Po troch rokoch som sa rozhodol napísať ďalší blog, lebo takúto búrku pocitov potrebujem niekde sformulovať. Holdujem všetkému čo sa dá nazvať SciFi. Už dlhé roky sa považujem za skalného fanúšika sveta Star Wars. Odkedy Disney prevzal Lucas arts a odkedy ohlásili Star Wars (ďalej len SW) Epizódu 7, bol som na pochybách. Disponujem obrovskou fantáziou, takže prakticky neexistuje na celom svete nikto, kto by z môjho uhlu pohladu mohol SW ako také pokaziť. No po vzhliadnutí najnovšieho filmu sa cítim podvedený, oklamaný a trochu aj nahnevaný. WTF? Pán Rian Johnson, videli ste predošlé dve trilógie? Ak nie Videli ste aspoň Star Wars VII?? Nemám ten pocit. Možno videl storyboard a concept arts. Ale to je tak všetko. Aspoň taký pocit vo mne vyvolal tento film.

    Vážne? Pre mňa po tomto filme sága skončila epizódou 6 a Ep.7 a 8 sú prinajlepšom len Star Wars Story rovnako ako Rogue One (ktorý bol vynikajúci). Ale zoberme to postupne. Spomínam si keď vyšla prequel trilogia. Fanúšikovia sa rozdelili na dve frakcie. Jedna filmy obdivovala a druhá zavrhovala. Ja som to videl ako modernejšie pojatie príbehu a modernejšie spracovanie filmov dejovo pred pôvodnou trilógiou. Niektoré veci sa ani mne moc nepozdávali ale stále sa dali logicky zakomponovať k pôvodným filmom. A expanded universe v niektorých prípadoch niektoré nezrovnalosti sám dorovnal a rozšíril. Môj celkový dojem zo sveta Star Wars bol úžasný. SciFi ako má byť. Preto som neváhal záisť do kina a pozrieť si Ep. 7. Ako štart sequel trilógie to na mňa pôsobilo nádejne. Chcel som vedieť ako to dopadne.  Aj keď som sa obával, čo Disney spraví s týmto filmom, lebo Disneyovky moc nemusím z istého dôvodu a predstava že budú robiť Star Wars ma desila. No bol som milo prekvapený a veril som že s Lucasom ako spoluautorom to moc nepokazia. Film (Ep. 7) skončil s množstvom záhad a otázok ktoré otvorili neuveritelné možnosti pre nasledujúce dva filmy, ktoré mohli byť vrcholným dielom celej ságy. A ak by následne natočili Ep. 10, 11 a 12 bola by to pecka ako žiadna iná a sága by prekonala všetko SciFi ktoré som doteraz videl. Aj keď po najnovšom filme mám pocit, že sám by som sequell trilógiu napísal lepšie

    Už od leta 2017 som sa tešil na nový film a nedočkavo som odratúval čas do decembra. S kamarátmi som preberal zas a znova a dookola prvých 7 filmov a expanded universe a všetko čo nieslo názov Star Wars. Plánoval som zohnať lístky na premiéru. Postupom času som sa rozhodol nechať si premiéru újisť. Však v kinách to budú dávať ešte nejaký čas. V tom ku mne prehovorila sila. Navzdory očakávaniam celej Star Wars komunity a všelijakých dohadov a konšpirácii, ktoré sa objavili po SW7. Sila ku mne jasne prehovárala a prehlbovala vo mne divný pocit odporu k najnovšiemu filmu. Nevedel som si to racionálne dať dokopy, prečo sa zrazu môj pocit o tomto očakávanom filme zmenil. Až po vzhliadnutí filmu som pochopil.

    Sadol som za počítač a na internete som si vygooglil najnovší Star Wars film. Hateri si naserte lebo rozhodnutie neinvestovať do vrecka luďom, čo majú na svedomí túto paródiu, sa ukázalo ako najlepšie. Popravde môj plán bol, že pokial film bude stáť za to, pôjdem naň poctivo do kina. Dvakrát. Raz normálne a raz ako kompenzáciu. Neurobím to. Rovnako ako keď to pôjde po čase v telke nedám tomu filmu prednosť pred čímkolvek iným, ako keď dávali ktorýkolvek predošlý film. To je ale môj pohlad na vec ako sklamaného fanúšika ságy Star Wars. A tu prichádza ten vnútorný rozpor. Až na pár detailov musím uznať že ako fanúšikovi SciFi sa mi tento film aj páčil do istej miery. Preto film akceptujem ako Star Wars Story. Ale určite mu neuznám štatút Epizóda. Takto premrhať obrovskú príležitosť a dokurviť pokrčovanie ságy. Ani sa nedivým že samotný predstavitel Luka (Mark Hamill) sa vyjadril, že sa mu Ep. 8 nepáčila. V tom sa s nim zhodnem. Ako SciFi to ujde, je to v pohode film. Ale ako Star Wars je to prepadák.


    Podla mňa by Rian Johnson mal zavesiť remeslo na kliniec a venovať sa surealistickým fantasmagoriam od Tima Burtona. Tam by prerazil. Rovnako by mal Disney najať niekoho schopného čo by spravil normálnu Ep.8. Dúfam, že budú mať dosť rozumu a další film natočí niekto kto aspoň videl predošlé filmy. No zatial má Ep.9 pre mňa názov Star Wars The Last Hope.

 Recenzia
Komentuj
 fotka
billyjoe  8. 1. 2018 22:30
Okej, vidím, že je tu konečne aj nejaký ozajstný znalec SW a nielen rýchlokvasený divák, ktorého strhol prúd, takže mi bude cťou komentovať blog Hneď zo začaitku upozorním, že som veľký fanúšik Expanded universe, dnes už Legends a literatúru SW (teda nielen filmy) aktívne sledujem už roky rokúce. Od začiatku som mal obavy z toho, že Disney odkúpili od Lucasa SW. A v jednom bode, ktorý si spomenul, si dovolím ža opraviť: Lucas nemal ani na siedmu, ani na ôsmu epizódu žiaden vplyv, K. Kennedyová, ktorá teraz velí divízii Star Wars Georga úplne odstavila a odstrihla aj ako dozor a poradcu. O tom práve hovoril aj Mark, keď sa vyjadril, že by bol rád, keby Disney opäť spolupracovali s Lucasom ako poradcom. Zostali tam myslím len Filoni a Hidalgo, teda ľudia, ktorých mal Lucas ešte v Lucasfilm dávno prepustiť. Ale to som odbočil. Už siedmu epizódu som považoval za katastrofu, čo sa týka univerza Star Wars. J.J.Abrams (btw. ktorého ako režiséra nenávidím) vytvoril iba veľmi slabú kópiu 4. epizódy, ktorej mimo iné chýbala charizma SW. čo z toho, že film pekne vyzerá na plátne, keď nenapĺňa dušu frenčízy. Dúfal som, že Johnson napraví Abramsov prešľap, a on naopak. Poslal SW do hrobu. Kopa nelogickostí, absolútna neznalosť základných zákonov univerza, nesympatické obsadenie, porgovia, slúžiaci len ako predajný tovar pre deti, opäť absencia duše SW... a to, ako naložili s postavou Luka (ktorý bol absolútny badass charakter v Legends a dokonca ešte aj v kanonickom Heir to the Jedi), a čo urobili Lukovi na konci... to im neodpustím, v tej chvíli som skončil s Disney ako filmovým štúdiom. Aj na Markovi bolo vidno, ako si spomenul, že mu je politika Disney proti srsti. Nikdy si už nepozriem žiadny film z ich tvorby, týchto debilov, ktorí robia všetko pre prachy, nebudem podporovať. zo SW urobili dojnú kravu na peniaze. Film je síce graficky pekný, ale to je tak všetko. Už viac nie, poprosím, dávať prachy na kino mi za to utrpenie nestojí, radšej budem stále dookola čítať knihy z Expanded Universe. Nemám pocit, že by sa niečo časom zlepšilo, napriek tomu sa budem pohybovať v kruhoch SW a čakať či aspoň povolia Lucasovi im do toho trošku kecať.
 fotka
efyks  8. 1. 2018 22:35
záisť? újisť???
Apropos ten film aj mňa prevelice sklamal
 fotka
efyks  8. 1. 2018 22:35
újisť fakt??? 0_0
 fotka
arcturus  8. 1. 2018 23:30
@billyjoe tvoju reakciu beriem ako volné pokračovanie môjho blogu nemyslím si, že ktorýkolvek zarytý fanúšik by mal posledné dva filmy rád Disney do doj3bal a Ep. IX si pozriem už len zo zvedavosti
@Efyks Vážne? Fakt? Ja poukazujem blogom na vcelku vážnu problematiku a ty sa zmôžeš len na infantilné pripomienky ku gramatike? S tým choď šikanovať deti na základku. Nemám čas po sebe kontrolovať a ani chuť popri zlosti na celého posratého Disneyho ktorý si anilen nezaslúži byť spomínaný v gramaticky bezchybnom texte
 fotka
0sea  8. 1. 2018 23:42
Teraz napíšem niečo, za čo mi fanúšikovia odtrhnú všetky končatiny... yolo. Ep. 7. a 8. sú výkaly, áno, áno... ale Rogue One je lepší, než všetky pôvodné epizódy dokopy.
 fotka
arcturus  9. 1. 2018 01:27
@0sea náhodou ja s tým vcelku súhlasím (pokial pôvodnými epizódami myslíš 4, 5 ,6) ale to vyplýva z grafických možností tej doby kedy aj majstra Yodu mali iba ako bábku a ovládali ju tuším viacerí ludia. Dnes sa to spraví na počítači a vybavené pre ostatné filmy
 fotka
arcturus  9. 1. 2018 07:36
Ešte ma tak napadlo... Nehodili v Ep. 7 nahodou Fazmu do drviča odpadu?
 fotka
efyks  9. 1. 2018 07:57
Hviezdne vojny sú vážne problematika Okej nechám to ujísť!
 fotka
arcturus  9. 1. 2018 08:04
@efyks chlapče tebe v živote musí uchádzať neskutočné množstvo vecí
10 
 fotka
midnight  9. 1. 2018 08:05
"Vážne? Pre mňa po tomto filme sága skončila epizódou 6 a Ep.7 a 8 sú prinajlepšom len Star Wars Story rovnako ako Rogue One (ktorý bol vynikajúci)."

i see you're a man of taste, and more importantly, sanity
11 
 fotka
billyjoe  9. 1. 2018 12:45
@arcturus áno, hodili ju do drviča odpadu, očividne ale drvič zabudli spustiť a Phasma je z môjho pohľadu ďalšia zbytočná postava... toľko hype-u a v dvoch epizódach sa objavila zhruba na 5 minút, aj to vždy dostala nakladačku
12 
 fotka
0sea  9. 1. 2018 14:18
@arcturus Ale nejde len o moderný vizuál... mne sa tam napríklad strašne páčili aj herci, postavy (vo väčšine filmov, kníh, videohier... hejtujem postavy, máloktoré mi sadnú), zápletka a dokonca to nemalo žiaden typický disneyovský happy end, ako sme asi všetci očakávali.
Mne sa zdá, že je to najlepší film zo sveta SW, nech si hovorí kto chce čo chce...
Napíš svoj komentár