá boli v móde Pokémoni. Ánoo to bola peckaa! Strašne nás to bavilo a tým, že nám to každý zakazoval, tým naša túžba vidieť každú časť rástla. S bratom sme si potajomky kúpili album a nalepovali sme si tam nálepky jednotlivých pokémonov. Schovávali sme ho na povale a dúfali, že ho nikdy nikto nenájde. Áno, bolo to proste "cool". Všetci sme na tom fičali...

Potom prišli iné obdobia ako napríklad céčka. Hrávali sme to na ulici dňom i nocou. Neskôr prišli pogy a taktiež kartičky hokejových hráčov. Bolo to krásne obdobie, radi sme sa nechávali zmiasť tým, čo práve bolo v móde. Boli sme ako igelitový sáčok lietajúci tak, ako si vietor práve fúkne...

Ale vyrástli sme z toho! Každý sa rozbehol svojou cestou a začal si dávať veci do súvislostí. Mali sme na výber. Zisťovali sme čo sa nám páči, čo máme radi a naopak čo nie. Vybrali sme si hudobný štýl a žáner obľúbených kníh. Zistili sme aký koníček nás naplňuje šťastím, aké filmy sa nám páčia, ktorých hercov máme radi a iné...
Vieme čo nám chutná a čo nie, čo si môžme dovoliť k starším a tušíme kde končia hranice srandy...

AKO JE TO DNES?
Ja neviem či sa mi to zdá, ale myslím, že strašne veľa deciek to obdobie nachádzania sa ako keby nezažívalo. Ako keby to nešlo ďalej, ako keby sa o to ani nepokúsili. Prečo sa mi to zdá?

EMO
Prišlo ako jasný blesk z nejasného neba. Kde som sa otočila samé dlhé ofiny a skormútený výraz tváre. Keby len to! Postupne som počúvala o rôznych spôsoboch sebatrýznenia a to už bolo fakt choré. No nebolo to len niekde na nete, bolo to všade okolo. Spolužiačky si dlhými rukávmi zakrývali čerstvé jazvy... Hovorím si prečoo?? Jednoducho ako v zlom sne.. Samozrejme ako to prišlo, tak to našťastie aj odišlo, ale čo bolo ďalej?

MICHAEL JACKSON
Najskôr chcem prehlásiť, že som proti nemu nikdy nič nemala... No označovali ho za pedofila a keď vystrčil to dieťa z balkóna, no veď vieme.. Jeho hudba tiež nebola nejako chcená, veď krachoval. Potom zomrel. Smutný fakt, ale čo sa dialo potom.. Všetci boli do neho tak zbláznení, vychvaľovali, že aký bol skvelý otec a akú má úžasnú hudbu. Hral všade, až bolo ťažké nájsť kde by sa neozýval hlas kráľa popu. Dovtedy ho však hrali zriedka a ani jeden človek ktorého poznám nemal pred tým jeho pesničku v mobile. Pýtam sa prečo? A zase o ňom nieje ani chýru ani slychu, už nie je zaujímavý..

To sú len dva smiešne príklady, dalo by sa pokračovať donekonečna témami ako TWILIGHT SÁGY a TOKIOM HOTEL. Už nehovoriac o nákaze typu ACHOooJQiiI POPÍÍSMENQUJHEEŠ??
Alebo o tom ako sa ľudia dali zlákať na ALKOHOL a DROGY.

Prečo nejde každý svojou cestou? Prečo sa musíme opičiť? Prečo by sme museli byť stále "IN"? Prečo by sme nemohli mať svoj názor? Možno ľudia so svojim názorom ostávajú často na okraji spoločnosti a nemajú sa s kým baviť, ale nakoniec všetci pochopia, že ísť s davom je trošku málo, že byť samým sebou a nájsť sa je niečo, čo nedocení nič iné..

Tak nebuďme už len tými igelitovými obalmi. Skúsme sa zviditeľniť a ísť proti vetru (nie cikať.. aa možno aj to, keď bude treba) i keď to nie je jednoduché... Len už nebuďme bábkami v rukách iných..

 Blog
Komentuj
 fotka
fxx  26. 2. 2011 21:47
céčka? s cečkami sa hrala moja mama,keď som bol ja malý ani sme netušili čo to je.



a ano aj ja som pekne normalne detstvo bez internetu,a ešte v 14ich som sa hral,a teraz je to na smiech lebo v tom veku sa už má chlastať a jebať.



pamätám sa keď stryko dovliekol domov stary komp s 95kou a naša jedina zabava bola skicar alebo nejaka primitivna detska hra typu mario,a aj to sme boli pred pc len parkrat do tyždňa a mali sme to na haku.



a hrali sme pogy,plakali sme ked sme ich prehrali,do albumov sme si lepili nalepky pokemonov,a každy vikend som sa tešil že večer pojdu pokemoni.



vlastne ty si ani nepisala o nete,ale o emo a inom ale to je jedno.
 fotka
ao  26. 2. 2011 21:50
Povedal by som, ze si si sama odpovedala v clanku

Tak ako sme mali my svoje kratochvile, tak ich mali ludia pred nami a maju ich aj teraz. Nas ovpyvnovali cecka a karticky, inych ovplyvnuju ine veci.

Ked som mal 10 rokov a rodicia nadavali, ze pozeram hluposti ako Strazci vesmiru, tak som na nich pozeral cez prsty, ze "tomu nerozumeju" A hla, dnes uz tiez nechapem co som na tom vtedy videl.



Clovek je v mladsom veku proste nachylny byt ovplyvnovany svojim okolim (to sice aj v starsom, ale ta miera sa znizuje) a nevidim na tom nic nenormalne.

Teraz ludi berie emo, v mojom veku boli vsetci skateri, predtym ficali ucesy ala beatles. Povedal by som, ze sa nic nezmenilo

Mladezi proste "starsie" nazory nevnutis, tie musia prist casom. Takisto sa budes na seba o 5 rokov pozerat inak. A o 20 rokov uz ani nehovorim - budes sa len chytat za hlavu, ci si to skutocne hovorila ty



Ale neda mi nespytat sa - cecka az po pokemonoch?

U nas boli najprv cecka, potom karticky, potom neskor pogy a nakoniec spominani pokemoni
 fotka
eka88  26. 2. 2011 21:56
@fxx My sme céčka náhodou hrávali a dosť často

A je to aj o nete, to je tiež jedna z tých vecí..



@ao jasné, ja nehovorím, že je to čudné, len som chcela upozorniť na to, že veľa ľudí je ovplyvniteľných aj teraz. Mňa to nejako prešlo, no kamošky ešte stále držalo to čo práve prišlo...

A už nehovorím koľko báb sa naučilo na inťáku piť, fajčiť, nádavať a začali s drogami. To mi vadí, že potom, keď sa človek nevie ochrániť pred takýmito návalmi začne robiť veci, ktoré by inak nerobil a ktoré mu škodia a veľmi..

A áno, lepšie sa mi rozpisovalo o pokémonoch, to mám lepšie v pamäti a potom som to chcela tak zhnúť.. máš pravdu, trošku som to poplietla časovo
 fotka
ao  27. 2. 2011 02:44
Tak zase ovplyvnitelny je kazdy a vzdy

Akurat sa menia tie veci co ma ovplyvnia. Niektore mi pridu bezne, niektore smiesne (napriklad to s Jacksonom je svata pravda... Je fakt vtipne kolko ludi ho odrazu ospevovalo) a niektore si ani neuvedomujem.

Niekoho ovplyvnuje aj to, ze sa nechce nechat ovplyvnit a musi byt za kazdu cenu proti prudu.

Tomu sa skutocne neda ubranit. Preto som sa s tym zmieril a nepripada mi to uz take zle ako kedysi
 fotka
eka88  27. 2. 2011 09:05
@ao podľa mňa to tak nie je. Podľa mňa tá miera ovplyvnenia je u každého človeka iná. Práve to som myslela, že keď dospejeme už ľudia v mojom okolí (dospelí) nebudú takí náchylní na všetko čo bude práve letieť... Sú ľudia, ktorí už prišli na to čo je pre nich to pravé a už sa tak ľahko nedajú. Sú ľudia, ktorí majú svoje hodnoty a neporušia to len preto, že to robia všetci... No na druhej strane sú tu stále tí, ktorí robia isté veci len preto, že to tak robí väčšina a o tých to je. V detstve je to normálne, ale potom by sme už mali mať nejakú tú imunitu, nejaký ten svoj vkus a rozum...
 fotka
ao  27. 2. 2011 12:20
@eka88 Jeden priklad za vsetky - politika.

Kolko ludi sa bude este v 50 rokoch "mlatit" kvoli politike? Lebo "jeho oblubenec" hovori nieco ine ako "jeho neoblubenec"?

Pripadne 40-rocne "telenovelove" zeny...

Kazdy ma to svoje
 fotka
eka88  12. 3. 2011 13:14
@ao ty si asi tak úplne nepochopil čo tým chcem povedať... Ja len aby sme nerobili veci len pre to, že to tak je v móde, lebo je to hlúposť.. Ja viem, všetkých nás móda ovplyvňuje, z časti, ale niektorí ľudia ako keby nemali svoj názor a silou mocou sa chceli zaradiť medzi ostatných napríklad aj tým, že nebudú sami sebou, ale budú splývať s tým čo ide, čo sa hodí, čo je IN, čo letí..
Napíš svoj komentár