Andrej Vilim :: Ak má verejnosť podporovať kroky na zastavenie klimatických zmien, musíme hovoriť hlavne o rizikách, ktoré klimatické zmeny prinášajú. A tými sú hlavne zvyšovanie cien, zvyšovanie nezamestnanosti a zhoršenie bezpečnosti.

Každý prieskum verejnej mienky ukazuje, že hlavnými bodmi, ktoré verejnosť vníma veľmi citlivo, sú ekonomická situácia, zamestnanosť a životné náklady. Také isté priority uvádzajú v prieskumoch aj mladí ľudia. Ak teda chceme, aby verejnosť začala viac podporovať kroky na zastavenie klimatických zmien, musíme klásť dôraz práve na témy, ktoré ľudí trápia najviac.

Účty za energie sú na vrchole zoznamu, ktorý ľudí zaujíma najviac. Každé zvyšovanie cien vnímajú veľmi citlivo. V čase, keď je rast ekonomiky minimálny a keď stúpa nezamestnanosť, je prechod na nízkouhlíkové hospodárstvo jediným spôsobom, ako zabezpečiť významné zdroje bohatstva pre našu krajinu.

Zdravotný stav slovenskej ekonomiky a fungovanie spoločnosti stojí na našej energetickej politike a bezpečnosti. Príliš dlho bol boj proti klimatickým zmenám vnímaný len ako záchrana ľadových medveďov a strácajúcej sa ľadovej čiapky. Odteraz musí byť jasné, že ide najmä o účty a našu vlastnú budúcnosť.

Politici by sa vždy mali snažiť, aby zlepšili život ľudí a zvýšili kvalitu života každého občana. Každému musí byť preto jasné, že znižovanie emisií oxidu uhličitého a prevencia proti klimatickým zmenám je v záujme všetkých.

Jediný druh politiky, ktorý bude schopný budovať dlhodobú verejnú podporu boja proti klimatickým zmenám, je ten, ktorý hovorí v prospech záujmov ľudí samotných. V prospech ich rodín a v prospech celej spoločnosti. Musíme ľuďom vysvetľovať, že spoliehanie sa na dovoz fosílnych palív - často z nestabilných a nedemokratických častí sveta, nie je zlé iba pre zvyšovanie produkcie uhlíka, ale najmä preto, že to vyťahuje stále viac peňazí z vreciek občanov.

Radikálne riešenia, ktoré nútia ľudí k úplnej zmene životného štýlu, ako je úplný zákaz používania automobilov, či obmedzenia v chodení na zahraničné dovolenky, alebo dokonca zákaz jesť mäso, ľudí od problému klimatických zmien iba odháňajú.

Musíme ukázať viac optimizmu. Dokázať, že nízkouhlíkové hospodárstvo má potenciál stať sa obrovským zdrojom pracovných miest a rastu pre našu krajinu. Keď sú desaťtisíce ľudí bez práce a ďalšie desaťtisíce sa o svoje pracovné miesta obávajú, prechod na nízkouhlíkové hospodárstvo je jediná zrozumiteľná cesta, ktorá má budúcnosť.

Ak sa nebudeme venovať obavám, s ktorými ľudia premýšľajú o cenách, pracovných miestach a bezpečnosti, ak nebudeme ukazovať príklady, ako znižovanie produkcie emisií a riešenie problému klimatických zmien pomáha každému a každej rodine, tak budú stále prevládať názory, že boj proti klimatickým zmenám prináša iba drahé riešenia.

Ak chceme budovať dlhodobú podporu pre riešenie klimatických problémov, musíme ľudí presvedčiť, že nejde iba o ľadové medvede, ale ide o ich vlastné peniaze, ich životnú úroveň a kvalitu života.

 Blog
Komentuj
Napíš svoj komentár