Kazdy den sa musim o niecom rozhodovat, vybrat si ci si dam biely jogurt alebo si dam cokoladovy. Ano banalita, ale vsetko zacina na banalitach. Najskor si musim vybrat jogurt, potom co si obleciem, potom ake nausnice, potom ktorou cestou pojdem do skoly.... stale nieco... a uprimne uz ma to nebavi. Som deprimovana z toho, ze sa musim stale rozhodovat. Tie mensie veci ledva zvladam a ked pridu velke udalosti alebo ako by som to nazvala tak som uprimne dost v riti. A stve ma to!!! Chytam nervy sama na seba, ze si neviem vybrat, neviem co chcem. A nechcem byt nenasytna a riesit to utekom, ze si zoberiem obidve moznosti... To sa proste niekedy neda.

Ano niektori hned povedia, ze riesim kraviny, no ono na kravinach a na detailoch je vsetko postavene. Ked neviem pracovat s malymi vecami, ako mam vediet zaobchadzat a starat sa o velke? Niekto proste povie,, tak si zoberiem ten vanilkovy a basta" a toto ja nedokazem. Nedokazem behom chvile zobrat ten vanilkovy jogurt a ist prec z obchodu. Stojim aspon 5 minut pri tych mraziach boxoch a rozhodujem sa ako keby islo o neviem co. A aj ked si konecne vyberiem, tak nie som spokojna, prehodnocujem, ci som si vybrala dobre a ci som si nahodou nemala zobrat ten cokoladovy. Sibe mi z toho, a seriem samu seba tymto co robim a spravanim ako male decko. Ono je to teda znie to zvelicene, ked to mam takto napisane ciernym na bielom, ale niekedy je to fakt strasne. To moje novorocne predsavzatie, ze budem viac flegmaticka a v pohode a menej riesit, hm nejako sa mi to nedari, tak ako by som chcela. Ale aj to pride... verim tomu, ze raz sa naucim aj to menej si brat k srdcu jogurty a ine podobne hluposti, a ze casom nebudem tolko riesit, kto si co mysli, co povedal, ako som co pochopila a tak dalej...

Dobre, ked sa neviem rozdhonut, ktory zosit si kupim, tak si zoberiem obidva, aj ked viem, ze ten jeden ktovie kedy vyuzijem. Ale co ine podstatnejsie veci? Pojdem domov, ako som slubila, alebo zostanem na intraku a pojdem na veverickovicu ( byvame na Veveri ulici), konecne sa zaclenim do kolektivu ludi, kde absolutne nezapadam a neivem ani kto sa ako vola? Skrz to, ze oni vychodniari tu zostavaju na vikend a ja chodievam na vikendy domov... aj ked minuly tyzden som tu bola... ale ako vzdy som v nespravny cas na nespravom mieste. Na jednej strane, ak zostnem, bude ma stvat, ze som slubila, ze pojdem domov, a nepridem a nedodrzim zase svoje slovo :/ ... a zase na druhej strane, zase nebudem na dalsej akcii a zase sa vyclenujem z dalsieho spolocenstva.... hej hej pre niekoho je to banalita, ale mna to dost stve, ked sedim vecer na izbe, spolubyvajuca ide inej holke na chodbe pozerat film, alebo na chodbe kukat film a mna ani nezavolaju.... idem po chodbe zdravim niekoho a ani neivem ako sa ta dotycna vola... ako vzdy som cierna ovca niekde... ( bude sa toto tahat donekonecna? :/ )

Podla coho sa mam rozhodovat? Ivo Toman radi, aby sme si vytvorili vlastnu ustavu, podla ktorej pojdeme, ked sa nebudeme o niecom vediet rozhodnut. On ma na prvom mieste Klud. A ja? No chcela by som tam mat seba a rodinu. Ale realita je taka, ze na prvom mieste mam jedlo a potom vsetko ostatne, a tym ostatnym myslim co? Ine potreby... teda moja ustava ja zalozena na potrebach, vlastne kazdeho ustava je zalozena na potrebach, na druhom mieste mam asi spanie, potom by sa hodilo napisat sranie, lebo sa to rymuje ... potom citanie, a pisanie dennika a inych veci na ukludnenie, no celkovo ked si to tak zoberiem. Na prvom mieste je jedlo, potom tie potreby vyssie spomenute fyzicky, tretia je chlap a s nim potreba ina fyzicky- sexualna a byt s nim rozpravat sa a podobne... dalsia je knihy a citanie a osobny rozvoj samej seba a potom az rodina, potom az skola a potom vsetko ostatne... taka je realita, nechcela som si to priznat, ale po niekolkodnovom uvazovani je to tak... no a ako by to malo byt? Teda ako by som chcela aby som mala priority? Na prvom mieste asi zostanem sama, a to jedlo, lebo bez toho sa proste nepohnem dalej, pokial nebudem venovat pozornost sebe a svojmu zaludku, nedokazem srpavit nic ine. Potom by mala byt skola na druhom mieste, a potom rodina. Alebo pockat, rodina a apotom skola? No toto je tiez dilema... zostat dlhsie domov, ist domvo, alebo zostat v Brne a ucit sa? Alebo ist domov a tam sa pokusit ucit? ... a potom by mal ist az chlap... ano vlastna rodina je dolezitejsia ako nejaky chlap, ktory neviem kolko bude v mojom zivote. Som zastancom toho inak, ze vzdat sa priatelov a rodiny, kvoli nejakemu chlapovi je blbost... mam aj nazorne priklady z okolia, ktore su mi skaredym prikladom toho ako sa to nema robit a ako sa mi to nepaci ...

Podla coho sa rozhodujete vy? Aka je vasa ustava, alebo ake su vase hodnoty, rebricek? Podla coho vyradujete veci? Nejake tipy na rozhodovanie?

 Blog
Komentuj
 fotka
anzu  2. 4. 2012 01:34
1. Možno by si si mohla povedať "dnes si vezmem vanilkový a nabudúce čokoládový", aby si nemala pocit, že si o niečo prišla? Proste nejaký striedavý systém?

2. Choď na tú akciu! Z dlhodobého hľadiska ti to výrazne pomôže! To ma privádza k písaniu pre a proti zoznamov, skúšala si to už?

3. Fyzické potreby sa tam fakt rátajú? Ja by som ich odsunula stranou, to je také automatické... Inak, zaujímavé, možno si toho Tomana raz predsa len prečítam
 fotka
cjubou  2. 4. 2012 01:42
len jedna vec, keď niekam ide spolubývajúca a nechceš byť sama, treba sa privtrieť - spýtať sa či môžeš ísť s ňou (nezavolajú ťa ak ťa nepoznajú, tak musíš byť iniciatívna)



na vyjadrenie sa k ostatnému a popis čohosi vlastného je neskorá hodina, Howgh
 fotka
anzu  2. 4. 2012 01:53
Preboha, nie To už radšej: "Inak, sťahujem si Názovfilmu, nechcete si to potom niekedy pozrieť so mnou?"
 fotka
tunidlo  2. 4. 2012 02:21
Preboha, ser na ústavy a podobné úžasné recepty.



Veď o tom píšeš celý blog. Moc rozhodovania, moc analyzovania. Na čo ti bude list priorít s 1000 položkami? Medzi nimi jedlo, vzduch, voda, beatles, rodina a ružová farba. A iné nezlučiteľné veci.



Čo znamená, že rodina má vyššiu prioritu ako priateľ? Znamená to, že vždy, keď sa rozhoduješ medzi rodinou a priateľom, uprednostníš rodinu? Nie, neznamená.

Ako ti to pomáha v rozhodovaní?



O to ide, keď ide o jogurt, sprav, čo ti poradila anzu, alebo si hoď mincou. Keď ide o niečo dôležitejšie, tak to zváž, prípadne konzultuj so zainteresovanými

A keď sa rozhoduješ o svojom rozhodovaní sa, tak skús aplikovať to svoje novoročné predsavzatie a nevytvárať ústavy a rebríčky a automatické vzorce správania.
 fotka
anzu  2. 4. 2012 02:29
@tunidlo ale tak, mať takúto pomôcku pre nerozhodných neznamená, že ju slepo sleduje a nerozmýšľa dalo by sa povedať, že aj ja mám niečo podobné, chcela som sa, ak budem v situácii, kedy sa budem báť odhodlať, rozhodovať pre možnosť, ktorá je otvorenejšia a impulzívnejšia. je dobré, pripomenúť si "keď ide do tuhého", ktoré rozhodnutie je v súlade s tým, čo naozaj chceš. ale nemyslím, že by to zo mňa robilo niekoho, kto sleduje nejaký automatický vzorec správania (ale hej, dá sa skĺznuť aj do toho)
 fotka
tunidlo  2. 4. 2012 02:35
@anzu



Tá pomôcka je distraction a hlavne totálna konina.

Mať rebríček ako riešienie problému rozhodovania je veľmi neefektívna vec. Pri zostavovaní rebríčka treba zasa prehnane rozmýšľať a analyzovať - viď blog -

Zato pri rozhodovaní to, že niečo je na vyššej pozícii, má nulovú váhu (za predpokladu, že v tom rebríčku nie sú obsiahnuté všetky potenciálne možnosti pre rozhodnutie )
 fotka
anzu  2. 4. 2012 02:49
@tunidlo podľa mňa podľa toho, ako to chceš brať a ako s tou pomôckou človek vie narábať rozhodovanie je aj tak vždy rozhodovanie, nie je to pozretie do tabuľky a zariadenie sa podľa nej... a podľa mňa toto ľudia robia bežne, po nejakých skúsenostiach sa v určitej situácii zvyknú rozhodnúť rovnako, lebo majú overené, že tak to pre nich funguje, je to rovnaký rebríčkový systém uprednostnení
 fotka
tunidlo  3. 4. 2012 02:23
@anzu



Ale rebríčkový systém uprednostnení v konkrétnych situáciách má nejaký zmysel. (ak som niečo napísal moc expresívne a znelo to tak, že aj toto by som zavrhol, tak sa ospravedlňujem )

To totiž má nejakú váhu pri rozhodovaní predsa.

Ale rebríčkový systém priorít mi v tom rozhodovaní nepomôže.
 fotka
tequila  9. 2. 2023 16:42
ja som presne tiez taky nerozhodny! nie si nahodou byk? a riesim to, ze si hodim kockou, alebo pouzijem no/yes generator na nete ale funguje to super!
Napíš svoj komentár